Eklem sıvısının görevi nedir?
Eklem sıvısı kemikler ve eklemler arasında bulunur. Kemiklerle eklemler arasında bulunan bu sıvının sayesinde kollarımızı,
bacaklarımızı ve oynar eklemlerimizi acı çekmeden rahat bir şekilde hareket ettirebilir. Kollarımızda ve bacaklarımızda sürekli olarak bir sürtünme meydana gelir. Normal şartlarda kollarda ve bacaklarda oluşan bu sürtünme dolayısıyla kemiklerde aşınma ve yıpranma olması gerekir. Bu oluşacak aşınma ve yıpranmadan dolayı acı duyulması gerekir. Ancak eklem sıvısının olması sayesinde bu acı meydana gelmez. Eklem sıvısı eklemler arasında oluşacak olan sürtünmeyi engellediğinden, eklem yüzeyinde oluşacak aşınmaları ve tahribatı önler. Kemikler vücut içindeki yerlerine göre farklı özelliklere sahiptir. Sürekli hareket halinde olan kemiklerden bazıları hareketsiz bölgelerde bulunan kemiklere göre, daha farklı desteğe ihtiyaç duyarlar. Omurgayı meydana getiren omurlar, bacaklardaki, kollardaki, el ve ayaklardaki eklemler her harekette birbirleri üzerinde dönerler. Sürekli hareket halinde olduklarından, destek olacak sistemlere ihtiyaç duyarlar. Bazı kişiler her iki elinin parmaklarını gerip ses çıkartırlar yani çıtlatırlar. Çoğu insan bundan gelen sesin kemiklerden dolayı olduğunu düşünür. En çok ses çıkaran yerler, sürtünmeli olan eklem yerleridir. Bu tip eklem yerlerinde iki kemiğin birleştiği noktada bir bağlantı kapsülü vardır. Bu kapsülün içinde kemiklerin hareketi sırasında buraları yağlayan, yumuşatan eklem sıvısı adı verilen sıvı vardır. Bu sıvının içeriğinde erimiş halde nitrojen, oksijen ve karbondioksit gazları vardır.
Eklem yerlerinde duyulan sesler nasıl meydana gelir?
Vücutta bulunan en kolay çıtlatılan eklem yerleri el parmaklarıdır. Parmaklar gerildiğinde ve eklem yerleri düzleştiğinde, burada olan kapsül gerilir ve içinde olan sıvının basıncı azalır. Bu sebeple gaz kabarcıkları patlamaya başlar. İşte çıtlatma olarak duyulan bu seslerdir. Patlayan kabarcıklarla gazlar eklem sıvısını terk eder. Sıvı genleşir ve eklem yerlerinin hareket yeteneği artar. Eklem yerinin gerilme boyu kapsülün boyuyla sınırlıdır. Çıtlatılan parmak aynı anda ikinci defa çıtlatılamaz. Çünkü gaz kabarcıklarının sıvı içinde yeniden oluşması biraz zaman alır. Eklemlerde olan sıvının görevi sürekli hareketli olan ve birbiriyle temas halinde olan kıkırdakların zedelenmesini engellemektir. Aynı zamanda eklemler arasında olan eklem sıvısında besleyici maddeler bulunur. Bu maddeler kan dolaşımının olmadığı kıkırdakların beslenmesi sağlar.