Egzamanın sebepleri nelerdir?

Egzama rahatsızlığı insanlarda en fazla rastlanan cilt hastalıkları arasında yer alır. Hastalığın sebepleri kesin olarak bilinmese de, hastalıkta etkili olabilecek etkenler üzerinde tedbir almak gerekir. Derinin çevresel faktörler ya da vücuttan kaynaklanmış olan etkenlere karşı savunmaya geçerek, iltihaplı oluşumlara neden olması egzama olarak bilinir. Cildin kuruması, kaşınması, döküntüler meydana gelmesi, kızarıklıkların ve çatlamaların olması, bu durumların genetik olma ihtimalini de barındırmaktadır. Alerjik sebeplerden olanlar, sinirsel ya da temasla meydana gelen egzama çeşitleri bulunmaktadır. Bunlardan en fazla görülen alerjik egzama diğer adıyla atopik egzamadır.  Temastan dolayı meydana gelen egzamalar tek bir sebebe dayansa da, birkaç faktörün neden olduğu egzamalar da bulunmaktadır. Hastalığın meydana gelmesine neden olan faktörlerin ortadan kaldırılması, rahatsızlığın denetim altına alınmasına yardımcı olur.

Egzama sebepleri nelerdir?

egzama

Çevresel faktörler

  • Cilt tahrişleri: Cildi tahriş eden bir neden, egzama oluşmasına neden olabilir. Temastan kaynaklanan hastalıklarda sabunlar, şampuanlar, deterjanlar, çamaşır suyu gibi beyazlatıcılar, parfüm gibi kozmetikler cildi tahriş edip hastalığın oluşmasına neden olabilir. Cilt sürekli olarak bunlarla iç içe olmasa da, cildin hassas olmasından dolayı en ufak temasta bile tepki verebilir. Bunlar cildin kurumasına, kızarmasına, kaşınmasına ve çatlamasına neden olur.
  • Alerjen maddeler: Nikel, demir, altın gibi metaller alerjik egzama oluşmasına neden olur. Alerjen maddelerden kaynaklanan rahatsızlıklar, küçük yaşlarda başlayıp yetişkinliğe kadar devam eder. Bunlar yiyeceklerin içeriğinden, saç boyalarından, kozmetik ürünleri içerisindeki maddelerden, cilde değen takılardan, çimento, kauçuk maddeler, yapıştırıcı gibi ürünlerden dolayı oluşabilir.
  • Hava koşulları: İklim koşulları egzamayı tetikleyen faktörler arasında yer alır. Genellikle nemin düşük olduğu ve soğuk olan kış aylarında bu rahatsızlıklar daha fazla görülür. Mevsim geçişlerinde de bu hastalığı tetikleyen iklim koşulları meydana gelir.

Kalıtsal faktörler

Hastalığın bazı çeşitleri ailenin başka üyelerinde bulunur. Anne ya da babanın egzama sorunu olması halinde, kendi çocuklarında bu hastalığın ortaya çıkma oranı %60-80 arasında olur. Genetik olarak bu yatkınlığın olması kişilerde, çevresel faktörlerle birleştiğinde hastalığı daha kolay ortaya çıkarmaktadır.

Bağışıklık sistemi

Bağışıklık sisteminin güçlü tutulması egzamanın önlenmesinde etkili olan bir unsurdur. Bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda, hastalığın oluşması ve yeniden tekrarı kaçınılmaz olur. Alerjik egzamadan yakınmış olan hastaların, vücutlarında sitokin seviyeleri yüksek çıkmaktadır. Bu madde bağışıklık sistemi tarafından üretilerek salgılanan bir proteindir. Sitokin seviyesinin yüksek olması durumunda kişiler egzama olmasa dahi, deride iltihaplanma ve enfeksiyon sorunu yaşanır.

Stres

Stresli olan insanlarda, bunun etkileri sadece ruhsal alanlarda olmaz. Bu etken kişilerde fiziksel olarak ta birçok problemi beraberinde getirir. Stres egzaması adı verilen rahatsızlık bu şekilde meydana gelir. Beynin korku ile stresin sebebini bilememesi nedeniyle, vücudun vereceği tepkiyle egzama oluşumları meydana gelir. Stresin oluşturduğu baskı vücut için dayanılmaz hale gelip, fiziksel problemler yaşanmaya başlar.

Hormonal değişimler

Özellikle bayanlarda meydana gelen hormonal değişiklikler, egzamayı tetikleyen faktörler arasında yer alır. Direk olarak egzamanın oluşmasına neden olmasalar da, belirtilerin şiddetlenmesine neden olurlar. Kadınların regl dönemlerinde ve gebelik dönemlerinde egzama şikâyetlerinde daha fazla artış görülmektedir.

Diğer etkenler

Hastalığı tetikleyen nedenler arasında sıcak suyla ve uzun süreli yapılan banyolar, fazla sabunlanmak, cildin kuru tutulması, ani hava değişimleri yaşanması, sigara kullanmak ve yün, sentetik gibi kumaş cinsleri egzamayı tetikleyen sebepler arasındadır.

Bir Cevap Yazın