Doğum izni hesabı nasıl yapılır?
Doğum izni hesaplaması çalışan hamile kadınlar için oldukça önemlidir. Hamile olan kadınlar kanunlarımıza göre, doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta süresince izin kullanabilirler. Toplam olarak 16 hafta olarak kullanılacak olan bu izni faydalı olacak bir şekilde kullanmak gerekir. Kadının sağlık koşulları el verdiği süre, doktorun onay vermesiyle, doğumdan önce kullanılacak sürenin bir kısmını doğumdan sonra da kullanabilme hakkına sahipsiniz. Fakat bu sürenin tamamını isteseniz de doğumdan sonra kullanamazsınız. Şartlarınız uygunsa, iznin bir kısmını doğumdan sonra kullanıp, bebeğinize ve kendinize daha fazla zaman ayırabilme şansına sahip olabilirsiniz.
Doğum izni hesaplaması nasıl yapılır?
Hamilelik süresi toplam olarak 40 hafta kabul edilmektedir. Kadınlar doğumdan önce bu iznin en az 3 haftasını kullanmalıdır. Toplamda kullandığı 16 haftalık izinde maaşında her hangi bir kesinti olmadan, izin kullanabilir. Bunun dışında istediği takdirde 6 aya kadar ücretli izne ayrılabilir. Bu izin süresi yıllık izin hesaplamalarında dikkate alınmaz. Bu durumda alınan maaştan kesinti yapılmaktadır. Gebe kadınlar genellikle hamilelik haftalarını yanlış hesapladıklarından dolayı, bu izinleri yanlış bir şekilde kullanmaktadır. Doğumdan önce 8 hafta 32. haftaya denk gelmektedir. Bunun hesaplaması ise son adet gününe göre 31 hafta, beş günlük hamileliktir. 31 hafta hamile olan kadının daha doğumuna 8 hafta 2 gün vardır. Adet gününü esas alarak, hangi haftalık hamile olduğunuzu kolayca hesaplayabilirsiniz. Son adet gününüze beklenilen doğum gününe kadar kaç gün kaldığını sayıp, hangi haftada bulunduğunuzu hesaplayabilirsiniz. Buna uygun şekilde doğum izninizi doğru olarak kullanabilirsiniz. Çoğul gebeliklerde doğumdan önce 2 hafta daha fazla izin kullanabilirsiniz. Böylece toplam izin süreniz 18 haftaya çıkacaktır. Yasada öngörülmüş olan bu süreler, doktor raporu dâhilinde kadının durumuna ya da çalışılan işin türüne göre uzatılabilmektedir. Hamile kadınlar gebeliklerinde periyodik kontrollere gitmek için de ücretli izinler kullanabilir. Erken doğum yapmış olan kadınların doğum öncesi izinlerini, doğumdan sonra kullanması da mümkündür. Yani 16 hafta olan doğum izninin tamamı doğumdan sonra kullanılabilir. Aksine doğum geç olduysa ücretsiz izinde bir uzatma olmamaktadır. İzninizi bu aşamada ücretli izin alarak uzatmalısınız.
Doğum izni kullanmanın şartları nedir?
Bu izni kullanmak çalışan gebe kadınların yasal hakkı olmasına rağmen, yapılması gerekli olan bazı işlemler bulunmaktadır. Öncelikle doktoruna giderek, hamileliğin 32. hafta olduğunu onaylayan bir rapor alınmalıdır. Ardından SSK hastanesi ya da polikliniklerine giderek, raporu onaylatmalısınız. Aldığınız onaylı doktor raporunu çalıştığınız kurumun yetkili birimine vererek, gereken işlemlerin yapılmasını sağlamalısınız. Bundan sonra dilediğiniz zaman doğum iznini kullanabilmeniz mümkün olacaktır.