Eşinizle iletişim kuramıyor musunuz?
Evlilikte en önemli şey, eşlerin birbiriyle doğru iletişim kurmasıdır. Ancak bazı evliliklerde eşleri birisi ya da her ikisi de birbiriyle iletişim kurmakta zorlanır, birbirlerini dinlemezler. Bu evliliği tehlikeye sokan bir davranıştır. Eşlerin arasında yaşanan bu iletişim sorununda verilmek istenen mesajın yanlış verilmesi ya da eşin dinlenmemesi gibi hatalı davranışlar söz konusu olabilir. Bu hataları fark etmek ve düzeltmeye çalışmak önemlidir. Eşinizle doğru bir iletişim kurmak bazı yöntemlerden faydalanabilirsiniz.
İletişimde sizin değiştirmeniz gerekenler
Konuşma tarzınız: Anlatmak istediğiniz konuyu dolambaçlı bir yoldan anlatıyor olabilirsiniz. Eşinizle uzun sürecek diyaloglara giriyorsanız, bu çok sıkıcı bir hal alabilir. Konuyu anlatırken kısa yoldan konuyu anlatmanız gerekir. Konuşmada eşinize üstünlük kurmaya çalışıyor olabilirsiniz. Konuşma sırasında eşinize fırsat vermeye çalışın. Bırakın oda konuşsun. Anlattıklarınızda manipülasyon olursa, eşiniz tarafından dinlenmeyebilirsiniz. Bu yüzden anlatmak istediğiniz konuyu direkt olarak söyleyin. Konuşurken öğüt verici, sorgulama, ders verme tarzında konuşmalar yapmakta hatalıdır. Bu durumda eşiniz sizi bir öğretmen ya da ebeveyn gibi algılayacaktır. Eşinizin de sizin gibi yetişkin olduğunu unutmayın. Bu arada konuşmanızda eşinize sen her zaman bunu yapıyorsun, hep böylesin gibi genel cümleler kullanıyorsanız, sizi dinlemesini unutun diyebiliriz.
Zamanlama: Eşinizle konuşmak için her zaman doğru zamanı seçmelisiniz. Onun çalışması gereken zamanlarda siz konuşmaya kalktığınızda, bunda başarılı olamazsınız. Önemli bir konu hakkında konuşmak istediğinizde, bunu eşinize sorun. Konuşmak için uygun olduğunu öğrenin. Eğer eski konuları yeniden konuşmak isterseniz, bu eşinizin ilgisini çekmez. Onun önüne devamlı olarak eski konularla gitmeyin. Gündeminizi değiştirin artık.
Öz eleştiri yapmayı öğrenin: Eşinizle konuşurken sürekli olarak şikâyet ediyorsanız, devamlı sızlanıyorsanız eşinizi sıkıyorsunuz demektir. Eşinizle pozitif ve yapıcı konuşmaya çalışmalısınız. Konuşurken siz de eşinizi dinlemiyorsanız bunu da dikkate almalısınız. Bu konularda öz eleştiri yapmaya çalışın, eşinizle nasıl iletişim kuracağınızı değerlendirin.
Eşinizin düşünceleri
Konuştuğunuz konu eşinizin ilgisini çekmiyorsa: Sizin anlattığınız konu eşinizi ilgilendirmiyor olabilir. Bunu anlamak için kendisine bu konuyu konuşmak isteyip istemediğini sormalısınız. Sizin konuştuğunuz konuyla aynı fikirde olmayan eşinizle zorla konuşmaya çalışmayın. Herkesin bir bakış açısı vardır. Bu konuda saygılı olmalısınız. Sizin anlattığınız onu hiç ilgilendirmiyor olabilir.
Sizi dinlememesinin başka sebepleri varsa: Eşinizin kafasında başka konular olabilir. Bu yüzden sizi yeterince dinleyemiyor olabilir. Bu durumda onu anlamaya çalışmalısınız. Bu durumda ona yardımcı olmalısınız. Bir sorunu varsa, ona yardımcı olmalısınız. Eşinize yapacağınız tavsiyelere de dikkat etmelisiniz. Onun bildiğini siz tavsiye etmeyin. Eşinizin suskunluğunu sorgulamayın. Bu sırada nasıl davranacağını, ne söyleyeceğini düşünüyor olabilir. Biraz sabırlı olmanız gerektiğini unutmayın. Fikirleri size ters olsa da, onun da fikirlerini söyleme özgürlüğü var. Biraz dinlemeyi öğrenin. Araştırmalar kadınların dinleyici olarak başarılı olduğunu, erkeklerin ise iyi bir dinleyici olmadığını göstermektedir. Eşiniz konuşmaya dikkatini tam olarak veremeyebilir. Konuşmanızı eşiniz sizi tam olarak dinlerken yapmalısınız.
Tartışmayı fazla uzatmak istemiyorsa: Eşiniz sizi dinlerken duymamazlıktan gelirken bunu doğru olarak kabul ediyorsa, yaptığının konuyu uzatmayacağını düşünebilir. Aranızda anlaşmazlık olmasın diye, eşiniz tartışmaktan kaçınıyor olabilir. İlgisizliğin sebebi bu da olabilir. Ayrıca söylediklerinizi gerçekten dinliyor, fakat bunları yapmak istemediği için sizi dinlemiyor gibi yapıyor olabilir. Aslında dediklerinizin doğru olduğunu bilse de, kendi bildiğini yapmak istiyor olabilir. Bu şekilde kendi istediklerini yaptırabileceğini düşünebilir.
Bu yüzden eşinizle yapacağınız konuşmalarda bu konulara dikkat etmeniz gerekir. Bu sayede daha etkili ve daha sağlıklı bir iletişim kurma şansınız olabilir. İletişim evliliğin devamı için olması gereken bir etkendir.