Ergenlik nedir?
Ergenlik, çocukluk döneminin sonlandığı, yetişkinliğe geçişin yapıldığı, fiziksel, hormonal ve duygusal anlamda yoğun değişimlerin yaşandığı, hem çocuklar, hem de ebeveynler açısından oldukça zor bir dönemdir.
Ergenlik çağına gelmiş çocuklar için ergenlik zor bir dönemdir, zira özellikle de fiziksel açıdan yaşanan değişimler günlük hayatta zorluklar ve sıkıntıları da beraberinde getirmekte, yoğun yaşanan duygusal değişimler genelde ebeveynler ile gerilimlere sebebiyet verdiğinden, ergenlik; öfkenin sürekli gündemde olduğu sıkıntılı bir dönemi teşkil etmektedir.
Ergenlik döneminde kızlarda ve erkeklerde farklı fiziksel değişimler söz konusu olur. Erkeklerde oluşan başlıca değişimler şu şekildedir;
- Testislerde ve peniste büyüme,
- Cinsel bölgede ve koltuk altlarında kıllanma,
- Bıyık bölgesinde ve genel olarak vücudun tamamında kıllanma,
- Boyda uzama, kiloda artış,
- Boşalmanın gerçekleştiği rüyaların görülmesi (halk arasında “rüyalanma” denen olayların başlaması),
- Sesin değişimi, kalınlaşması.
Kızlarda görülen başlıca değişimler ise şu şekildedir;
- Adet görmenin (reglin) başlaması,
- Göğüslerde büyüme,
- Cinsel bölgede, koltuk altında kıllanma,
- Boyda uzama, kiloda artış,
- Leğen kemiklerinin gelişmesi, kalçalarda genişleme.
Ergenlik dönemine giren çocuklarda, psikolojik açıdan yaşanan gel-gitler anne ve babaları ile olan ilişkilerde genelde gerilime sebebiyet verirler. Bu dönemdeki çocuklar, beğenmeme tutumu içinde saldırgan tavırlar sergiyebilirler. Bir kısmı kendine yönelik beğenmemezlik içinde olabilirken, bir kısmı anne ve babasına, yaşantısına dair beğenmemezlik içinde olabilmektedir. Kendine yönelik beğenmeme tutumu, komplekslere, içine kapanmaya sebebiyet verirken; dışarıya karşı beğenmemezlik, agresif tavırlara, aşağılayıcı konuşmalara sebebiyet vermekte, ebeveynlerin sabır göstermesi gereken oldukça sıkıntılı dönemler gündeme gelmektedir.
Uzmanlar, bu dönemde çocuğu olan annelere ve babalara sıklıkla, sabırlı ve hoşgörülü olmayı tavsiye etmektedirler. Unutulmamalıdır ki; bu dönemi bugün yetişkin olan her birey yaşadı ve bu dönem en çok da yaşayanlar, yani çocuklar, için zor bir dönemdir. Onlara sabırla ve sevgiyle yaklaşılmalı, iletişimde kopmalara asla sebebiyet verilmemeli. Ailesi ile güven ve sevgi bağı kopan gençleri oldukça problemli bir yetişkinlik dönemi bekliyor olacaktır. Bunun önlenmesi ancak ve ancak sabırla gerçekleştirilecek, çift taraflı iletişim ile mümkündür.