Evde doğum yapılabilir mi?
Evde doğum yapma yöntemi, doğum için fazla tercih edilen bir yöntem değildir. Uzmanlar hastanede doğum yapılmasını daha güvenli bulur, ancak son yıllarda kadınlar için rahatlık sağladığı için, tercih edilmeye başlamıştır. Bu konuda yapılan araştırmalarda evde doğan bebeklerde olan ölüm oranının, hastanede doğan bebeklerden iki kat daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Bu şekilde bakıldığında evde doğum riskli kabul edilir. Buna rağmen bazen evde doğum zorunlu hale gelebilir.
Evde doğumun sağladığı avantajlar nelerdir?
Bunun için yapılmış olan bazı araştırmalarda, evde doğmuş bebeklerde erken doğum riskinin ya da bebeklerin düşük kilolu doğma oranının daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Erken doğum evde doğan bebeklerde % 6 iken, hastanede doğmuş olanlarda % 12 kadardır. Düşük kilolu doğmuş olan bebekler evde doğanlarda % 4 kadar, hastanede doğmuşlarda % 8 kadardır. Bunun nedeni olarak ise, evde doğum yapmayı tercih eden hamile kadınların düşük risk taşımaması olduğu düşünülmektedir.
Evde doğum sırasında ebenin rolü nedir?
Evde doğumu genellikle ebeler gerçekleştirir. Bu şekilde doğan bebeklerde olan riskler arasında apgar test sonuçlarındaki düşüklük ve inme riskinin yüksek olması gelmektedir. Apgar testi sırasında bebeğin kalp atışları, solunum ve refleksleri ölçülür. Eğer evde doğum sırasında tecrübeli ebeler görev alırsa, apgar oranı ve inme riski hastanedeki doğumlardan fazla farklı çıkmaz. Fakat hastanede olan doğumlarda anneyi kontrol etme, bebeğin kontrolü ve müdahalenin zamanında yapılmasında daha fazla kolaylık vardır.
Evde doğum kimler için uygun değildir?
Evde doğum yapmayı tercih etmeyi düşünen kadınların diyabeti, yüksek tansiyon ve diğer kronik hastalıklarının olmaması gerekir. Bu sorunlar doğum sırasında istenmeyen durumların yaşanmasına neden olabileceğinden, bebeğin yaşamı riske girebilir. Evde doğum yapmayı tercih eden kadınların genellikle 35 yaşın üstünde olduğu tespit edilmiştir. Hamilelikte 37. haftadan önce ya da 41. haftadan daha sonra olan doğumlarda evde doğum yapılması tercih edilmemelidir. Her zaman hastanede doğum yapılmasının daha güvenli olduğu bilinmelidir. Hastanede her türlü olumsuzlukta müdahale olanağı daha yüksek olduğu gibi, risk oranı daha düşük olur. Herhangi bir olumsuzlukta hızlı ve etkin bir müdahale gerçekleştirilebilir.
Evde doğum yapıldığında nelere dikkat edilmelidir?
Evde doğum yapılması gibi bir zorunluluk olursa, kadınların yapması gereken bazı şeyler vardır.
- Gebe kadın bu durumda mutlaka sakin olmalıdır. Yalnız olursa bir ambulans çağırmalı ve kendisinin ulaşabileceği bir yerde telefon bulundurmalıdır.
- Bu aşamada nefes egzersizlerini yapılmalıdır.
- Yardım isteyebileceği kişileri çağırmalıdır.
- Gebe kadın ellerini ve vajinasını yıkamalı ve hijyeni sağlamalıdır
- Temiz bir çarşafı yere sermeli ve buraya uzanması gerekir.
- Yardım gelinceye kadar bebek doğmaya başlarsa, bu sırada ıkınmaya devam etmeli ve bebek çıkarken elle tutmalıdır. Bu anda gebe kadının yanında birisi varsa, bebeği o tutmalıdır.
- Ayaklar yerde dizler bükülü ve bacaklar kaldırılmalıdır. Baş ve omuzların altına yastık gibi bir yükseklik yerleştirilmelidir
- Doğum yapılacak yer temiz olmalıdır.
- Bebeğin başı göründüğünde derin nefesle beraber ıkınılmalıdır. Bebeğin yavaşça gelişinde göbek kordonuna dikkat etmek gerekir. Başın çevresindeki göbek kordonu düzeltilmelidir.
- Başı çıkmış olan bebeğin ağız ve burnundaki amnion sıvısı ve sümüksü maddenin temizlenmesi gerekir. Bebeğin omuzları çıkıncaya kadar, kadın ıkınmaya devam etmelidir. Kollar görününce, baş hafifçe kaldırılarak, omuzun çıkması sağlanmalıdır. Omuzlar çıkınca bebek daha kolay gelir. Yanınızdaki kişi bunu rahatlıkla yapabilir.
- Doğmuş olan bebek temiz bir beze sarılarak, annenin üstüne koyulmalıdır. Burada göbek kordonu da annenin üstüne konulabilir.
- İçerideki plasenta çekiştirilmesin. Gelirse gazete ya da havluya sarılabilir. Bu aşamada bebek yukarıda tutulmalıdır. Göbek kordonunu kendiniz kesmemelisiniz. Çünkü daha önce kordonun bağlanması gerekmektedir. Buna uyulmazsa bebek ve anne kan kaybından dolayı riske girebilir.