Fethiye neresidir?
Ülkemizin en önemli, en çok turist çeken turizm merkezlerinden biri olan Fethiye doğal güzellikleriyle olduğu kadar tarihiyle de ziyaretçilerini kendine hayran bırakan bir ilçedir. Akdeniz Bölgesi’nin batı kesiminde konumlanmış olup Muğla iline bağlıdır. Muğla il merkezine uzaklığı yaklaşık 130 km’dir.
Biraz tarihine bakacak olursak Fethiye’nin, tarihi adıyla Telmessos kentinin, Grekler, Persler, Romalılar, Selçuklular, Venedikliler, Anadolu Beylikleri, Menteşe Beylikleri derken bayağa el değiştirdiği ve son olarak Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarından biri haline geldiği görülmektedir. Kent, Telmessos adını Antik dönemde Likyalıların himayesi altına girdikten sonra almıştır. Roma İmparatorluğu’nun topraklarına katıldıktan sonra ise uzak diyar anlamına gelen Meğri (Makri) adıyla anılmıştır.
Kentin Osmanlı toprakların katılışı 1424 yılına rastlar. Osmanlı halkının kendi arasında beş kaza dediği Meğri’nin adını Fethiye olarak değiştirme fikri ise Cumhuriyet’in kuruluşundan sonraki dönemde ortaya çıkmıştır. 1934 yılında alınan bir kararla ilk Türk Hava Şehidi olan Yüzbaşı Pilot Fethi Bey`in anısına, Cumhuriyet’in kurulmasıyla beraber Muğla İli’ne bağlanan ilçenin ismi Fethiye olmuştur.
Fethiye’nin güzelliğini dillere dolayan ve hızla popülerleşmesini sağlayan en önemli yeri Ölüdeniz kumsalıdır. 2006 yılında %82 oyla dünyanın en güzel kumsalı seçilen Ölüdeniz’in yanı sıra Belcekız, Çalış, İztuzu Kumsalları, Kelebekler Vadisi, Kabak Koyu, Saklıkent Kanyonu, Af Kule gibi özel yerleri, turizme açılmış birçok mağarasıyla tam bir turizm cenneti olan ilçe, antik çağlardan kalmış Telmessos, Kaunos, Kadyanda, Tlos, Pınara, Letoon ve Ksantos gibi kent kalıntıları ile kültür turizminin de gözbebeğidir.
Fethiye’nin harika denizinde su sporlarıyla ilgilenmenin ayrı bir keyif olacağını da hemen belirtelim. Oralara kadar gitmişken jet-ski, parasailing, su kayağı, katamaran (ayaklı tekne), banana, ringo (su simiti) ve sörf yapmayı da ihmal etmeyin. Ayrıca, Fethiye Dalaman Çayın’da rafting yapabilir, Af Kule’de dalabilir ve Çalış kumsalında “yelkenler fora!” diyebilirsiniz.