Fayanslardaki küfleri nasıl temizlersiniz?
Banyolarda ve mutfak gibi ıslak zeminlerde, kıyıda köşede küçük bir nokta olarak başlayan küfler, zamanla herkesi tedirgin edecek kötü bir görünüme neden olabilir. İlerleyen aşamalarda sağlığınız açısından da risk oluşturacak bu küfleri temizlemek için, oldukça fazla alternatifiniz bulunmaktadır. Üstelik toksik maddeler içermeyen doğal çözüm yollarıyla, bu küf sorunundan kolayca kurtulmanız mümkündür. Sizlere bu konuda yardımcı olacak farklı yöntemle tavsiye edeceğiz.
Birinci yöntem: Karbonat
- 1 tatlı kaşığı bulaşık deterjanı ya da sıvı sabun
- 1 su bardağı kabartma tozu
- 3 su bardağı su
- Birkaç damla uçucu esansiyel yağ ( arzu ettiğiniz limon, biberiye, lavanta, nane, okaliptüs gibi yağlar)
Uygulaması
Bütün malzemeleri boş bir sprey şişesine dökerek, iyice karıştırın. Bunu küflü olan bölgeye püskürtün ve iyice kurumasını bekleyin. Kuruma gerçekleştikten sonra ikinci defa püskürtün ve bir fırçanın yardımıyla küfleri iyice temizleyin. Küf tabakasını iyice temizleyinceye kadar işlemi tekrarlayın. Ardından bol su ile durulayın ve yüzeyi bir havlu ile iyice kurulayın.
İkinci yöntem: Sirke
- Beyaz sirke
Uygulaması: Beyaz sirkeyi su ile inceltmeden olduğu gibi sprey şişesine koyun. Küflü olan yüzeylerin üstüne bunu püskürtün ve böylece bir saat bekleyin. Bu süre geçtikten sonra, sıcak su ile bölgeyi silin ve yine bir havlu ile yüzeyi iyice kurulayın.
Üçüncü yöntem: Boraks
- 3 litre su
- 1 su bardağı boraks
Uygulaması: Su ve boraksı kabın içinde karıştırın. Boraks çözeltisiyle küflü olan yüzeyi silin. Daha sonra durulamadan kurumaya bırakın. Ardından küflerin kaybolduğunu göreceksiniz.
Dördüncü yöntem: Amonyak
- Amonyak
Uygulaması: Amonyakla işlem yapmadan önce mutlaka eldiven kullanmalısınız. Bir sprey şişesinin içerisine amonyağı koyun ve küflü olan yüzeye bunu püskürtün. Buradaki sporların tamamen yok olmasını sağlamak için bir fırça ile yüzeyi fırçalayın. Bekleme süresinde banyonun havalanmasına dikkat etmelisiniz. Böyle birkaç saat bekleyin ve ardından silin. Daha sonra bir havluyla yüzeyi kurulayın.
Beşinci yöntem: Hidrojen Peroksit
% 3 hidrojen peroksit çözeltisi
Uygulaması: Koyu renkteki bir sprey şişesine hidrojen peroksit koyun. Eğer hidrojen peroksit ışığa maruz kalırsa etkinliği azalır. Bu nedenle etkili olması için koyu renkte olan bir sprey şişesini kullanmanız gerekir. Çözeltinin daha etkin olması için, gerekirse içine biraz beyaz sirke biraz ekleyin.
Küflü yüzeye bunu uygulamadan önce fayanslarda solma olmadığından emin olmak için görünmeyen bir alanda bunu test edin. Çözeltiyi, küflenmiş olan yüzeye uygulayarak yarım saat bekleyin. Bu sürede banyonun havalanmasına özen gösterin. Ardından fırçalayarak fayansı iyice temizleyin ve bir havluyla yüzeyi kurulayın.