Etli ve etsiz çiğköfte nasıl yapılır?

Çıkarılan yasalarda dışarıda etli çiğköftenin yasaklanmasından sonra satıcılar etsiz çiğköfteye yönelmek zorunda kaldılar bundan dolayı ilk olarak etsiz ve sonrasında etli çiğköfte tarifi vereceğiz.
ççç
Malzeme Listesi: Dört su bardağı kadar ince bulgur, iki diş sarımsak,iki adet kuru soğan, üç yemek kaşığı domates salçası, üç ya da dört yemek kaşığı biber salçası, üç yemek kaşığı sıvı yağ, üç tatlı kaşığı kadar tuz, iki tatlı kaşığı pul biber, bir tatlı kaşığı toz biber, bir buçuk yemek kaşığı isot, ve taze soğan ile maydanoz ( taze soğan sevmeyenler kullanmayabilir) Biber de isteğe göre artırılıp azaltılabilir.

Yapılışı: Geniş bir kaba bulguru , salçaları ve baharatları koyulur. Soğan ve sarımsak robottan ya da rendeden geçirilerek püre haline getirilir. Soğan ve sarımsağı d a kabın içine boşalttıktan sonra 2 yemek kaşığı sıvı yağ dökülür ve sonra yoğrulmaya başlanır. Bulgur diğer malzemeler ile bir bütün haline geldikten sonra , üzerine çok hafif su dökülür çiğ köfte rengini ve şeklini alana kadar yoğrulur. Bazıları su yerine soğanın suyunu kullanmayı tercih etmektedirler. Çiğ köftenin yumuşadığını elinizle hissettikten sonra ağzınıza götürüp tadına bakıp , damak zevkimize göre tadını ayarlıyoruz. En son maydanoz ve taze soğanı ilave ettikten sonra hepsini birlikte bir kere daha yoğurmak gerekiyor. Servis için köfteleri sıkıp şekil verilmelidir. En son olarak yeşillikler ve limon dilimleriyle süslenip servis edilmelidir.

Eğer kalabalık bir gruba etli çiğköfte yapılacaksa 15 kişi için hesaplanan şu tarife göre çiğköfte hazırlanabilir.

Malzemeler : 1 kilogram tamamen yağsız ve iki kere çekilmiş olan kıyma, kıyma alırken dikkatli olmak gerekir. En ufak bir yağ bile olmaması lazımdır. 1 kilogram çiğ köftelik bulgur ( Aslında kişi başı 1 çay bardağı bulgur kullanılır. 1 kilogram bulgur da yaklaşık olarak 15-16 çay bardağına denk gelmektedir.) Ölçüde sorun yaşayanlar çiğköfte setlerini de kullanabilir. 3 adet orta boy kuru soğan , 3-4 adet yeşil soğan, 2-3 tane domates, 6 yemek kaşığı domates salçası, 4 yemek kaşığı biber salçası, 2 demet maydanoz, 3-4 diş sarımsak, 2-3 tane taze nane, kimyon (4-5 çay kaşığı ), karabiber (4-5 çay kaşığı ), asıl önemlisi kullanılacak olan acı biberlerdir. Normal kırmızı biber ve isot kullanılmalıdır. İsot Urfa’nın çiğköfte için özel olarak kullandığı bir biberdir. Ortamdaki insanların acı yeme durumuna göre çiğ köfteyi yapan usta tarafından ayarlanır. İsot çiğköfteye hem renk verir hem de acı. Hakiki isot bulanabilirse çok daha güzel olur. 15 kişilik çiğ köfte için yaklaşık 250 gramlık kırmızı biber paketinin yarısından az fazlasını 30-40 gram kadar da isot kullanılmalıdır.

İlk olarak sebzeler temiz olarak yıkanmalı ve doğranmalıdır. Soğanların kabuğu soyulup ince ince doğranarak bir kap içinde güzelce yıkanmalıdır. Soğanlar yıkanırsa acılığı ve kokusu gider. Maydanozların sadece yapraklarını kullanılmalıdır. Nane ve yeşil soğanları da aynı şekilde doğramak gerekiyor.Sarımsaklar ise küçük küçük parçalar halinde kıyılmalıdır. Soğanlar ve sarımsaklar rendelenmemelidir. 3 adet domatesin kabuğunu soyup öyle rendelemek gerekir.

Soğanı ve biberleri kıyma ile karıştırıp ufak ufak yoğurmaya başlamak lazım.Domates ,biber salçasını ve sarımsağı da ekledikten sonra yoğrulmaya devam edilir. Burada asıl amaç etin acıyla biraz pişmesidir. Rendelenmiş domates de ilave edilir. Daha sonra ise bulgur karışıma eklenir. Kıvama geldiğine karar verildikten sonra yeşillikler eklenir ve biraz daha yoğrulur. Sonra küçük köfte halinde servis tabağına alınır ve yeşillikle birlikte servis edilir.

Bir Cevap Yazın