Enginarın faydaları nelerdir?
Enginar yumru gibi çiçekleri olan, boyu genellikle 2 metreye kadar uzayan karaciğer ve kalp dostu olarak bilinen faydalı bir sebzedir. İçeriğinde bulunan A ve C vitaminleri, kalsiyum, fosfor, manganez, demir, potasyum gibi mineraller sayesinde, beyin hücreleri ve karaciğere kadar vücutta sayısız fayda sağlayabilen bitkisel şifa kaynağıdır. Bu tıbbi bir bitki olarak ve sebze olarak tüketilir. Tıbbi tedaviler sırasında cynerae folium etken maddesine sahip olan yaprakları kullanılır. Sağlıklı bir yaşamın kapılarını açabilen bu muhteşem sebze, mevsiminde tüketilmesi gereken ve faydalarından yararlanılması gereken bir besin kaynağıdır. Protein ve karbonhidrat açısından da enginar oldukça zengin bir sebzedir.
Enginarın faydaları nedir?
- Kandaki kolesterolü düşüren etki yapan, kanı temizleyici bir sebze olan enginarda kalbi besleyen inuline maddesi vücut için şifa kaynağıdır. Bir tür nişasta olan madde, vücutta doğal şekere ve levulose dönüşür ve bu sayede midede sindirim suyu karışmadan emilir.
- Karaciğer yetmezliği olan kişilerde toksinlerin dışarı atılmasını sağlamakta etkili olur. İdrar söktürdüğü ve safrayı arttırdığı için, karaciğerin daha rahat işlevini görmesine sebep olur.
- Şeker hastalığında kandaki şekeri düzenlediğinden, şeker hastalarının tüketmesi tavsiye edilir.
- İçeriğinde olan fosfor ve manganez sayesinde beyin hücrelerinin yenilenmesini sağlar.
- Düzenli olarak tüketilirse, damar sertliğini önlemekte ve dolayısıyla kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki yapmaktadır.
- Sakinleştirici ve kan basıncını düşüren olumlu etkiler yapmaktadır.
- Böbrekte olan kumun dökülmesinde oldukça etkili olur.
- Eklem yanmaları olan kişilerde tüketilmesi gereken sebzelerden birisidir.
- Enginarın afrodizyak etkilerinin bulunduğuyla ilgili yapılan çalışmalar devam etmektedir.
- Erkeklerde prostat kanserini önleyici etkisi vardır.
- Kadınlarda rahim ağzı ve meme kanserini önleyen etkileri vardır.
- Enginarın içeriğinde olan cynerae maddesi, vücuttaki hücrelerin zarar görmesini engeller.
- Enginar hem kolesterol içeriğine sahip değildir, hem de içeriğinde etken madde yüzünden kolesterol ve amonyak oranını düşürmekte etkili olur.
- Beyin yorgunluğunun geçmesine, iştahın arttırılmasına, kalpte adaleleri kuvvetlendirmeye, üre ve kolesterolü düşürüp kalp çalışmasını rahatlatan, mide ve bağırsakları dezenfekte ederek, ishale karşı çok etkili olan enginar, daima beslenme listesine alınması gereken bir sebzedir. Enginarın çiçek tablası denen kısmı taze olarak tüketilmeli, sürgünleri taze iken soyulup yenilmelidir. İlkbaharda çıkan sebze sofraların baş tacı olmalıdır.
Enginarın seçimi ve ayıklanması nasıl olur?
Enginar satın alırken ağır olan ve sık yapraklı olanların tercih edilmesi gerekir. Yaprakları açık ve yaygın olan enginarların bayat olduğu söylenebilir. Orta kısmı sert ve tüysüz yapıda olmalı. Enginarın saplarında esmer lekeler olması durumunda, enginarın orta kısmı çürümüştür. Sebzenin ayıklanırken yapraklarının üzerinden ayrılması ve sökülmesi gerekmektedir. Yapraklar zor söküldüğünde, bunların atılması gerekir. Kolay sökülen yapraklar daha lezzetli olur, fakat bu yaprakların sindirimi zor olur. Orta bölümünde olan tüylü bölgenin temizlenmesi gerekir. Enginarın ayıklandıktan sonra kararmaması için, limonlu su kullanılır. Hazır soyulmuş ve ayıklanmış olan enginarlar hemen tüketilmezse, besin değerlerini kaybetmektedir. Enginar saklanmak istenirse, saplarının kesilmemesi gerekir. Böyle yaparsanız tazeliğini bir kaç gün süreyle korur. Enginarların saplarıyla birlikte suyun içine konması gerekir. Su değişimi yapıldığı sırada, sapları birer santim kadar kesilmeli ve tazeliğini korumasına yardımcı olunmalıdır. Enginarın sadece çanak kısmının değil, taze olduğu zaman sapları ve yapraklarıyla birlikte tüketilmesi gerekir.