Elektrik tasarrufu nasıl yapılır?
Ülkemizde yapılan araştırmalara göre yalnızca enerjiyi verimli kullanarak yıllık enerji tüketiminin yüzde 30′u kadar tasarruf sağlanabileceği tespit edilmiştir. Enerji konusunda sağlanan her 1 birim tasarruf, enerji için yapılacak harcamaları 2,5-3 birim azaltmaktadır. Enerji verimliliği konusunda; binaların yalıtılması, enerji verim sınıfı yüksek elektrikli ev aletlerinin kullanılması, sanayide aynı enerji ile daha fazla üretim sağlayabilecek tadilat ve yenileme projelerinin uygulanması, gereksiz olan aydınlatmaların önlenmesi ile enerji verimliliği yüksek uzun ömürlü lambaların kullanılması, ulaşımda, taşıt araçlarında ve ısınmada enerjinin verimli kullanılması gerekmektedir.
Tüketicilerin, buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın ve klima gibi sürekli kullanılan elektrikli ev aletlerini ve aydınlatma cihazlarını satın alırken, enerji etiketlerini inceleyerek, enerji verimliliği yüksek olan alet ve cihazları, ev aydınlatmasında ise akkor flamanlı lambalar yerine kompakt floresan lambaları tercih etmeleri durumunda önemli derece enerji tasarrufu sağlanabilir. Örneğin, akkor flamanlı 100 watt’lık (W) normal bir ampul kullanarak bir ailenin aylık tüketimi 100 kilovat saate (kWh) çıkarken, aynı ışık akışını veren kompakt fluoresan ampul kullanıldığı zaman ise aylık tüketim 20 kWh’ya kadar inmektedir. İki lambadan birini utlaka söndürmek tasarruf, aynı aydınlatmayı sağlayan daha az enerji tüketen teknolojik lambaların kullanılması ise verimliliktir.
Bilgisayar ile işiniz bittikten sonra mutlaka fişini çekiniz. Kapatılmayan bilgisayar minimum performansta bile çalışsa elektrik tüketmeye devam etmektedir. Bilgisayar işlem yaparken ortalama 150 watt, işlem yapmazken 25-30 watt, kapalı olmasına karşın fişi çekilmediği durumda ise 5 watt elektrik tüketmektedir. Televizyon, VCD ve DVD’lerinizi uzaktan kumanda ile değil, direkt fişi çekerek kapatınız. Fişi çekilmeyen elektrikli ev aletleri azda olsa bir miktar elektrik tüketirler.
Türkçe Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu ile satılmak zorunluluğu olan, bütün enerji tüketen ürünlerin kullanım kılavuzlarında, ayrı bir bölümde malın enerji tüketimi bakımından verimli kullanımına ilişkin önemli bilgiler yer almaktadır. Tüketicilerin tanıtma ve kullanım kılavuzlarını dikkatle okuyarak söz konusu bu kurallara uymaları enerji tasarrufu konusunda faydalı olacaktır. Buzdolabının fırın, radyatör gibi ısı ev aletlerinden en az 30 cm uzak bir yere yerleştirilmesi, güneş ışıklarından mümkün olduğunca uzakta tutulması, buzdolabında aşırı buzlanmanın önlenmesi, derin dondurucudan çıkarılan donmuş yiyeceğin mutlaka alt bölmede çözünmeye bırakılması yararlı olacaktır. Aşırı buzlanmanın enerji tüketimini artırdığını unutmayınız. Buzdolabındaki gereksiz eşyalar fazladan elektrik harcanmasına neden olur.
Çamaşır makinenizi yerleştirirken sağında solunda mutlaka boşlu bırakınız. Kurutmalı çamaşır makineleri daha çok enerji tüketmektedir. Çamaşırlarınızı kurutmak için makine kullanmak yerine asmayı tercih ediniz. Yıkamayı zorlaştırdığı ve bu yüzden daha fazla enerji sarfiyatına yol açtığı için çamaşır makinenize gereğinden fazla deterjan koymayınız. Çamaşırlarınızın eğer kiri az ise ekonomik programda yıkamayı tercih ediniz. Çamaşırlarınızın miktarı fazla değilse ekonomik programda yıkayınız. Çamaşır makinenizi kapasitesini aşmayacak şekilde tam dolulukta çalıştırınız.
Tabaklarınızın bulaşık makinesine konulmadan peçete yardımı ile sıyrılmasının daha az elektrik,su ve deterjan kullanımı sağlayacağını unutmayınız. Bulaşık makinesinde yıkama bittikten sonra makinenin kapağını açarak kurutunuz. Bulaşık makinenizi kapasitesini aşmayacak şekilde tam dolulukta çalıştırınız. Bulaşık makinesi alırken düşük sıcaklık ayarlı program seçeneğinin olmasına dikkat ediniz.
Giyeceklerinizin düzgün asılması ütü ile daha az vakit geçirmenize ve daha az enerji tüketmenizi sağlayacaktır. Ütünüzün ısısı yeterli olacağından dolayı ütüleme işlemi bitmeden yaklaşık 5 dakika önce ütünüzü fişten çekiniz. Ütünüzün termostatını kumaş cinsine göre en düşük seviyede ayarlayınız. Ütünüzü satın alırken buhar ayarlı ve buhar kapasitesi yüksek olan termostat ayarlı ve şebeke suyu kullanımına uygun olmasına dikkat ediniz.
Fırın da pişirme işlemi gerçekleştirirken fırın kapağını gereğinden fazla açmayınız Gerekli olmadığı müddetçe ön ısıtma yapmayın veya ön ısıtma süresini kısa tutunuz. Dondurulmuş bir yiyeceği fırına atmadan önce daha uzun sürede oda sıcaklığında çözülmesini bekleyiniz.
İhtiyaçtan çok büyük bir klima daha fazla enerji kaybına neden oluyor. Evin güneş alan bölümlerinin ağaçlarla gölgelenmesi, cam filmleri, pencere ve duvar tenteleri pasif soğutma yöntemlerinin uygulanması da klimanın soğutma yükünü azaltmaktadır.
Elektrikli süpürgenin torbası sık sık boşaltılmalıdır. Bu işlem, süpürgenin emme gücünü yükselteceğinden daha verimli ve daha çabuk temizlemeyi sağlayacaktır. Bu da beraberinde enerji tasarrufunu getirecektir