Edremit neresidir?
Balıkesir ilinin ilçelerinden biri olan Edremit, Marmara bölgesinin güney bölümünde yer almaktadır. Edremit körfezi ile kaz dağları arasında ege bölgesi sahillerine kurulmuş olup yüz ölçümü 708 km2 dir. Batıda Ege denizi, Ayvacık ve Ezine ilçesi, kuzeyde Bayramiç ve yenice ilçeleri, doğuda havran ilçesi, güneyde ise Burhaniye ilçeleri ile çevrilidir.
Kazdağları bölgenin en önemli yüksekliğidir. Kazdağı üzerinde sarıkız, kırklar, Babadağ, Koçara ve dumanlı tepe olarak anılan Karataş tepeleri bulunmaktadır. Yükseklik bakımından Kazdağları’ndan sonra musluk dağları ve Eybek dağı gelmektedir.
Edremit, diğer güney Marmara il ve ilçeleri gibi kışları ılık ve yağışlı; yazları sıcak ve kurak olan Akdeniz iklim kuşağında bulunmaktadır. Kış aylarında çok az kar yağışı görülmektedir. Edremit Akdeniz iklimi kuşağında olduğundan dolayı bu iklim özelliklerine uygun olarak maki bitki örtüsüne sahiptir.
Edremit yaz aylarında kuruyan, kış aylarında ise taşkınlara neden olan çay ve derelere sahiptir. Edremit çayı, Kızılkeçili , zeytinli, Manastır ve mıhlı çayları ile şahin deresi ve Eybek deresi bu çay ve derelerin önemli olanlarıdır.
Yer altı kaynakları bakımından son derece zengin olan Edremit’te, geniş bir alana yayılmış olan soğuk su kaynakları bulunmaktadır ve sahip olduğu kaplıcalar ile bölgede sağlık turizmi oldukça gelişmiştir. Derman kaplıcaları ve Güre kaplıcaları bunların başında gelmektedir. Dermen kaplıcaları, havran- Edremit yolu üzerinde; güre kaplıcaları Edremit’in 14 km batısında Akçay tarafında bulunmaktadır. Güre kaplıcalarının barındırdığı kükürt ve minaraller pek çok hastalığa iyi gelmektedir. Bilhassa romatizma ve cilt hastalıkları tedavisinde bu kaplıcalardan yararlanılmaktadır. Mitolojideki aşk Tanrıçası olarak bilinen Afrodit’in yarışmadan önce burada banyo yaptığı rivayet edilmektedir. Kaynak suyu çıkışta 58 °C ve havuza aktığı yerde ise 53 °C sıcaklık ölçülmektedir. Kronik iltihabi sendromlarda, üst solunum yolu, kadın, metabolizma ve cilt hastalıklarında su tedavi edici rolü vardır.
Edremit’teki yüksek oksijen kaynağı ve yürüyüş, dağcılık gibi acık hava sporlarının merkezi haline gelen doğal yaşam alanları dikkat çekicidir.
Akçay Edremit’in en güzel yerlerinden biridir. Edremit’e 9 km mesafedeki Akçay ve sahil şeridi başlı başına bir plajlar merkezidir. Akçay sahilinin hemen her yerinden denize girilebilmektedir. Sarıkız Plajı, Edremit Belediye Halk Plajı ve Zeytinli Belediyesi halk plajı olmak üzere üç önemli halka açık plajı bulunmaktadır. Akçay bol ve soğuk artezyen suları ile ünlüdür.
Altınoluk Edremit’in bir diğer önemli yeridir. Edremit’ e 27 km, Akçaya ise 19 km mesafede bulunmaktadır. Sahili doğal plajlarla dolu olup tatil evleri, siteler ve konaklama tesisleri bulunmaktadır. Çok önemli bir turistik merkezi olan Altınoluk, havasının temiz ve bol oksijenli olmasından dolayı “Oksijen Çadırı” olarak adlandırılır. Tıp çevreleri tarafından kalp ve astım hastalarına tavsiye edilen bir yerdir.
Pınarbaşı Edremit’in en güzle pik alanlarından biridir. Yamaçtan akan bol ve buz gibi suları yaz aylarında serinlemek için idealdir. Orman Müdürlüğü tarafından işletilmektedir. Bol ağaçlı gölgeli bir piknik yeri olan Pınarbaşı’nda aAğaç masalar dikkati çekmektedir. Şahinderesi bir diğer piknik alanıdır. Kaz Dağlarının Altınoluk bölgesi eteğindeki Şahinderesi temiz kaynak suları olan bol ağaçlı bir piknik yeridir. Çağlayan piknik alanı yine gezmeyi sevenler için ideal bir piknik yeridir. Kızılkeçili köyü içinde olup Akçay’a 3 km mesafededir. Büyük çınar ağaçları arasından akan serin deresi ile hoş bir piknik yeridir. Zeytinli çay bahçeleri zeytinli beldesi içinde bulunmaktadır. Büyük çınar ağaçları yaz aylarında kurumayan deresi ile son derece serin bir yerdir. Hanlar (Handeresi) en çok tercih edilen piknik yerlerinden biridir. Ormanları bol ve soğuk suları ile ünlüdür.
Şarlak Çay Bahçesi ,Küçüksu Piknik Yeri, Subaşı Piknik Yeri, -Güre Gelin çamı Piknik Yeri diğer önemli piknik alanlarıdır. Her birinin kendine has güzelliği vardır.
Kurşunlu Camii bölgenin en önemli camilerinden biri olup 1300 yılından önce Selçuklular zamanında Edremit fatihi YUSUF SİNAN tarafından yaptırılmıştır. Altı sütun üzerine beş kubbeden oluşmaktadır. Camiinin tamamı kesme taşlardan yapılmıştır. Kubbe genişliği ile dikkat çeken caminin avlusunda Bani Yusuf’un mezarı bulunmaktadır.
Eşrefoğlu Rumi Camii Osmanlılar zamanında kalma bir camidir. 1910 yılında mahalle halkın yardımları ile onarılmış ve bugünkü halini almıştır.
İbrahimce mahallesindeki Hacı Kabakçılar Evi 19. yüzyıl sivil mimari örneklerinden biridir. Kültür Bakanlığı tarafından tescili yapılarak koruma altına alınmıştır. Günümüzde mesken olarak kullanılmaktır.
Kazdağlarını güneyinde Altınoluk civarında deniz seviyesinden 215 m yükseklikteki Antandros Sit Alanı olarak bilinen antik şehir, Palasgoslar tarafından inşa edilmiştir. M. Ö. VI. yüzyılda Klasik Helenistlik, Pers ve Roma dönemlerini yaşamıştır. Bizans devrinde ise bir piskoposluk merkezi olarak kullanılmıştır. Tepenin üzerinde bir kale ve bir de mezarlık bulunmaktadır.
Zeus Altarı, Behramkale (assos) Köprüsü, Asso (behramkale) Antik Kenti, İhsan Beyler Konağı diğer önemli tarihi eserlerdir.