Formspring nedir?
“Soru sorma” siteleri olarak tabir edilen kullanıcı etkileşimini temel alan popüler sitelerden biri olan Formspring, 2009 yılında kurulmuş ve kısa süre içinde bilgisayar kullanıcıları arasında büyük popülerlik kazanarak günümüzde dünyanın en çok kullanılan soru sorma sistemlerinden biri haline dönüşmüştür. Tumblr gibi kullanıcılara kişisel bir alan oluşturma imkanı sağlayan Formspring, aynı zamanda Ask.com tarzında kullanıcı sorularının yine kullanıcılar tarafından cevaplandığı bir platform olarak da çalışmaktadır. Temel mantığı bilgisayar kullanıcısının kendi sayfasında sorulan sorulara “dilediği gibi” cevap vermesidir. Facebook ya da Tweeter gibi dünyanın en çok kullanılan sosyal paylaşım ağlarıyla birbirine bağlanabilen Formsprigin, bu özelliği ile webmasterların da sitelerine değer katmak için kullanmaya başladığı bir sistem haline gelmiştir.
Formspring.me sayfasından hesap alan kullanıcılar, kendi sayfalarını oluşturarak yöneltilen soruları cevaplayabildiği gibi diğer kullanıcılara soru da sorabilmektedir. Formspring sistemini diğer ağlardan ayıran en önemli özelliklerden biri de, kullanıcının arzu etmesi halinde sorusunu “anonim” olarak sorabilmesidir. “Kullanıcı adı gizleme” özelliği sayesinde dilendiğinde sorulan sorunun anonim olarak görünmesi ve kullanıcı isminin saklanması sağlanabilmektedir. Facebook ve Tweeter gibi Blogger hesaplarını da Formspring hesabı ile birbirine bağlanabilmesi bu sistemin daha geniş ve etkili bir sosyal medya kullanım aracı haline gelmesini sağlamıştır.
İnternette kullanıcı etkileşimine dayalı bir soru-cevap ortamı kurulması için bir deneme projesi olarak geliştirilen Formspring, giderek daha da fazla bilgisayar kullanıcısının kullanmaya başlaması ile aktif bir sosyal paylaşım ağı haline gelmiştir. Kullanıcı oluşturduğu profile gelen soruları dilediği gibi yanıtlayabildiği için diğer kullanıcıların ilgisini çeken başlıkların oluşması da kendi kendine sağlanmış olur. Bu durum beğeni ve tartışmaların daha farklı bir boyutta yaşanmasına neden olarak, Formspring içinde yaşanan hareketliliğin daha da artmasını sağlar. Kişinin verdiği önceki cevaplar da kullanıcı profilinde göründüğünden, önceki cevaplar sosyal paylaşım ağları kullanılarak güncel tutulmaya devam edilir.
Çok hızlı bir şekilde popüler hale geldiği için beraberinde birçok olumsuz eleştiriyi de getiren Formspring, eleştirilmenin de ötesinde birçok ciddi suçlamanın da odak merkezine yerleştirilmiştir. 2010 yılında Formspring ağının bilgisayar kullanıcılarının Facebook ve Tweeter gibi popüler sosyal paylaşım ağlarındaki bilgilerini çalmak için bilinçli bir şekilde oluşturulduğuna dair iddialar “iddia” olmanın ötesine geçememiş ve belki de Formspring’in daha da popüler hale gelmesini sağlamıştır. Devam eden süreç içinde West Islip isimli 17 yaşındaki bir gencin Formspring hesabında kendisine yöneltilen hareketli kaldıramayıp intihar etmesi, uluslararası haber bültenlerinde siteden söz edilmesine neden oldu. Bu tür sorunların gündeme gelmesiyle birlikte Formspring sistemine istenmeyen kullanıcıları engelleme ve Spam bildirimi yapma gibi yeni özellikler getirilmiştir.