Gebelikte aşermek neden olur?
Herhangi bir gıdayı ya da bir maddeyi çok fazla istemek olarak tanımlanan aşermek, hamilelik döneminde yoğun olarak yaşanır. Beslenme listesinde olmayan bir gıdayı yemeyi istemek, vücudun o besin maddesine olan ihtiyacını göstermektedir. Gebelik yaşanırken farklı şeylere istek duyulabilir. Vücutta kalori ihtiyacı bulunduğunda tatlı ya da çikolataya olan istekte artış olabilir. Aynı şekilde beta karoten ihtiyacı olanlar, gebelik sırasında şeftali isteyebilir. Vücudun kan basıncında olan artış, sodyum oranında düşüşü yaşatır. Bu durumda gebeler tuzlu besinlere aşerer. Gebeliğin ilk üç aylık döneminde ağızda meydana gelen bitter tat, bu dönemde tüketilecek olan toksik maddelerden koruyucu bir etkiye sahiptir. Bu tat ilk üç aylık dönemden sonra kaybolur.
Anne adayı hangi gıdalara aşerebilir?
Gebelik sırasında tatlıya, tuzluya, çikolatalı ürünlere, erik gibi mevsimi dışındaki farklı meyveler anne adayının aşerdiği yiyecekler arasında yer alır. Bunun dışında anne adayı kireç, kum, sabun, kibrit gibi maddelere aşeriyorsa, bu durum pika sendromu olarak tanımlanır. Böyle bir aşerme varsa bu durumda doktora başvurmak gerekir.
Aşermenin sebebi nedir?
Hamilelik döneminde hormon dengesinde yaşanan değişimler, vitamin ve mineral ihtiyacı veya anne adayının psikolojik durumu, duygusal açıdan yaşadığı durum gibi sebeplerle yaşandığı düşünülen aşermenin kesin sebepleri bilinmemektedir. Aşermenin mekanizmasının ne olduğu bilinmese de, gebeliğin ilk üç aylık döneminde daha fazla yaşandığı bilinmektedir. Bu durumdan gebelik hormonu, östrojen, beta HCG sorumlu tutulur. Bu aşerme isteği 8-9 haftalarda gerileme gösterir, 14 ve 18 haftalarda ise giderek azalır. Bundan daha ilerideki dönemlere nadiren uzadığı görülür. Vücudun ihtiyaçlarının bu dönemde değişmesi, aşermenin zamanını da değiştirir. Vücutta hormonal değişikliklerin yaşanması tat ve duyularda değişmelere yol açmaktadır. Kadınlarda menopoz döneminde de aynı şekilde duygular değişim gösterir. Aşerme çoğul gebeliklerin olduğu durumlarda daha belirgin olur. Bunların dışında emosyanel isteklerin olması aşermeyi tetikleyici etkenler arasında yer alır. Ailesinden, eşinden ve çevresinden yakınlık görmeyi bekleyen anne adayları bu durumu kendini etrafına göstermek amacıyla kullanabilir. Bu durumda anne adaylarının anılarında kalan nostaljik gıdalar gündem konusu olabilir. Kalabalık ortamda olan anne adayları istediği ilgiyi görmek için, hassas olduğu gebelik döneminde yemek pişirilen bir ortamda olmasından dolayı, şiddete maruz kaldığı zamanda, eşinden ilgi görmek isterse aşerme isteğinde artış olabilir. Gebelik öncesinde yetersiz beslenme olması, vücudun vitamin ve mineral yönünden eksik yönünün olması aşerme isteğinde artışa neden olabilir. Bazı durumlarda aşerme tiksinme olarak kendini gösterebilir. Bu durumda tiksinme zararlı olan sigara, alkol gibi şeylere olduğunda, aşermeye faydalı olarak bakılır.
Aşermenin bebeğin cinsiyeti ile ilgisi var mıdır?
Hamile kadınların erken dönemde sabah bulantıları olmuyor, protein açısından zengin besleniyorsa, acı, tuzlu düşkünlüğü varsa erkek bebeği olacağına, tatlı ve meyveye düşkünlüğü olan hamilelerin ise kız bebeği olacağı düşünülse de, bunlar gerçek bir durum değildir.