Dövme zararlı mıdır?
Son günlerin en yaygın modası olan “dövme“, sürekli olarak sağlık açısından zararlı olup olmadığı tartışmalarının konusu olmaktadır. Bu konuda görüşleri alınan dermatologların ortak görüşü, dövme yaptırmanın sağlık açısından risk teşkil ettiği yönündedir. Dövme yapımında kullanılan kimyasal maddelerin, birçok hastalığa sebebiyet verdiği, bu hastalıkların içinde AIDS, Hepatit gibi ölümcül hastalıkların da olduğu belirtilmektedir. Hatta, dövme boyası olarak kullanılan boyaların zaman zaman otomobil boyası, yazıcı boyası gibi kimyasalların içeriğinde bulunan maddeler gibi, hiç olmaması gereken maddeleri içerebildiği ifade edilmektedir.
Dövme uygulamasında yer verilen hijyen konusu da bir başka risk teşkil eden husustur. Tek kullanımlık olması gereken dövme iğnelerinin çoğu zaman bu şekilde olmadığı, kişiden kişiye sterilize edilmeden kullanılan aynı iğnelerin her türlü hastalığın transferine de önayak olduğu, uzmanlarca dikkat çekilen bir başka risktir.
Dövmede kullanılan boyalar cildin savunma sistemini de çökerttiğinden ileri derecede dermatolojik rahatsızlıklara uygun ortam oluşmaktadır. Ayrıca, dövme desenlerinin zamanla istenmez hale gelmesi nedeniyle gündeme gelen dövme sildirme uygulaması da sıkıntılı bir operasyonu beraberinde getirmektedir.
Herşeye rağmen dövme yaptırma arzusunda olan kişilerin, dövme yaptırmayı gerçekten istediklerinden emin olmaları önemlidir. Dövme sildirme ihtiyacının oluşmaması için dövmeye konu desenler özenle seçilmelidir. Tüm bu aşamalardan önemlisi ise hijyen koşullarının en ideal şekilde sağlanıldığı, tek kullanımlık enjektörlerin kullanıldığı, dövme yapımında kullanılan boyaların kalitesinden şüphe duyulmayan bir dövme salonunda ve profesyonel bir dövme ustasına dövmelerini yaptırmaları uygun olacaktır.
Ancak, tüm bu koşullar sağlansa dahi dövme uygulamasına dair risklerin sıfırlandığı düşünülmemelidir. Dövmeye bağlı cilt reaksiyonları bir süre sonra oluşabilir. Bu sebeple, dövme yapıldığı günden itibaren cilt yakından gözlemlenmeli, sıradışı bir durumun oluştuğu farkedilirse zaman geçirilmeden bir dermatolog ile görüşülmelidir.