Empati nedir?
Empati diğer bir deyişle eşduyum, diğer bir kişinin hissettiği duyguları, içinde olduğu hal ve durumu, davranışlarındaki ruh halini anlamak, bunu içselleştirmektir.Kendi hissettiği duygu ve hali başkalarına da aktarmak ya da yansıtmak manasında da kullanılmaktadır. Empatinin karşıt söylemi antipatidir.
İnsanlardaki empati yeteneği ya da özelliği, doğuştan olmakla beraber, zamanla bu özelliğin kaybedildiği de tespit edilmiştir. Bu sonuç, bebekler üzerinde yapılan araştırmalarla belirlenmiştir. İnsanlar bu yeteneklerini geliştirmek ve geri kazanmak için, yavaş ve sakin hareket etmek, yorum yapmak, hızlı ve aceleci davranışlardan kaçınmak, kendimizi anlamaya çalışmak, kendimize açık uçlu sorular sormak, tecrübelerimizden dersler almak, olayları akışına bırakmak, hem kendimiz hem de karşımızdaki insanların davranışlarına belirli sınırlar oluşturmak gereklidir. Bu yetenek, iyi ve olumlu olarak kullanılırsa huzuru ve mutluluğu arttırır, işbirliği ve üretkenliği teşvik eder. Şayet, art niyetli olarak kullanılırsa manipülasyon yapma şeklini almaktadır. Empati, bir kişinin kendini karşısındaki kişinin yerine koymasıyla, karşısındakinin düşüncelerini ve hissettiklerini doğru analiz etmesidir. Bu sayede, insanlar arasındaki ilişkiler olumlu şekilde gelişir, tartışma, kavga ve yanlış anlamalar gitgide azalır. Çünkü empati, karşıdaki kişinin ne tepki vereceği ve nasıl davranacağı ile ilgili anlayış ve davranış şekli sağlar.
Empati yeteneği insanların doğasında olan bir özellik ve yetenektir demiştik. İnsanlar, hayat tecrübeleri ve yaşanmışlıkları da harmanlayarak, ilerleyen yaşlarda kaybettiğini düşündüğü bu özelliklerini zamanla tekrardan kazanabilirler. Empati kurmak ve bunu her zaman yapmak, insanlara çok fazla değerler katabilir. Hayatımızın her anında, ilişkilerimizi geliştirmek ve olgunlaştırmak için empati kurmak gereklidir. Başkalarının yerine kendimizi koyarak hareket ettiğimizde, yaşantımızın daha dingin ve huzurlu geçeceğini unutmamak lazım.