Fibromiyalji nedir?
Fibromiyalji, aslında büyük bir kesimin maruz kaldığı, ancak çeşitli sebeplerle gözardı edilerek, teşhis konmasının sağlanmadığı, sıklıkla rastlanılan rahatsızlıklardan biridir.
Fibromiyalji, daha ziyade boyunda, sırtta (özellikle üst sırtta), kalçalarda oluşan kas ve/ veya eklem ağrıları ile kendini belli eden bir kas ve eklem sistemi hastalığıdır.
Bu tarz ağrılardan şikayetçi olan hastalar, bu ağrıları, yorgunluk, ters hareket etmiş olmak, iyi bir zeminde uyumamış olmak, vs. sebeplerle ilişkilendirerek, durumu ciddiye almamakta, tıbbi yardıma başvurmamaktadır.
Fibromiyaljiye nelerin sebep olduğu ise tıpta çok da net bir konu değildir aslında. Ancak, depresyon, uyku düzensizliği, aşırı stres gibi etkenlerin tetikleyici olabileceği belirtilmektedir. Hastalığın teşhisinin konmasında önemli olan yakınmalar ise; uzun süredir geçmeyen daha çok sırt, boyun, kalça bölgesindeki ağrılar, aynı bölgelerde görülen karıncalanmalar, his kayıpları, eşlik eden baş ağrıları, vb. şeklinde olmaktadır.
Fibromiyalji teşhisi konması ile başvurulan en önemli ve etkili tedavi şekli Fizik Tedavidir. Doktorun belirlediği yoğunlukta ve şekilde uygulanacak fizik tedavi seanslarının şikayetlerin dinmesinde büyük etkisi olduğu gözlemlenmiştir. Ancak, şikayetlerin süresiz şekilde sona ermesi beklenmemelidir.
Özellikle 30 yaştan sonraki grupta ve kadınlarda rastlanılan fibromiyalji, zamanın vücut üzerindeki etkisi ile de orantılı olduğundan, bazı şikayetler devam edebilecektir. Ancak, analjezik (ağrı kesici) katkısı ile birlikte gerçekleştirilen fizik tedavilerin hastanın yaşam konforunu önemli oranda geri getirdiği de gözlemlenmiştir.
Fibromiyaljinin vuku bulmaması için ise, aşırı kilodan kaçınılması, stres giderici faaliyetlere ağırlık verilmesi, düzenli egzersizlerin yapılması, bölgesel hafif masajlarla kasların düzenli olarak rahatlatılması gibi tedbirlerin alınması yararlı olacaktır.
Sağlık, en değerli hazinedir. Sağlığa dair hiçbir problem ihmal edilmemelidir. Sağlık elden gitmeden de gerekli tüm tedbirler alınmalıdır. Aşırı kilo ve stresin birçok hastalığın tetikleyicisi olduğu unutulmamalı, bilinçli bir günlük yaşam ve beslenme programı uygulanmalıdır.