Enerji Sistemleri Mühendisliği bölümü nedir?
Dünyadaki nüfus artışıyla doğru orantılı olarak enerji ihtiyacında ortaya çıkan artışa alternatif enerji kaynakları ile çözüm yolları aranması ve mevcut enerji yapılarının iyi bir şekilde yönetilerek verimli bir şekilde kullanılması günümüzdeki önemli çalışmalardır. Hatta bu çalışmalar ülkeler arasında bazen soğuk savaşlara neden olmaktadır. Üniversitelerimizde yaygınlaşmaya başlayan enerji sistemleri mühendisliği yüksek standartlarda yetişmiş olan mezunları enerji sektörünün çeşitli alanlarında ve sektörün başrol oyuncuları ile çalışabilecek yeterliliğe sahip kişiler haline getirmeye çalışmaktadır.
Yenilenebilir enerji kaynakları, enerji yönetimi ve politikaları, enerji üretimi, enerji verimliliği, konvansiyonel yakıtlar ve çevre ile etkileşimleri konularında kendilerini geliştirme olanağına sahip öğrencileri ülkemizin iş gücüne dahil etmeyi hedefleyen bir bölüm olarak git gide popüler olmaktadır.
Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Dünyada ve Türkiye’de yeni mühendislik dallarından biri olma özelliğinden dolayı enerji problemlerinin çözümünde öncü rol oynayacaktır.
Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü, her türlü enerjinin yeterli, sürekli, kaliteli, düşük maliyetli ve aynı zamanda çevreyle uyumlu olarak üretilmesinden, tüketiciye sunulması ve ekonomik olarak kullanılması süreçlerini planlayan, projelendiren, uygulayan ve bu konularda strateji geliştiren bir disiplin olarak tanılanmaktadır. Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümünden mezun olmuş olan mühendisler, genel olarak bir sistemin tasarımı, gerekli olan hesaplarının yapılması, uygun sistemlerin kurulması ve bunun imalatının bakımı ve yenilenmesi konusunda; enerji teknolojilerinin bütün prensiplerini, öğrenme ve öğretme tekniklerinin dikkate alınarak, enerji sistemleri tasarımı ve üretimini yaparlar.
Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü, ileri düzeyde bilimsel araştırma yeteneği kazanmış, bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanan, toplam kaliteyi yaşam tarzı olarak benimsemiş, uluslararası ilgili kuruluşlarda görev alabilecek özellikte son derece geniş bir vizyona sahip, üst düzey akademik formasyonla donatılmış lider Enerji Sistemleri Mühendislerini yetiştirmeyi amaçlamaktadır. 4 yıllık temel mühendislik eğitimi tamamlayan mezunlar eğitim formasyon derslerini alarak Endüstri Meslek ve Teknik Liselere Teknik Öğretmen olarak MEB’de çalışabilmektedirler.
Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümünden mezun olanlar, enerji üretimi, iletimi, dağıtımı ve kullanılması alanlarında tasarımcı veya uygulayıcı olarak son derece geniş iş imkanlarına sahiptirler.
Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü mezunları şu kuruluşlarda iş bulabilirler:
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye Petrolleri Arama Ortaklığı (TPAO), Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ),Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (PİGM), Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü (MTA), Bor Enstitüsü, Elektrik İşleri Etüd İdaresi (EİE), Türkiye Elektrik İletim A.Ş.(TEİAŞ),Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ), Devlet Su İşleri (DSİ), Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ), Türkiye Boru Hatları Taşıma A.Ş. (BOTAŞ), Türk Petrol Rafineleri A.Ş. (TÜPRAŞ), Türkiye Atom Enerjisi Araştırma Kurumu (TAEK), TEMSAN, BM Hidrojen Enstitüsü, Taş Kömürü İşletmeleri, TCDD, MEB’da Teknik Öğretmen
Ayrıca, özel sektör kuruluşları ülkemizin enerji açığını kapatmak için, bioenerji, jeotermal, rüzgar ve hidrolik enerji santralleri konusunda büyük yatırım yapmaktadır. Önümüzdeki yıllarda nükleer enerji santrallerinin yapımlarının gerçekleştirilmesi ile bu güne kadar kullanılmamış olan bor, uranyum ve toryum gibi çok değerli olan diğer enerji kaynaklarının öneminin artması beklenmektedir. Bütün bu alanlarda AR-GE aşamasından başlayarak enerji dağıtımının en ekonomik şekilde gerçekleştirilmesine kadar her düzeyde Mühendislere ihtiyaç duyulacaktır. Üç kıta arasında enerji köprüsü olan Türkiye’de ulusal ve uluslararası çapta yapılacak projelerde Enerji Sistemleri Mühendisleri kolaylıkla iş bulabileceklerdir.
Fizik ı, Matematik ı, Bilgisayar Destekli Teknik Resim, Enerji Mühendisliğine Giriş, Temel İmalat İşlemleri, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-ı, Türk Dili-ı, Yabancı Dil – ı, Temel Bilgisayar Programlama ve Fortran, Matematik ıı, Fizik ıı, Kimya-ı, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-ıı, Türk Dili-ıı, Yabancı Dil ıı, Statik, Dinamik, Diferansiyel Denklemler, Termodinamik ı, Isı ve Kütle Transferi, Malzeme Bilimi, Teknik İngilizce- ı, Elektrik–Elektronik Mühendisliğine Giriş, Termodinamik ıı, Sayısal Analiz, Mukavemet, Ölçme ve Kalite Kontrol, Yakıtlar ve Yanma, Akışkanlar Mekaniği-ı, Isıtma Sistemleri, Isıtma Sistemleri lab., Teknik İngilizce- ıı, Makine Elemanları, Kazanlar ve Yakma Teknolojileri, Termik Turbo Makinalar, Elektromekanik Enerji Dönüşümü, Akışkanlar Mekaniği-ıı, Havalandırma-İklimlendirme Sistemleri, Havalandırma ve İklimlendirme Sistemleri lab., Otomatik Kontrol, İstatistik, Ekonomi, Elektrik Enerjisi İletimi ve Dağıtımı, Nükleer Mühendislik, Yenilenebilir Enerji Kaynakları, Güneş Enerjisi Sistemleri ve Tasarımı, Konvansiyonel Enerji Kaynakları, Soğutma Sistemleri, Soğutma Sistemleri lab., Enerji Sistemleri lab., İşletme Yönetimi ve Organizasyon, Enerji Sistemlerinin Çevresel etkileri gibi dersler bölümde okutulmaktadır.
Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümünün Bulunduğu Üniversiteler
Beykent Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi , Kadir Has Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi, Okan Üniversitesi, Necmettin Er. Üniversitesi, Atılım Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Yalova Üniversitesi, Muğla Sıtkı K. Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, K.T.Ü, U.A. Kıbrıs Üniversitesi, Süley. Dem. Üniversitesi, Kar. Mehmetbey Üniversitesi, R.T.E Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi , Giresun Üniversitesi, Süley. Dem. Üniversitesi, Osman Korkut Ata Üniversitesi, Batman Üniversitesi, Şırnak Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi.