Doğumda oluşan çatlaklar nasıl giderilir?
Kadınların gebelik sürecinde en fazla sorun haline getirdiği vücutlarında oluşan doğum çatlaklarıdır. Bu sebeple psikolojik olarak olumsuz olarak etkilenirler ve fizyolojileri bozulur. Doğumun yaklaşmasıyla vücutlarında hormonal değişimler yaşar, daha fazla kilo alırlar ve cildin gerilmesi yüzünden çizgiler oluşur. Bu sorun aynı zamanda genetik yatkınlıktan dolayı da oluşabilir. Beyaz tenli kadınlarda daha belirgin çatlaklar meydana gelir. Cilt yapısında epidermis, dermis ve deri altı yumuşak dokudan oluşan bir yapı hâkimdir. Cildi bir örtü olarak düşünür ve bunu kenarlarından çektiğinizde yırtılırsa, ciltte genişlemeyle birlikte çatlakların oluşması normal kabul edilir.
Doğum çatlakları kimlerde daha fazla olur?
- Vücut kitle indeksi fazla olanlar: Hamile kadının kilosu boyuna göre daha fazlaysa, rahmin büyümesiyle birlikte cildin gerilmesi artacağından çatlak oluşumları meydana gelir.
- Gebe kadının yaşı: Kadının yaşı genç olduğunda cildi daha gergin olur. Bu nedenle erken yaşta olan gebeliklerde çatlak oluşma riski daha fazla olur. 18 yaş civarındaki kadınların gebeliğinde bu risk daha fazladır. Yani yaş küçüldükçe doğum çatlakları daha fazla olur.
- Gebelik döneminde fazla kilo alma: Gebelik sürecinde genellikle kadının alacağı kilolar doktorları tarafından kontrol altında tutulmaya çalışılır. Kilo alma sonucunda cilt altında olan yağ dokusunu arttıracağından, cildin genişlemesi ve çatlak oluşumu daha kolay olur
- Kalıtsal öykü: Ailede annede, kız kardeşte ve diğer yakın akrabalarda doğumda çatlak oluşumu varsa, ciltte genetik olarak çatlamaya yatkın olabilir.
Doğum çatlaklarının oluşmadan önlenmesi mümkün mü?
Doğum çatlaklarını gebelik süresinde oluşmadan daha önce, biraz olsun önlemenin yolları vardır. Gebelik döneminde olan kadınların düzenli ve bol miktarda sıvı alması, ilk dönemlerde karın ve bacaklara uygulayacakları uygun kremlerle yapılacak masaj çatlakların oluşmasını engelleyemese bile, çatlakların büyümesini ve gelişmesini durdurabilir. Ayrıca gebelerin bu sürede sıcak suyla duş alması tavsiye edilmez. Ilık duş ve duşta yapılan dairesel masajlarla ciltte oluşacak çatlakların azaltılmasını sağlayabilir. Ilık duş ve soğuk duş almak ciltte şok etkisi yapar. Bu da cildin yapısını güçlendirir. Çatlakların oluşmasını önlemek, çatlakları oluştuktan sonra yok etmekten daha kolay olur.
Doğum çatlaklarının tedavisi nasıl yapılır?
Çatlakların kızarık gibi olduğu dönemde uygulanan lazer tedavileri oldukça başarılı sonuçlar verir. Bu şekilde uygulanan tedavilerde ciltte tamamen bir iyileşme sağlanmasa da, belirgin bir iyileşme gözlenir. Çatlakların ileri aşaması halinde yani beyaz bir renk alması durumunda dermaroller tedavisiyle ve fraksiyonel lazer tedavisi olumlu sonuçlar verir. Bu tedavilerin dışında evde kendi başınıza uygulayacağınız bazı tedaviler çatlakların gelişmesini ve büyümesini engelleyebilir. Özellikle yeni oluşan taze çatlaklarda doğal bitkisel karışımlar kullanılabilir. Bunlar yan etkisi olmayan doğal ürünlerdir. Hakiki zeytinyağı, kakao, kayısı, çörekotu, kantaron, melisa otu yağı ve buğday yağları bu amaçla kullanılabilir. Bu yağlar tek başına ya da aynı oranda karıştırılarak, cildin nemlenmesi ve esnekliğini kazanmasını sağlamak için sürülebilir ve çatlak oluşumuna engel olunabilir. Piyasada satılan çatlakları önlediği öne sürülen kremlerin pek faydası olduğunu söyleyemeyiz. Çünkü kadında çatlak için risk faktörleri varsa, doğum çatlakları oluşur. Ancak alınan tedbirlerle bunlar en az seviyede tutulabilir. Doğum çatlakları ilk bir yıl içinde tedavi edildiğinde, iyileşmede daha olumlu neticeler alınabilir.