Dövme sildirme yöntemleri nelerdir?
Başlangıçta büyük bir hevesle yaptırılmış olan dövmeler, daha sonra yine büyük bir pişmanlığa dönüşebilir. Bedenin dışarıdan görünen bir alanına yaptırılan dövme yaşamın farklı dönemlerinde toplum tarafından yapılan bir ayrımcılığa maruz kalabilir. Bazı zaman aile baskısı ya da ayrılık gibi etkenler pişmanlığı arttırabilir. İş hayatı, askerlik gibi farklı durumlarda dövme sorun haline gelebilir. Bu etkenlerden dolayı insanlar bir an önce dövmelerinde kurtulmak isteyebilir. Günümüzde geliştirilen yeni tekniklerle dövme sildirme gayet kolay bir şekilde yapılır.
Lazerle dövme nasıl silinir?
Lazer ışınları yalnız renk pigmentlerini hedefler. Lazer ışınlarıyla parçalanmış dövme pigmentlerinin vücudun doğal koruma mekanizması sayesinde dışarıya atılması beklenir.
Lazerle her dövme silinir mi?
Kalıcı dövmenin lazerle yapılması durumunda başarısının sağlanması için cildin ve dövme rengi, kullanılan boya cinsi, dövmenin cildin ne kadar derinliğine yapıldığı, yoğunluğu, uygulanma şekli, dövmenin ne zaman yapıldığı ve dövmede kullanılan lazer sistemine bağlı olarak değişim gösterir.
Dövme ve cilt renginin etkisi: Lazer ışınları kontrast bir ortamda etkili olmaktadır. Koyu renkten açığa doğru gidildikçe lazerle dövme silme işleminin başarı oranı azalır. Siyah renkte olan bir dövme daha rahat çıkarılır, sarı renkte olan bir dövme daha zor çıkarılmaktadır. En iyi sonucun alınması için açık renk cilt rengine sahip olmak ve koyu renk dövmelere sahip olmak gerekir.
Kullanılan boyaların etkisi: Dövme yaparken kullanılmış olan boyaların kalitesi, tedavi sonucunu direkt olarak etkiler. Dövme yapılırken farklı sayıda boya kullanıldığındı için, buna uygun sınıflandırma yapmak çok zordur. Vücut tarafından daha kolay dışarıya atılan boyalar daha kolay çözünebilen boyalardan oluşur.
Dövme uygulamasının etkisi: Dövme yapılırken kötü kabul edilecek bir uygulamayla yani bazı yerde daha derin alana, bazı yerde de yüzeye yakın yerde yapılan uygulama lazer ışınlarının pigmentlerin bir kısmını algılamasını zorlaştırmaktadır. Dövme yaparken kullanılmış boyanın yoğunluğu lazer yapıldıktan sonra boyanın vücuttan atılmasını zorlaştırır.
Dövme yaşının etkisi: Yapılan dövmenin eskimesi lazerle yapılan işlem sonrasında vücuttan atılmasını daha kolay hale getirir. Yeni yapılan dövmelerde silmenin başarı oranı çok düşük olduğundan uygulanan seans sayısı artış gösterir.
Tedavideki lazer sisteminin etkisi: Tedavi için kullanılan lazer sistemi de dövme silme işleminin başarısını etkiler. Daha koyu renklerin silinmesi için kullanılan lazer sistemleriyle, daha açık renkleri silmek için kullanılan lazer sistemleri birbirinden farklı olur. Bunların bilinçli bir şekilde kullanılması gerekir.
Lazerle dövme sildirme işlemi herkese ve her bölgeye uygulanabilir mi?
Uzun yıllar güvenle kullanılmış olan lazerle dövme sildirme işlemi bazı hallerde kullanılamaz. Bunlar;
- Hepatit B hastalarında
- Yaşı küçük olup kıl yapısı gelişimini tamamlamamış kişilerde
- Hamilelerde
- Skar ve açık yaraları olan kişilerde
- Cilt ve deri hastalığı olan kişilerde
- Et beni üzerine
- Göz ve kirpik çevresine
- Burun ve kulak içlerine
- Mantar ve egzama hastalığı olan yerlere
Dövmeler tamamen silinir mi?
Yapılmış olan dövmenin etkilerini ciltten tamamen gidermek çok zordur. Dövme sildirme işleminin başarı oranı yaklaşık olarak %90 kadardır. Siyah renkteki basit dövmelerde dövme sildirmeyle ten rengine yakın bir renk elde edilebilir. Yapılan işlemde önemli olan hastanın mutlu olması ve işlemden tatmini önemlidir. Hastalar bazen dövmenin silinmesinden ziyade dışarıdan algılanmamasını önemser.
Dövme sildirme işleminden sonra
Hastaların dövme sildirme işlemi yapılmadan önce güneşe çıkma ve solaryuma girmekten kaçınmalıdır. Uygulama sonrasında tedavi uygulanan bölgenin üstü kapatılır. Bu alan 24 saat kadar kapalı kalıp suyla temas ettirilmez. Daha sonra her gün nemlendirilerek, üzerindeki kabukların kopartılmaması gerekir. Bölgede 2-3 hafta kadar kabuklanma sırasında ve kabukların dökülmesi aşamasında yine güneşten ve solaryumdan kaçınmalıdır. Yaranın iyileşme döneminde epilasyon, ağda gibi başka bir işlem yapılmaz.