Feshane neresidir?
İstanbul’da Eyüp ilçesinde, Haliç kıyısında bulunan uluslararası fuar, kongre ve kültür merkezi olarak hizmet veren; Ramazan aylarında birçok nostaljik şenlik ve gösteriye ev sahipliği yapan yapıya “Feshane” denilmektedir.
Feshane, tarihi bir geçmişi olan bir binadır. II. Mahmut zamanında ve onun fermanıyla 1826 yılında kurulan bir fabrika binası olan Feshane, o dönemde Osmanlı’nın çuha ve fes ihtiyacını karşılamak üzere hizmet vermiştir. Feshane binası; yapı imalat özellikleri açısından, ilk kurulmuş prefabrik çelik konstrüksiyon tekstil fabrikası niteliğindedir.
19. yüzyılda, Osmanlı döneminde, ordu üniformalarında değişiklik yapılma ihtiyacı oluşunca kurulan bu dokuma fabrikasında üretilen üniformalar ile 1893 yılında, Amerika Birleşik Devletleri’nin Chicago kentinde gerçekleştirilen bir fuara katılınmış ve bu fuardan bir ödül ile dönülmüştür.
Sonraki dönemlerde Osmanlı, ordu üniformalarını Avusturya’dan almaya başlayınca, fabrika sadece fes üretmeye başlamıştır. Adı da bu nedenle “Feshane-i Amire” olarak değiştirilmiştir.
Bina bozulmadan günümüze kadar gelmiş, 1992 yılında gerçekleştirilen bir restorasyon ile el sanatları üzerine bir müzeye dönüştürülmüştür. Ancak, oluşan sel nedeniyle müze kullanılamaz hale gelince bina kullanımdan çıkarılmış olup, 1998 yılında yeniden restorasyona alınmıştır. Günümüzde de uluslararası fuarlar ve kongreler ev sahipliği yapan bir kültür merkezi olarak hizmet vermeye devam etmektedir.