Doğumda nefes alma teknikleri nelerdir?
Doğum sırasında annenin doğru nefes alarak, bebeğine yardım etmesi önemli bir konudur. Yaşam kaynağınız olan nefesin, doğacak bebeğimize de yardımcı olmasına gayret etmeliyiz. Önceden öğrenilen tekniklerle hem doğumun rahat yapılmasını, hem de bebeğimizin zorlanmamasına yardımcı olmalıyız. Doğum sırasında ıkınma ile beğeninize daha fazla oksijen sağlamalısınız. Bunu da güçlü karın kaslarınız ile yapabilirsiniz. Gebelik esnasında uygulayacağınız tekniklerle bunu öğrenmeniz gerekir. Doğum sırasında olan uterus kasılmalarında, bebeğinize giden kan miktarında azalma olmaktadır. Bu doğal bir durum olsa da, sizin derin nefes alarak bebeğinize gidecek oksijen miktarını normal düzeylerde tutmanız gerekir. Bu kasılmalar sırasında, nefes almaya odaklandığınızda sizin de daha az ağrı duyacağınızı unutmayın. Bu alışkanlığı edinebilmeniz için, gebelik sırasında bazı alıştırmalar yapmanız gerekir. Bunun için öncelikle gevşeme tekniklerini öğrenmelisiniz.
Gevşeme teknikleri: Sırt üstü yere yatarak, dizlerinizi bükün. Bu esnada tüm kaslarınızı gevşetmeye çalışın. Başlangıçta size zor gelse de, zamanla bunu yapmayı öğreneceksiniz. Dikkat etmeniz gereken kaslarınızın bir bölümün gergin halde olmamasıdır.
Derin bir şekilde nefes alıp vermek: Tamamen gevşemeyi başarabildikten sonra, sıra doğru bir şekilde nefes alıp vermeyi öğrenmeye gelecektir. Sırt üstü yatarken gevşediğinize kanaat getirdiğinizde, doğum sancısı çekiyormuş gibi hissetmelisiniz. Bu esnada burnunuzdan yavaş bir şekilde derin bir nefes almanız gerekmektedir. Sonrasında yine yavaşça aldığınız nefesi ağzınızdan geri vereceksiniz. Burada dikkat edilecek konu, nefes alış verişlerinizi çok hızlı yapmamanızdır. Çok hızlı nefes alırsanız, kanınızda bulunan karbondioksit miktarı düşecektir. Böyle durumlarda geçici olarak bilinç kaybı yaşayabileceğinizden, nefes alma ve vermeyi yavaş yavaş yapınız. 45 – 50 saniye sürecek doğum kasılmaları sırasında ortalama olarak 5-7 kez nefes alıp vermeniz yeterli olacaktır.
Karından nefes alma tekniği: Doğum sırasında kasılan kasların uterus üzerinde baskı yapmasını engellemek için, karından nef
es almayı da öğrenmelisiniz. Karın kaslarınızın gevşemesini sağlamak zorundasınız. Bunu başarabilmek için, derin bir nefes alarak karın bölgenizin şişmesini sağlayın. Nefesinizi 5 saniye kadar tutup, yavaş bir şekilde ağzınızdan verin. Bu çalışmayı zaman buldukça doğuma kadar günde 4-5 kez uygulayın.
Bebeğinizi dışarı itmek için tutulmuş nefes teknikleri: Doğum sırasında bebeğin kanaldan dışarı itilmesi için, öğrenmeniz gereken bu yöntemde, derin bir nefes almanız, aldığınız nefesi ona kadar sayarak tutmanız gerekecektir. Daha sonra aldığınız nefesi yavaşça bırakmalısınız.
Yüzeysel küçük dokunuşlarla alınacak nefes teknikleri: Sadece göğsünüzün inip kalktığı, karnınızın hareket etmediği, küçük nefesler ritmik olarak yapılmalıdır. Nefes alma ve verme eşit zamanlara bölünmelidir.
Büyük sık nefesler alma tekniği: Hızlı bir ritimle, yarı açık bir ağızla alınan nefeslerdir. Saniyede bir kez alınması gerekir. Bu nefesleriniz rahim ağzı genişlediğinde bebeği dışarı itmenizde yardımcı olacaktır.
Nefes alma tekniklerini öğrendikten sonra, doğum provası yapabilirsiniz. Tutulmuş nefes almaktan, sık nefes almaya geçiş kolay olmayacaktır. Sık çalışarak bunu çözmeniz gerekmektedir. Sağlıklı bir doğum geçirmenizi dileriz..