Dudaklar neden çatlar?
Dudakların dış görünüm üzerinde doğrudan etkili olması nedeni ile dudak çatlamalarının yaşanması, estetik açıdan hoş olmayan bir görüntüye neden olur ancak sorunun devam etmesi durumunda sağlık açısından da ciddi riskler oluşmaktadır. Ağız bölgesinin konuşma için sürekli kullanılması nedeni ile çatlakların daha da derinleşmesi, kişinin oldukça şiddetli acı ve yanma hissetmesine neden olabilir. Özellikle kış aylarında çoğu insanın sıcak hava değişimi nedeni ile dudaklarının çatlaması yaygın görülen bir durum olmakla beraber, cilt tipi ve bazı sağlık sorunları da sorunun kronik hale gelmesine neden olabilir.
Kuru bir cilt tipine sahip kimselerin dudakları da kuruyarak doğal yapısını kaybettiğinden, daha gergin ve çatlamaya müsait hale gelir. Bu tip cilde sahip kişilerin gün içerisinde mümkün olduğunca kalitesine güvenebilecekleri bir dudak nemlendirici kullanması gerekir. Dudak bölgesindeki derinin nemlendirilmesi, cildin yapısının korunmasını ve böylece çatlakların da önlenmesini sağlar. Birkaç hafta boyunca gece yatmadan önce sürülecek dudak nemlendiricileri de, gece boyunca dudakların nemli kalmasını sağlayacaktır.
Dudak çatlamalarının bir diğer nedeni de, kişinin cildinin bazı maddelere alerjik reaksiyon vermesinden kaynaklanır. Dudak bölgesindeki derinin tahriş olmasına, kızarmasına ve çatlamasına neden olan maddeler, kişinin tükettiği besinlerin içerisinde olabileceği gibi kullandığı parfüm, makyaj malzemesi ya da tıraş losyonu gibi ürünlerden de kaynaklanabilir. Ayrıca piyasada satılan dudak koruyucuların içerisinde bal mumu ya da parafin gibi gerekli maddelerin haricinde, koku ve renk vermesi için bazı katkı maddeleri de kullanılır. Kişinin dudak çatlamalarının nedeni alerjen maddeler ise bu tür katkı maddeleri içermeyen dudak koruyucuları kullanması gerekir. Aksi halde kişi dudak çatlaklarına çözüm ararken, sorun daha da büyük bir hale gelebilir.
Dudakların çatlama nedenlerinden biri de çoğu insanın aklına gelmemesine rağmen burun tıkanıklığıdır. Nezle ve grip gibi burun akıntısına neden olan ya da burun yapısındaki fiziksel sorunlar nedeni ile tıkalı olan burun, kişinin gün içerisinde nefes alabilmek için sürekli ağzını kullanmasına neden olur. Böylece kişinin dudak bölgesi sürekli akciğerlerden gelen sıcak hava ile temas edeceğinden, zamanla kuruyarak çatlaması kaçınılmaz hale gelir. Kişinin burun tıkanıklığına neden olan sağlık sorununun ortadan kaldırılması, dudak çatlaklarının da sona ermesini sağlayacaktır.