Fazla kilolardan kurtulmak için hangi operasyonlar yapılabilir?
Fazla kilosu olan kişiler bunlardan kurtulmak için, kendilerince bazı yöntemlere başvurabilirler. Fazla kilolar daha çok gençleri etkilemektedir. Vücudun sağlığının bozulmasına neden olacak kadar aşırı yağ birikmesi kişilerin yaşam süresi kısaltır. Bu sorunla birlikte metabolik sendrom yaşanır. Kilo fazlalığı vücut ağırlığının metre cinsinden boyun karesine bölünmesiyle bulunan vücut kitle indeksiyle ölçülmektedir. Vücut kitle indeksinin 30’un üzerine çıkması halinde kişiler şişman, bu değerin 40’ın üzerine çıkması halinde kişiler hastalık derecesinde şişman olarak tanımlanır. Bu derece kilolu kişiler hem şişmanlığın hem de diğer sağlık sorunlarının etkisine girerler.
Fazla kilolardan kurtulmak için kullanılan kısıtlayıcı yöntemler
Bu cerrahi girişimlerin içinde ayarlanabilir mide bandı ve tüp mide uygulamaları yer alır. Bu operasyonlarda hedeflenen midenin kapasitesinin azaltılması yoluyla alınan besin miktarının kısıtlanması ve bununla fazla kiloların kaybedilmesidir.
Fazla kilolardan kurtulmak için kullanılan emilimi azaltan yöntemler
Duodenal swich gibi bazı yöntemlerin yer aldığı tedavilerde hedeflenen alınan gıdaların daha uzak bölgelerde bağırsaklara katılımı ve gıdaların parçalanmasında safra ve pankreas salgılarının sindirime katılmamasıyla sindirimin azaltılmasıdır.
Fazla kilolardan kurtulmak için kullanılan kombine yöntemler
Kilolardan kurtulabilmek için kullanılan kombine yöntemlerin arasında gastrik by pass yer almaktadır. Bu yöntemde hem kısıtlama, hem de emilimin azaltılması aynı anda uygulanır.
Operasyonlar için hastalar nasıl seçilmektedir?
Fazla kiloların giderilmesi için yapılan operasyonlarda hastalar bazı kriterlere göre seçilmektedir. Bu kişilerde ek patolojiler değerlendirilip, daha önce yapılan cerrahi girişimler dikkate alınır ve vücut kitle indeksi belirlenip seçim yapılır. Ayrıca uygulanan cerrahi uygulamadan sonra kişinin beklentisi ve bu değişimden sonraki uyumu değerlendirilir. Bu kişiler operasyon sayesinde bir yıl içerisinde kilolarından % 75-85 oranında kurtulabilir ve ideal kilosuna kavuşabilir. Bu uygulamalar için operasyondan doktor ve hastanın beklentilerinin birbiriyle örtüşmesi gerekir.
Fazla kilolardan kurtulmak için kullanılan operasyonlar
Mide bandı (Mide kelepçesi): Bu yöntemde yemek borusu ile midenin birleşim yerinin hemen alt tarafına midenin çevresine silikon gastrik band yerleştirilmektedir. Bu sayede midenin hacmi küçültülür. Bandın iç kısmı uzun bir balona ya da bisiklet lastiğine benzer. Balon ince bir tüple cilt altına yerleştirilmiş olan bir porta bağlanır. Ameliyattan yaklaşık bir ay kadar sonra band cilt altındaki porttan serum enjeksiyonları kullanılarak kademeli olarak şişirilmektedir. Bununla ameliyattan sonra mide geçişinde boyutlar basit bir müdahale sayesinde değiştirilir. Hastalar bununla daha az gıda tüketir ve kendini tok hisseder. Mide bandı hastalarda genellikle laparoskopik yöntemle yapılır. Ameliyat küçük kesilerle uygulandığından, hastalar kısa sürede normal yaşamalarına geri döner. Bu ameliyatla hastalar genellikle 18-24 ay içerisinde fazla kilolarının % 60-80 ini kaybetmektedir. Mideye takılan bantta sorun olmazsa, tekrar kilo alma sorunu yaşanmaz.
Gastrik sleeve: Bu yöntemde midenin hacminin küçültülmesi ve bu sayede hastada az yemek yiyerek tokluk hissinin oluşması sağlanır. Midenin bir bölümü alınır ve geriye tüp şeklindeki mide bırakılır. Laparoskopik yapılan yöntemde küçük kesilerle yapılır.
Gastrik bypass: Burada mide bypass edilir ve daha küçük hacimde mide hazırlanır. Mide böylece ince bağırsaklara dikilir. Midede gıdaların bir bölümü emilmeden dışarı atılır. Bu sayede kişiler az yemekle doyar ve gıdaların sadece bir kısmı emilir.
Fazla kilolardan kurtulmak için uygulanan operasyonların sonuçları
Yapılan operasyonların ardından kilo vermede başarı elde edilme oranı mide bandı ya da gastroplasti yöntemine göre gastrik bypass ameliyatında biraz daha yüksektir. Fakat her yöntem kendi içinde başarılı sonuçlar vermektedir. Gerçekleştirilen ameliyatlardan bir yıl sonra kilo verme miktarı dikey bantlı gastroplasti ve mide bandı uygulamasında % 40-50 kadar başarı, gastrik bypass operasyonunda % 65-70 kadar başarı oranı elde edilmektedir.
Malabsorpsiyon operasyonlarının ardından bir yıl sonra hastalarda % 70-80 oranında kilo kaybı olduğu belirlenmiştir. Bu operasyonlardan sonra hastaların bu oranlarda kilo verme süreci yaklaşık olarak 18-24 ay kadar sürer. Ancak ameliyatlardan sonra 2 ile 5 yıl arasında hastalarda yeniden belli bir miktar kilo artışı gözlenir. Ancak kilosundan yakınan hastaların bu ameliyatlarla aynı zamanda uyku apnesi, şeker hastalığı, yüksek kolesterol seviyesi ve yüksek kan basıncı gibi olumsuz etkilerden kurtulması sağlanır. Ayrıca hastalarda ameliyatın ardından psikososyal fonksiyonlarda düzelme ve ruhsal sorunlarda azalma meydana gelir. Laparoskopik yöntem kullanılarak yapılan ameliyatlar, açık yöntemle uygulanan ameliyatlar gibi sonuçlara neden olur. Bunların genellikle riskleri oldukça düşüktür.