Emlakçılık nasıl yapılır?

Son yıllarda tartışmasız dünya çapında en popüler mesleklerden biri olan emlakçılık ya da sektörde daha prestijli olduğu düşünüldüğü için kullanılan adıyla “emlak komisyonculuğu”, emlak alım satımı ve kiralanması gibi işlerin genel adıdır. Emlakçılık ilk bakışta emlak alım satımı ve kiralanması ile ilgili gibi görünse de, gelişen dünya trendleri sayesinde son yıllarda büyük bir gelişim göstermiş ve çok daha kapsamlı işlemlerin yapıldığı geniş bir sektör haline dönüşmüştür. Emlakçılık daha yalın bir anlatımla; emlak üzerine yatırım yapmak veya belirli bir taşınmazı kiralamak isteyen kişi ile mal sahibini buluşturmak olarak da tanımlanabilir.

Emlakçılık sektörü son dönemde giderek gelişen ve günümüzde alım satım ve kiralama dışında ipotek, taksim, aplikasyon, harita, kat mülkiyeti veya kat irtifakı gibi birçok alanı kapsayan bir sektör haline dönüşmüştür. Ancak tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de emlakçılık sektörünün ev ve arsa alım satımları ile kiralanmasına aracılık ederek kazanç sağladığı söylenebilir. Bu nedenle uzun yıllardır olduğu gibi emlakçılık sektöründe çalışan kişilerin en büyük gelir kaynağı, ev ve arsa satışı veya kiralanması işlemlerine aracılık etmektir.

Kadastro müdürlükleriyle de yakın ilişkiler içinde olan emlakçılık sektörü, kroki ve çap düzenlemeleriyle de yakından ilgilidir. Vergi muafiyeti gibi konuların da dahil olduğu emlakçılık sektörü, görüldüğü üzere basit alım satım işlemleri aracılığından çıkmış ve gelişen dünyaya ayak uydurarak birçok farklı alanı kapsayan bir iş kolu olmuştur. Günümüzde emlak beyannamelerinin düzenlenmesiyle de ilgilenen birçok emlakçı bulunmakta ve bu kişiler beyanname işlemlerine aracılık ederek dahi kazanç sağlayabilmektedir. Noter onaylı satış sözleşmelerinin yapılmasını da takip eden emlakçılar ayrıca kira akitleri yani kira kontratlarının yapılmasına da aracılık etmektedir.

Tamamen aracılık ile ilgili olan emlakçılık; ev, arsa gibi taşınmazları olan ve bu mallarını satmak veya kiralamak isteyen kişi ile bu tür malları satın almak ya da kiralamak isteyen kişi arasında bir köprü kurmaktadır. Tüm bu işlemlerin yapılması sırasında her türlü resmi işlemi takip eden ve bu işlemlere de aracılık yapan emlakçı, yaptığı tüm işlemleri tamamen resmi bir şekilde yerine getirir. Resmi bir kuruma bağlı olarak çalışan emlakçılar, bulunduğu ilin ticaret odasına ya da emlakçılar odasına kayıt yaptırmaktadır. Emlakçılık sektörünün resmi bir kuruma bağlı olarak faaliyet göstermesi gerek insanların çok daha güvenli bir ortamda ticaret yapabilmesi gerekse de yapılan işlemlerin devletin gözetimi altında gerçekleştirmesi açısından oldukça önemlidir. Kısacası emlakçılık yapmak isteyen kişiler ilk önce bu geniş piyasa hakkında araştırma yapmalı ve daha sonra farklı alanlardan da kazanç sağlamanın yollarını aramalıdır.

 

 

Bir Cevap Yazın