Dudak estetiği nasıl yapılır?
Dudak yapısı bazı kişilerin genetik olarak daha ince ve belirsiz bir görünümde olabilir. Bunun yanında yaşın ilerlemesiyle beraber dudaklarda doku incelmesi ve kırışması yüzünden, diriliğini ve dolgunluğunu kaybedebilir. Dudak estetiğinde amaç, dudaklarda doğallığın korunarak kalınlaştırılması, konturlarının daha belirgin olması, kırışıklıkların azaltılması ve dolgunluk kazandırılmasıdır. Dudak estetiği farklı yöntemlerle yapılabilir. Cerrahi olan ve olmayan yöntemler bulunur. Bunlar kişinin durumuna, tercihine ve dudakların mevcut haline göre tercih edilir. Dudak estetiği sağlanması kişinin yüzünde estetik görünümün oluşmasını da sağlar.
Dudak estetiği için kullanılan yöntemler
Cerrahi olmayan yöntemler: Bu yöntemlerde dolgu maddeleri kullanılır. Dudak estetiği için kullanılan dolgu maddelerinin içeriği genellikle hyalüronik asit olur. Dudaklarda bunun tercih edilmesi cerrahi müdahaleye gerek olmadığındandır. Bu nedenle en sık uygulanan yöntemdir. Dolgu maddesi olarak hastanın kendi yağ dokusu da kullanılır.
Cerrahi yöntemler: Bu yöntemde dudak kalınlaştırma vücudun bir bölgesinden alınan doku parçası dudak içinden insizyonla yerleştirilir. Cerrahi yöntemlerle dudak kalınlaştırma estetiği dolgu maddeleriyle yapılana göre daha kalıcı ve doğal görünümlü olur. Bu yöntemde lokal anestezi uygulanır. Bazen dudak küçültme işlemi de yapılır. Burada iri olan dudaklarda, ağız mukozası içinden bir kesiyle eliptik bir parça çıkarılır ve dudaklarda küçülme sağlanır.
Dudaklarda botox
Botox uygulamasındaki madde Clostridium botulinum adında bakteriden elde edilmiş bir proteindir. Yüzde farklı alanlarda kullanılan bir yöntemdir. Kırışıklıkları gidermek için, buna neden olan mimik kasları botox uygulamasıyla gevşetilip, bunların üzerindeki kırışıklıklar yok edilir. Yapılan işlemle mimik kaslarına giden sinirler bloke edilir ve mimik kasları gevşetilir. Bu işlemden sonra doğal olmayan bir görüntü oluşmaz. Ancak bu tedavinin etkisi 6 ay kadar sürer. Bunun belli periyotlarla tekrarlanması gerekir. İz bırakmadığı ve kızarıklık yapmadığından tercih edilir. Tedaviden sonra 2-3 saat mimik kaslarının kullanılmaması ve yatay olarak durulması gerekir.
Dudak estetiğinde yapılan işlemler
Yüz estetiği için dudakların durumu önemlidir. Belirgin hatlara sahip, dolgun görünümlü ve gergin kırmızı renkli dudaklar kadında çekiciliği arttırır. Yüz güzelliğinde dudaklar kişiye farklı bir imaj verir. Dudakların ince, normalden daha fazla kalın, kısa ya da uzun olması, hatlarının silik, renginin soluk olması, kenarlarının sarkması, çevresinde kırışıkların olması dudak estetiğini bozar ve yüz estetiği içinde olumsuz olur. Bunlar cerrahi dışı ve cerrahi yöntemlerle giderilir.
Dudak dolgunlaştırma işlemi
Bu çeşitli dolgu maddeleri kullanılarak yapılır. Bu kesi yapılmadan, dudak yapısı içine enjekte edilir. Dolgu maddeleri hyalüronik asit adlı madde ya da vücuttan alınan yağ dokusu olabilir.
Dudak kaldırma işlemi
Bu işlemle dudak kenarı yukarıya doğru kaldırılıp, dışarıdan görünen dudakların kırmızı alanları genişletilir. Özellikle üst dudak için uygulanır. Bunu sağlamak için çeşitli yöntemler bulunur. Yapılan işlemler arasında üst dudak kenarının hemen üstünden martı kanadı biçiminde bir cilt çıkarılarak dikilir. Bundan başka burnun hemen alt tarafından boğa boynuzu gibi bir cilt çıkarılıp dikilir. Bu yöntem üst dudak cildi geniş olanlarda tercih edilir. İşlem sonrasında kalan izler belirsiz olur. Uygulanan başka yöntemde dudakların iç kısımlarında V şeklinde kesiler yapılıp, Y şeklinde dikilir ve dudak kırmızı alanı dışarıya doğru genişletilerek daha dolgun şekilde görünümü sağlanır. Başka bir yöntem ise dudak asma tekniğidir. Burada burun deliği içinden yapılan küçük bir kesiyle, dikişler dudak kenarından geriye döndürülerek bağlanır. Bu yüzden dudak kırmızı alanı daha belirgin olur.
Dudaklarda sarkmayı gidermek
Dudak kenarlarında oluşan sarkmalar, yaşla oluşan dudak yaşlanmasının en önemli belirtisidir. Burada dudak köşeleri aşağıya doğru sarkar, köşeden yana ve aşağıya doğru inen oblik bir kıvrım oluşur. Bu görüntü kişiye karamsar, mutsuz ve yaşlı bir ifade verir. Kişilerdeki bu sorunlar dudak köşelerine yapılan küçük cerrahi işlemlerle düzeltilebilir veya, botox ya da geçici dolgu uygulamasıyla başarıyla düzeltilebilir.
Kişilerde gülme deformitesinin düzeltilmesi
Bunlar kişinin gülmesi sırasında, konuşmasında ortaya olumsuz görünümler çıkarır. Kişi gülerken ya da konuşurken burun ucu aşağıya doğru çekilebilir. Üst dudak ve burun arasında açı daralır, üst dudak aşırı miktarda kısalır, dışarıya kıvrılır ya da diş etleri daha fazla görünür duruma gelebilir. Bu tür sorunların giderilmesi için farklı cerrahi işlemler vardır. Bunlar tek başına uygulanıp, sorunları düzeltebilir. Ayrıca estetik burun ameliyatı gibi girişimlerle de bir arada yapılabilir. Kişinin gülmesinde diş etinin fazla görünmesinde, kişide çene deformitesi de olabilir. Burada ortodontik tedavi ya da maksillofasyal cerrahi girişimler gerekli olabilir.