Frontoza balıklarının özellikleri nelerdir?
Frontoza balığı Orta Asya bölgesinde Tanganyika gölündeki derin kayalıklarda yaşayan bir balık türüdür. Bu balığın herkes tarafından tanınması akvaryum severler sayesinde olmuştur. Balıklar sahip oldukları fiziksel yapısıyla çoğu akvaryumcunun ilgi odağı haline gelmiştir. Hepçil beslenen bu balıklar, akvaryumlarda kendi boyutlarındaki balıklarla iyi geçinirken, kendisinden küçük olan balıkları yiyebilir. Bir anlamda yarı agresif bir davranış şekline sahip olan bu balıklar, akvaryum ortamına alındığında genellikle diplerde gezer.
Frontoza balığının genel özellikleri ve akvaryumda bakımı
Frontoza balığı yaklaşık olarak 30 santimetreye kadar büyüyebilen bir balık türüdür. Bu özelliği yüzünden genellikle geniş hacimli akvaryumlarda beslenir. Doğal ortamda yaklaşık 45 metre derinlerde yaşayabilirler. Akvaryum balıklarının içinde en pahalı türlerden biridir. 50 değişik alt türü olan bu balık türü, genellikle ticari olarak üretim yapan hobi severler tarafından tercih edilir. En nadir bulunan türü Blue Zaire Moda denilen türüdür. Frontoza balığı gece avlanmayı sevdiğinden, gece avcısı olarak ta tanınır. Hepçil bir tür olmalarına rağmen, yoğun olarak etçil şekilde beslenirler. Öteki akvaryum balıklarına göre fazla miktarda yeme gereksinim duymayan frontoza balığı, az miktardaki yemle uzun bir süre idare eder. Balıkların genel renkleri mavi ya da beyaz üstüne siyah kalın çizgili olanlardır. Türleri arasında renkler konusunda küçük farklılıklar olabilir. Erkek frontoza balığı dişiye göre hem biraz daha iri, hem de daha canlı renklidir.
Frontoza balığının akvaryumda beslenmesi için dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır. İlk olarak akvaryumun büyüklüğü en az 300 litre hacme sahip olmalıdır. Akvaryumun içi kayalıklarla hazırlanmalıdır. Bunun nedeni doğal yaşamda frontoza balığının kayalık alanları kendisine yaşam alanı olarak seçmesidir. Bu yüzden akvaryumun da doğal ortamlarına uygun olarak düzenlenmesi gerekir. Bunun dışında boş kalan tabana koyu renk kum sermelisiniz. Bütün bunları hazırladığınız takdirde frontoza balığı akvaryumun içinde stressiz bir şekilde yaşayabilir. İçinin dekor ve süslemesinden sonra akvaryumun yaşam şartları da uygun olmalıdır. Akvaryumun ısısı en az 12, en fazla 24 derece olsun. Çiftleşme döneminde ise en az 25, en fazla 28 derece olsun. Akvaryumun temizliğinin sağlanması için iç filtrenin yanında dış filtre de kullanın. Bunun yanında akvaryumun suyu çok sert olmasın. Bunu sağlamak için lav kırığı taşları ya da mango kökünü tercih edebilirsiniz. Bu koşulları sağlarsanız frontoza balıkları akvaryum ortamında rahatça yaşar ve üreyebilir.
Frontoza balıklarının dişisi 28 gün süren bir kuluçka döneminden sonra yavruları dünyaya getirir. Bu süreçte dişi yumurtaları ağzında korur. Eğer dişi bu konuda tecrübesiz ise yavruları yutma olasılığı vardır. Kuluçkadan sonra yaklaşık 50 adet yavru dünyaya gelir. Bu yavrular yaklaşık 12 ay içinde erişkin boya ulaşır. Erkek olanlar dişilere göre daha hızlı büyüme gösterir. 12 ay sonra erkekler 16 santimetreye, dişilerde 10 santimetreye ulaşır. Bu boylardayken her iki cinsiyet aynı zamanda cinsel olgunluğa ulaşır.