Gebeliklerde düşük sebepleri ve alınacak önlemler nelerdir?
Gebelik döneminde anne adaylarının risk faktörleri taşıması, gebelikten önce yapılacak muayeneler sonucunda belirlenebilir. Anne adayının varsa daha önceki gebeliklerinde tekrarlayan düşükler yapmış olması, yeni oluşmuş gebeliği riskli bir sınıfa sokar. Daha önce yapılan düşüklerin neden oluştuğu, gebeliğin hangi haftasında meydana geldiği gibi detaylar ve yapılan kan testleri sonucunda yeni oluşan gebelik düşük açısından takibe alınmalıdır.
Risk taşıyan gebeliklerde düşük sebepleri nedir?
- Gebelik döneminin ilk üç aylık sürecinde oluşan düşüklerin çoğu bebekte olan gelişim kusurlarından ve kromozom anomalilerinden kaynaklanır. Bu dönemde fetusun sağlıklı bir şekilde gelişememesi nedeniyle, bu sorunların oluşmasına sebep olur.
- Anne adayının sağlıklı bir gebelik için kabul edilmiş olan 18 yaş ve 35 yaş sınırlarının dışında yer alması, gebelikte düşük yaşama riskini arttırıcı etkenlerdir. Özellikle gebeliğin ilk üç ayının iyi takip edilmesi gerekmektedir. Bu dönemi sorunsuz atlatmayı isteyen gebeler, rutin kontrolleri ihmal etmemeli ve gebelik riskleri açısından takip edilmelidir.
- Bu dönemde kullanılması gereken her türlü ilaç doktor kontrolünde olmalıdır. İlaçların bir kısmının anne adayının toksik maddeler ve radyasyona maruz kalmasına neden olacağından, düşük sebepleri içinde kabul edilmelidir. Bu yüzden anne adayları doktor takibi altında olmalı, bulunduğu ortamlara kadar her şey gözlem altında olmalıdır.
- Anne ve baba arasında akraba evliliğinin bulunması olası düşük sebepleri arasında kabul edilir.
- Anne ve babanın genlerinde genetik hastalıklarının olması halinde, düşük olaylarında araştırılması gereken konular arasında kabul edilmelidir.
- Annede rahim ağzı yetmezliğinin olması, rahimde miyomlar ve poliplerin bulunması, rahim içinde yapışıklıkların olması bebeğin rahimde tutunmasını engelleyeceğinden hamilelerde düşük kaçınılmaz olur.
- Gebeliğin ilk üç aylık döneminde anne adayının geçirdiği enfeksiyon hastalıkları, viral enfeksiyonlar ve yüksek ateş gibi etkenler, düşük nedenleri arasında yer alır.
- Anne adayında yüksek tansiyon, troid bozukluğu, şeker hastalığı, böbrek, kalp gibi sistematik rahatsızlıkların olması düşük oluşumuna neden olabilir.
- Anne adayının uyuşturucu bağımlısı olması, alkol ve sigara kullanımının olması düşüklere neden olabilir.
Risk taşıyan gebeliklerde düşükler nasıl önlenebilir?
Gebelerde düşük oluşumuna sebep olacak hastalıkların kontrol altına alınması ve düzenli izlenmesiyle, hamile kalınması önerilir. Anne adayında kan şekerinin düzene sokulması, kilo sorunu varsa bir diyetisyen yardımıyla ideal kilosuna kavuşması ve sağlıklı beslenme koşullarının oluşturulması sağlanmalıdır. Anne adayının bağımlısı olduğu sigara, alkol ve uyuşturucu gibi alışkanlıklarını bırakması için destek verilmesi gerekir. Bazı durumlarda her türlü önlem alınsa bile, düşüklerin gerçekleşmesinin önüne geçilemez. Fakat meydana gelen olumsuzlukların en aza indirilmesi, düşük riskinin azaltılmasına yardımcı olur.