Et yemekleri yapılırken dikkat edilmesi gerekenler nedir?
Et yemeklerinin pişirilmesi yöresel olarak farklı şekillerde olmaktadır. Çoğunlukla ana yemek olarak hazırlanan yemekler, büyük bir özen gösterilerek hazırlanmaktadır. Yöresel olarak insanların damak tadına hitap eden et yemekleri, vücudumuzun dengeli beslenmesi açısından son derece önemlidir. Bu yemekleri doğru şekilde pişirmek, içeriğindeki mineral ve vitaminlerden, etin proteininden yeteri kadar faydalanmak için çok önemlidir.
Et yemekleri pişirilirken nelere dikkat edilmelidir?
Yemeğin içinde kullanacağınız etin yumuşaklığı, etin elde edilmiş olduğu hayvanın yağ ve kas dokusuna, hayvanın yaşına, etin kesimden sonra iyi dinlendirilmesine göre farklılık gösterecektir. Eğer hayvan yeterince beslenmemiş ve gelişmemişse yemekte kullanacağınız et ne kadar pişirseniz de sert olacaktır. Yemek pişirirken kullandığınız etler, hayvanın farklı bölgelerinden elde edilmesine göre farklı pişirme yöntemleri kullanılarak hazırlanmalıdır. İyi beslenmiş olan bir hayvanın eti daha yağlı olurken, büyük yaştaki hayvanın etindeki yağ oranı azalacaktır. Etin yağ oranının fazla olması etin yumuşak olmasına katkı sağlar. Etin içinde bulunan kılcal yağ damarları ne kadar fazla olursa, bu etle pişirdiğiniz yemekler daha lezzetli olur. Et yemeği pişirdiğinizde, etin içinde bulunan bağ dokusu ve etin çeşidine göre uygulayacağınız pişirme yöntemi de etin daha lezzetli olmasına katkı sağlar. Yemeğin içine koyacağınız etin kesinlikle dövdürülmemesi ve oda sıcaklığındaki ısıda olması gerekir. Oda sıcaklığında bulunan et, kendine has olan yumuşaklığına kavuşacaktır. Et oda sıcaklığına getirilirken, eti biraz riviera zeytinyağı kullanarak yağlayabilirsiniz. Eti pişirirken kullanacağınız yağ sızma zeytinyağı olması gerekirken, bu aşamada yani pişirmeden sızma zeytinyağı kullanmayın. Sızma zeytinyağının düşük yanma derecesi olduğundan, pişmesine kadar geçecek sürede etinize zarar verecektir. Eti pişirirken ilk önce yaklaşık olarak bir dakika yüksek ısıda tutarak, kendi suyunu kaybetmesine engel olmanız gerekir. Daha sonra düşük ısıda etinizi pişirmeye devam etmelisiniz. Et yemekleri çok sıkışık olarak yani pişirilen kabın içinde sıkıştırarak pişirilmemelidir. Sıkışık bir şekilde pişirilen etler, tencerenin içine daha fazla suyunu salacaktır. Et yemeklerinin pişirilmesinde en önemli konu, etin kendi suyunun dışarıya çıkmamasıdır. Bu yüzden pişirme esnasında, etleri çatal gibi malzemelerle delmemelisiniz.
Et yemekleri pişirilirken hangi pişirme yöntemleri kullanılmalıdır?
- Kuru ısıyla pişirilmesi uygun olan etler: İçinde bağ dokusu oranı az olan etler kuru ısıyla pişirilmelidir. Fırın rosto ve ızgara et yemeklerini yaparken bu yöntemi kullanarak pişirmelisiniz. Etlerin içindeki bağ dokusu fazlaysa, bu etleri kıyma haline getirip, köfte olarak et yemeklerinde kullanmalı ve kuru ısıyla pişirilmeniz gerekir. Izgara olarak yapılan et yemeklerine fazla ısı vermemelisiniz. Etler il önce bir dakika kadar yüksek ısıda tutulmalı ve ardından ısı düşürülmelidir. Sürekli yüksek ısıda pişirdiğiniz etlerin, daha hızla sertleşerek içi bölümleri çiğ kalmaktadır. Ayrıca devamlı yüksek ateşte tutacağınız etlerde, protein kaybı meydana gelecektir.
- Nemli ısıyla pişirilmesi uygun olan etler: Etlerin içindeki bağ dokusu fazlaysa, kıyma yapma dışında bu yöntemi kullanılarak pişirebilirsiniz. Parça etler ve kuşbaşı olarak hazırlanan etler bu yöntem kullanıldığında, çok az su ilave ederek kebaplar, biftek, pirzoladan hazırlanan et yemekleri pişirilebilir.
Yağda kızartma yöntemiyle pişirilmesi gereken etler: Bu yöntem sağlık açısından uygun olmasa da, etin kıyma yapılarak hazırlanmış olan köftelerin pişirilmesinde kullanılabilir. Kullanılan yöntemde yağın kızgın olması durumunda etin dış tarafı sertleşeceğinden, etin iç kısmına yeteri kadar ısı gitmez. Bu sebeple etin pişmeyeceğini ve içinin çiğ kalacağını belirtelim. Aynı zamanda etin dışının yanmasıyla, ette kanserojen etki oluşmaktadır. Pişirme esnasında az miktarda yağ kullanıldığında, pişireceğiniz et daha fazla yağ çekecektir.