Facebook bağımlılığı nedir, nasıl anlaşılır?
İnternette en çok zaman geçirilen sosyal medya olan Facebook, Türkiye’de en çok tercih edilen sosyal medya. Ancak bu medyanın tüketimi gittikçe farklı bir boyut haline gelmeye başladı. Bu farklılık kişilerin hayatını olumsuz etkileyen bir şekle dönüştü. Bunun birçok örneğini dünya üzerinden verebilecek olsak da, yakın zamanda Atina’da meydana gelen bir klinik tedavi vakasını anlatalım.
Atina’da garsonluk yapan 24 yaşındaki kız, sürekli olarak işinden kaytarıyor. Bunun sebebi de Facebook profiline bakmak. Bu durum ise kızın işten çıkartılmasıyla son buluyor. Söz konusu kız, girdiği her işten aynı sebeple çıkarılıyor veya ikaz alıyor. Bunun istemediği bir şey olduğunu anlamaya başlayan ve tehlikeyi sezen Facebook bağımlısı kişi, psikiyatri kliniğinden bu konu üzerine destek alıyor.
Bugün sizlerde Facebook bağımlısı olma konusunda nerede durduğunuzu bilmelisiniz. Eğer kendinizi gün içerisinde sürekli Facebook’ta aktiviteler içerisinde düşünüyor ve bunu diliyorsanız, yapmadığınız zamanlarda bir sıkıntı hali mevcut oluyorsa, bağımlılığa doğru giden bir süreçte olabilirsiniz. Bu durum da hayatınızı olumsuz etkilemeye yeter. Yapılan araştırmalar neticesinde psikoloji bilimi, Facebook bağımlılığı konusunda “neden” sorusunun cevabını aramaya başladı. Kişinin hayatını olumsuz etkileyecek kadar Facebook bağımlısı olmasının sebepleri araştırılıyor. Ama henüz bir sonuç alınmış değil.
Bağımlılığınızı test edin
Aşağıda yazacağım sorulara samimi cevaplar vererek, Facebook konusunda ne derece bağımlı olduğunuzu veya olmadığınızı belirleyebilirsiniz.
- Facebook’ta paylaşımda bulunmadan önce yapacaklarınız konusunda çokça düşünüyor musunuz?
- Kişisel bir takım problemlerinizi unutmak amacıyla Facebook’u tercih ediyor musunuz?
- Bu sosyal medyaya girmek adına sürekli bir ani istek, atak oluşuyor mu?
- Girmediğiniz zaman içinize bir huzursuzluk geliyor mu?
- Facebook’u kullanmanız işiniz veya eğitimizde herhangi bir olumsuz etki bıraktı mı?
- Facebook kullanımı konusunda daha önce bir tedbir aldınız mı? Aldıysanız ne kadar başarılı oldu?