Dondurma yapımında nelere dikkat edilmelidir?
Dondurma yaz aylarında en fazla tercih edilen yiyeceklerinden birisidir. Serinletici özelliğiyle, temel maddesi olan süt ve şeker ile meyve, çikolata gibi katkı maddeleriyle zenginleştirilmiş her yaştan insanın beğenisini kazanmıştır. Süt ürünlerinin içinde dondurmaya ne kadar yaz döneminin gözdesi dersek te, artık kış aylarında bile tüketilmektedir. Hem çok sayıda seçeneği, hem de farklı lezzetlerde birbirinden güzel dondurmalar, insanların tatlı ihtiyacını gidermektedir. Hazır satılanları kadar, evlerde yapılan birbirinden lezzetli dondurmalarda bulunmaktadır. Evde dondurma yapımı için, süt, şeker, farklı meyveler, yumurta, kakao, vanilya ve salep gibi farklı ürünler kullanılabilir.
Dondurma yaparken nelere dikkat edilmeli?
Dondurma yaparken önce verilen tariflerde olan miktarlara ve sürelere uymalısınız. Malzemelerin bu miktarlardan fazla ya da eksik olması, malzemelerin eksik ya da fazla karıştırılması ve soğutulması gibi faktörler evde hazırladığınız dondurmanın kalitesi ve lezzetine olumsuz yansıyacaktır. Ayrıca dondurma yaparken kullanılacak süt ve meyvelerin uygun olması gerekir. Her türlü besini hazırlarken uymanız gereken ufak püf noktaları olduğu gibi, dondurma yaparken de bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekir. Dondurma yaparken kullandığınız meyve suyunun kaynatılmaması gerekmektedir. Çünkü meyve suyu kaynatılırsa, doğal tadını kaybeder. Bunun dışında uymanız gereken püf noktalarının içinde, dondurmanın içine koyduğunuz şeker miktarı gelmektedir. Şeker miktarı fazla olursa hem dondurma gereğinden fazla tatlı olacak, hem de karıştırma yaparken yumuşak kalacak ve bu yüzden sıvılaşacaktır. Tam kıvamında olan bir dondurma yapabilmek için, dondurmayı soğuturken sürekli olarak karıştırmanız gerekir. Bunu yapmazsanız, dondurmanın içinde olan su molekülleri soğuk yüzünden kristalize olacak, dondurucudan çıktığında dondurmanız su gibi olacaktır. İyi yapılan, kaliteli bir dondurma buzlukta bile dursa, kesinlikle buzlaşma yapmamalıdır. Dondurma yaparken miktarlarına, kaliteye ve süreye dikkat etmeniz gerekir. Dondurma yaparken kullanacağınız malzemelerin kaliteli olması, buzdolabının deep frezeli olması ve küçük ev kullanımına uygun makinaların kullanımı sayesinde, lezzetli dondurmalar yapabilirsiniz.
İyi bir dondurma nasıl olur?
Bir ürünü tüketicilerin beğenmesi ve kabul etmesini belirleyen etkenler, tat, yapı, erime kalitesi, rengi, ambalajı ve görünüşüdür. Görünüşü ilk başta etkiye neden olurken, tadı beğenilmesine sebep olur. Dondurmanın iyi ve kaliteli olduğu yenirken rahatlıkla anlaşılır. Yapımında sütü iyi pişirilmezse, dondurmanın kaliteli olmasını beklemeyin. Ayrıca hazırlanırken su oranı fazla olursa, dondurmanın yapısı iyi olmaz. Bunun dışında içine ilave edilen katkı maddelerinin, dondurmanın yapısal özelliğini etkilediğini unutmayın. İçine koyulan katkı maddeleri ve hammaddesi doğal olacak bir dondurma, her kesimden kişinin tüketimine uygun olacaktır. Kaliteli olan bir dondurma -20 derecede 1-2 yıl bile saklanabilir.
Dondurmada kalitesi ve duyusal özellikleri arasında bir uyum vardır. Dondurmanın tadı, kokusu, kıvamı, yapısı, rengi, erime özellikleri ve görünümünde olacak kusurlar dondurmanın kalitesinde olumsuz etki yapar. Bunların arasında en önemlisi duyusal özellik, yani dondurmanın ağızda bıraktığı tattır. Kaliteli ve iyi bir dondurma ağızdayken sakızımsı gibi erimelidir. Ağızda eridiğinde buzlu bir yapı hissini vermemelidir. Dondurmada buz kristallerinin olmaması için, hava kabarcıklarıyla donmayan alandaki süt proteini, yağ globülleri, şeker ve diğer katkı maddeleri mükemmel şekilde karışmalıdır. Dondurmanın içinde olan buz kristalleri ve yağ globülleri de çok ufak olmalıdır. Dondurmanın kalitesini belirleyen süt yağı, kıvamı, aroması ve yapısı dondurmanın dayanıklılığını da belirler. Dondurma taze olursa ve düşük sıcaklıkta saklandığında bile, stabil olarak, fiziksel yapısını korumalıdır.
Dondurmanın lezzeti kalitesini belirleyen önemli bir unsurdur
Dondurmaya önce güzel bir tat verilirse, bunu tüketen kişiler lezzetli tadının farkıyla psikolojik olarak dondurmanın kalitesini daha iyi yorumlayabilirler. Lezzetin dışında olan etkenler yani kaliteye yansıma yapan diğer faktörler lezzete bağlı olarak değerlendirilir. Dondurmanın tadı beğenilmezse, dondurmayı tüketenler hüsran yaşar ve dondurmanın yeterli kalitede olmadığını düşünür. Dondurmada olan diğer kalite unsurlarının iyi olması, dondurmanın kalitesini iyileştirmez.
Dondurmanın görünümü kalitesinin değerlendirilmesinde başlangıç olur
Görünüşte normal olan bir dondurmayı görenler, kendilerine göre dondurmanın diğer kalite unsurlarını değerlendirmeye alırlar. Dondurmanın erime özelliği, yapışkan özelliği, sakızımsı yapısı, lezzetinin nasıl olduğu, göze hoş gelen renkleri, içinde tadına etki eden parçacıkları tüketicilerin etkilendiği faktörlerdir.
Dondurmanın erime özelliğinin etkisi
Görünüm olarak erime özelliği dondurmayı etkileyecek önemsiz bir unsurdur. Bu durum sadece aşırı sıcaklık değişiminin olduğu zamanlarda görülür.