Gaz sancısına ne iyi gelir?
Vücudunuzda her gün 1-2 litre gaz üretilir ve bunlar vücuttan atılır. Vücudunuz farklı gıdalara karşı farklı tepkiler verdiği için, bazı zamanlarda vücudunuzda aşırı gaz birikmesi olabilir. Bu gaz sancısı olarak kişilerin rahatsız olmasına neden olur. Ancak beslenme düzeninde yapılan değişimler vücudunuzda gaz oluşmasına engel olduğu gibi, gazın normal seviyelere inmesine yardımcı olur. Bazı yiyecekler daha fazla gaz oluşmasına sebep olabilir ya da gaz yapmayan bir yiyecek sizin vücudunuzda gaz oluşumuna neden olabilir. Bunlardan başka yemek yerken fazla hava yutulması, sindirilememiş ya da sindirilmesi zor olan gıdalarda gaz oluşumuna sebep olabilir. Daha çok şekerli gıdalar gaz oluşmasında etkili olur. Bazen de kişilerdeki çölyak hastalığı, crohn hastalığı ve irritabl bağırsak hastalığı gibi sorunlar gaz oluşma nedeni olabilir. Diyetin doğru yapılmadığı durumda, laktoz ya da gluten intoleransı olmasında gaz oluşma riski artar. Gaz sancısı insanların yaşam kalitesini bozar. Bu soruna karşı alabileceğiniz önlemleri beraber değerlendirelim.
Gaz sancısına karşı neler yapılabilir?
Gaz oluşmasını azaltmak ve gazın vücuttan daha kolay şekilde atılması için, doğal yöntemlerden ve yiyeceklerden destek alabilirsiniz. Bu yüzden sindirime yardımcı olan besinlerin tüketilmesi, fazla yağlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durulması gerekir.
Nane, papatya, rezene ve zencefil gaz oluşmasına engel olabilir. Yemeklerden sonra bu bitkilerle hazırlayacağınız çayla, hem gaz oluşumunu azaltır, hem de gaz sancısını giderebilirsiniz. Bu bitkilerden nanenin özellikle mide ekşimesi ve reflü sorunu olan kişiler tarafından kullanmamasını tavsiye ediyoruz.
Ana öğünlerin ardından tüketilen meyveler şeker içerdiği için, vücutta gaz oluşmasına sebep olur. Bu nedenle meyveleri yemeklerden 2 saat önce tüketmeniz daha uygundur. Böylece meyvelerin gaz yapmasına engel olabilirsiniz.
Yemeklerin yanında tükettiğiniz yoğurdu, sindirime yardımcı olan prebiyotik yoğurtla ya da organik yoğurtla değiştirmeniz gaz oluşmasının önlenmesinde ve gaz sancısı çekmenize engel olur.
Stresli bir ortamda olmamız, kaygı ve endişe duymanıza neden olarak gaz sancısının olmasını tetikleyebilir. Bu yüzden stresli ortamlardan uzak durmanız yararlı olur. Özellikle yemek yediğinizde stresli olmanız halinde, sindirim sisteminiz bundan olumsuz etkilenir ve gaz oluşması nedeniyle gaz sancısı çekmeniz söz konusu olur.
Yemeklerin ağır ağır yenmesi, hiç acele edilmemesi gerekir. Bunun aksini yapmanız sindirimin engellenmesine neden olacak ve zorlaştıracak bir etkendir. Bu yüzden gaz oluşması tetiklenmiş olur.
Yemeklerden sonra hafif egzersizler yapılması özellikle ağır yürüyüş yapılması gazı atmak için yararlı olur. Vücudunuzu yormayacak egzersizlerle daha kolay gaz çıkarmış olursunuz.
Gaz sancısı çekmenin bir nedeni de bazen yemek yerken yutulan havadan olabilir. Bunun engellenmesi için, sert şekerlemeleri tüketmemeli ve sakız çiğnemekten uzak durmanız gerekir. Bu problem sigara içme alışkanlığından da olabilir.
Gün içinde 3 öğün yemek yerine 5-6 küçük öğün halinde beslenmeniz gaz sancısının oluşmasına engel olabilir. Az miktarda ve sık yemek yemeniz tokluk hissini uzatacak, aynı zamanda biraz kilo vermenize bile yardımcı olacaktır. Lokmaları iyi çiğnemeniz ve sindirim sisteminizi yormamanız gerekir.
Vücudunuzda fazla gaz oluşmasına sebep olacak, brokoli, erik, şeftali, enginar, karnabahar, fasulye, brüksel lahanası ve soğan gibi yiyeceklerin tüketilmesinden kaçınmanız yararlı olacaktır.
Gaz sancısı çektiğiniz zaman bunu kesinlikle hafife almamanız gerekir. Bazen oldukça şiddetli olan ve kalp krizi ile bile karıştırılan türde gaz sancıları için, vakit kaybetmeden hemen doktora gitmeyi ihmal etmeyin. Özellikle sırtınızda ve göğüste ağrıya sebep olan, aşırı terlemenize neden olan gaz sancısında gecikmeden tıbbi destek almanız gerekir.