Dünya görüşü nedir?
Pek çok yerde dünya görüşü denildiğini duymuşsunuzdur. Anlatılan ya da anlaşınlanlar doğrultusunda yetkin her insanın kendince bir dünya görüşünün olması gerektiği ya da kendi hayat felsefesini kurması gerektiği pek çok yerde söylenebiliyor. Ancak dünya görüşü kişiye özel olarak tasarlanan bir olgu değil. Dünya görüşü insanın yaşamı ile düşünceleri arasındaki kesin ve net tutumu yansıtan bilimsel bir tanıdır.
Dünya görüşünü kişiye özel algılayan pek çok insan var. Bu nedenle de her insan iyi ya da kötü bir görüş sahibiyim diyebiliyor. Ancak dünya görüşü aslında bilimsel bir gerçeklik gerektiren bir durumdur. Bu nedenle de bu görüşü belirten kişinin gerçekten aydın ve iyi yetişmiş biri olması gerekir. Ayrıca dünya görüşüne sahip olabilmek için herhangi bir yerin mensubu olmak, belli bir sınıfa dahil olmak gibi şartlar da yoktur. Topluluk olarak aynı düşünceyi paylaşmak dünya görüşünü ifade etmiyor. Belki her görüşe saygı duyulması gerekebilir ancak sunulan her görüşü bu kişinin dünya görüşüdür diyerek saygı göstermeye çalışmak ya da o düşünceyi körü körüne savunmaya kalkmak yanlış olur. Dünya görüşünün bilimsel bir gerçeği içermesi gerekir. Bu anlamda bilimsel bir dayanağın olması buna bağlı olarak doğruluk içermesi gerekir. Yani düşüncesini belirten her insanın görüşü dünya görüşü olarak kabul edilemez.
Dünya görüşüne sahip olabilmek için aynı zamanda bir konuda uzman olmak da yeterli değil. Dünyada çok önceden yaşamış ve hala düşünceleri paylaşılan pek çok insan sadece bir alanda uzman oldukları için değil pek çok farklı alanda uzmanlaştıkları için ve bu bilgiler tümüyle evrensel olarak değerlendirebildikleri için hala geçerli. Bu nedenle bir dünya görüşü ortaya konulacağı zaman sadece uzmanlığınızın olması ya da bir ya da iki kişiye fayda sağlaması önemli değil. Bu düşüncenin dünya çapında bir etkisinin olması da son derece önemlidir.