Doğumdan sonraki kilolar nasıl verilir?
Doğumdan sonra kaç kilo gideceği gebe kadınların en fazla merak ettiği konulardan biridir. Gebelik süresince büyüyen bebek, anne adayının bu dönemde aldığı kiloların yaklaşık olarak yarısından daha azından sorumlu olur. Normal zamanlarda olduğu gibi gebelik sırasındaki kilo almada vücudun dokularında, yağ depolarında ve sıvılarında oluşan değişimlerin sonucunda meydana gelir. Hamilelikte alınan kiloların büyük kısmı son iki trimesterde yani son altı ayda meydana gelir. Hamile olan kadınların çoğu ilk trimesterde 1-2 kg almaktadır. Bundan sonra haftada yaklaşık olarak 400 gr kilo alan kadın, 20. haftalık gebelik dönemine kadar yaklaşık olarak 4,5 kg alır. 30. haftaya gelen anne adayı 8,5 kg alır, doğum zamanı gelinceye kadar toplam olarak 12,5 kg alınmış olur. Alınan bu kiloların çoğu doğumdan sonra verilir. Normal kabul edilen sınırlarda kilo alan bir gebe kadın, normal kiloda bir bebek doğurup hastaneden taburcu olduklarında gebelikten önce olan kilolarının yaklaşık olarak 4,5 kg üzerinde taburcu olur. Bu kilo gebelikten henüz çıkan bir kadın için fazla sayılacak bir kilo değildir. Fakat gebeliği döneminde çok daha fazla kilo alan kadınlar, doğumdan sonra bu oranda artmış olan kilosuyla baş başa kalır.
Gebelik döneminde alınan kiloların dağılımı nasıldır?
Hamilelik döneminde normal olarak 12,5 kg almış ve doğumunda 3.400 kg bir bebek doğurmuş olan kadının aldığı kiloların dağılımı şu şekilde gerçekleşir.
- Bebeğin toplam ağırlığı 3400 gram
- Plasentanın ağırlığı 600 gram
- Uterusun (rahim) ağırlığı 900 gram
- Amnios sıvısının ağırlığı 800 gram
- Meme dokusundaki gelişim 400 gram
- Kan hacmindeki artış 1450 gram
- Dokular arasında sıvı artışı 1450 gram
- Artan yağ depoları 3500 gram
Hamilelik döneminde olan kadın ne kadar kilo almış olursa olsun, doğumdan sonra o kadar fazla kilo kaybedecektir. Kadının doğum sayısı arttıkça, doğum sonrasında kalan kilolarda daha fazla olur. Halk arasındaki yaygın inanışa göre, bu kiloların emzirme döneminde verileceği düşünülür. Ancak uygulamada bu durum böyle gerçekleşmez. Emzirme süresinde kadında günlük harcanacak kalori oranı artış göstermiş olsa da, kadınlar bunu kilo verebilmek için kullanmaz. Bu süreçte beslenme düzenlerini bu ihtiyaçları oranında arttırır. Normal gebelik süresinden kalan 3500 gram fazlalık yağ oranının vücuttan atılabilmesi aylara yayılacak bir süreci bulur. Bazı hamile kadınlar gebelikten dolayı oluşan yağ depolarını indirebilmek için, hamilelik sürecinde yağsız ve kalorisi düşük olan yiyeceklerle diyet yapar. Ancak böyle netice almaları mümkün değildir. Bunun nedeni yağ depolarının bebeğin ve plasentanın gelişiminden kalan enerji yüzünden depolanmasıdır. Gebelik döneminde komponentlerden her bir tanesi orantılı olarak artış göstermektedir. Bu yüzden bebeğin ve plasentanın gelişimi için yetecek enerjinin uygun biçimde ayarlanması mümkün olmaz. Bu şekilde bir beslenmenin uygulanması bebek ve annenin gereken besin maddelerinden yoksun kalmasına sebep olur. Kadınlar doğumdan sonra kalan fazla kilolarını dengeli bir şekilde beslenme programı uygulayarak, egzersiz yaparak verebilir. Gebelik süresinde böyle bir uygulama yapılması uygun olmaz. Bu dönemde beslenme alışkanlıklarını yeniden gözden geçirilmesi, zararlı olanların terk edilmesi gerekecektir. Doğumdan sonra profesyonel bir yardım alıp, fazla olan kilolardan yaklaşık olarak 8 ayın içinde sağlıklı bir şekilde verilmesi mümkün olabilir. Bu nedenle hamilelik döneminden çıkan kadınların bilinçli hareket etmesi daha uygun olur.