Gebelikte diş sağlığının önemi nedir?
Gebelikte anne adayının beslenmesine dikkat etmesi, ağız ve diş sağlığına gereken önemi göstermesi halinde, bu dönemde kadınlar diş sorunuyla karşılaşmaz. Bunlara dikkat edilmediği takdirde, bu dönemdeki hormonal etkiler yüzünden diş sağlığında sorunlar yaşanır. Gebelikteki beslenmede A, C ve D vitaminlerini içeren, kalsiyum ve fosfor açısından zengin besinler yer almalıdır. Anne adayı kahvaltısını geçiştirmemeli, ara öğünlerinde şeker yönünden zengin olan tatlı yiyeceklerden kaçınmalıdır. Buna dikkat edilirse diş sağlığı korunabilir. Gebelikte diş sağlığının korunması demek, kadının yeterince kalsiyum alıp, uzun dönemde kemiklerin de koruma altına alınması demektir. Gebelikte anne adayının vücudundaki depolar tüketildiği için, doğumdan sonra mineral ve vitamin eksikliği engellenmelidir.
Gebelik kadınlar için oldukça özel bir süreçtir. Bu dönemde östrojen ve progesteron yükseldiği için, vücutta olan denge bozulur. Anne adayı bu sürece uyum sağlamalı, ağız ve diş sağlığına önem vermelidir. Buna dikkat edilmezse anne adayında diş çürükleri ve diş eti hastalıkları oluşabilir. Gebeliğin bazı dönemlerinde bulantı ve kusma olduğundan, ağız içinde olan asit seviyesi yükselir ve dişlerde olan sorunlar artar. Bu yüzden, ağız bakımına dikkat edilmelidir.
Gebelikte diş bakımı
- Ağız ve diş bakımının düzenli olarak her gün yapılması gerekir
- Gebelikten önce kadın tam bir ağız muayenesinden geçerek, ağız hijyeni sağlanmalıdır. Bu önlemler gebelikte devam ettirilmeli ve alışkanlık kazanılmalıdır.
- Dişlerde oluşan plaklar ve diş eti hastalıklarının olması, gebelikte meydana gelen hormonal değişimlerle alakalıdır. Bu yüzden ağız bakımı ihmal edilmemelidir
- Gebelikte hormon düzeylerinin fazla olduğundan, ağız mukozası dış etkenlere karşı hassas hale gelir. Bakteri plaklarının oluşmasına daha yatkın bir ortam oluşur
- Günde iki defa dişler fırçalanmalı, diş ipi kullanılarak etkili bir diş bakımı yapılmalı
- Ağız gargarası yapılması için doktora danışılmalıdır. Tuzlu suyla gargara yapılması, diş etini rahatlatıp, hassasiyeti azaltacaktır.
Gebelikte ağız ve diş sorunları nasıl önlenebilir?
Gebelikte olan diş eti iltihabı etkin ağız bakımının ve hijyenin sağlanmasıyla önlenebilir. Normalde yapıldığı gibi her gün en az iki kez dişler fırçalanmalıdır. Bu yemeklerden sonra yapıldığında daha etkili olur. Ayrıca diş ipi kullanımı ihmal edilmemelidir. Sabahları gebe kadınların daha hassas olması nedeniyle, ağzın su ya da florid içerikli gargaralarla çalkalanması tavsiye edilir. Bu dönemde ara öğünlerdeki yiyeceklere dikkat edilmeli, şekerli yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Özellikle B 12 ve C vitamini içerikli besinlere yer verilmelidir. Ağız sağlığı için bu önemlidir. Diş doktorun düzenli olarak gidilerek, etkin plak kontrolü yapılması gerekir. Bu şekilde gebelik gingivitisi önlenebilir. Bunun dışında diş eti irritasyonu ve tümörlerin engellenmesi mümkün olabilir.
Gebelikte ne zaman diş doktoruna gidilmelidir?
Kadınların gebeliği planlı bir şekilde gerçekleştirmesi ya da gebelik konusunda bir şüphe olursa, diş doktoruna gidilmelidir. Gebelikte ilk üç aylık süreçte dişler kontrol ettirilmeli ve diş temizliği yaptırılmalıdır. Diş doktoru anne adayı için gereken tedavi planlanmasını belirler. İkinci üç aylık süreçte ağız içi dokularındaki değişiklikler iyi takip edilmeli ve ağız bakımı etkin şekilde devam ettirilmelidir. Gerekirse dişler temizlenmelidir. Anne adayının ağız içi durumuna göre, son üç aylık dönemde planlama yapılır. Diş randevuları anne adayını yormayacak şekilde planlanarak, tedavi gerçekleştirilir.
Gebelikteki diş tedavisi hangi dönemlerde yapılır?
Gebelikte anne adaylarına yapılacak ya da yapılması gerekli olan diş tedavileri, gebeliğin zamanına uygun olarak, farklı bir yaklaşımla takip edilerek, tedavi edilir.
Gebeliğin ilk üç aylık döneminde: Gebe kadınlarda bu dönem en hassas sürecin yaşandığı bir dönemdir. Bu dönemde bebeğin organlarının oluştuğundan, bilinçsiz şekilde ve gerekmediği takdirde herhangi bir tedavi yapılmamalıdır. Anne adayında yoğun ağrıya sebep olan ve müdahale edilmediğinde bebeğin ve anne adayının zarar görebileceği diş sorunları için, doktora danışılarak uygun bir tedavi yolu belirlenmelidir. Tedavi için erteleme olanağı varsa, bunun ikinci trimestere kadar bekletilmesi daha uygundur.
Gebeliğin ikinci üç aylık döneminde: Bu dönemde sadece anne adayının doğumdan sonraya kadar ertelenemeyecek kadar önemli olan diş tedavisi, diş çekimi, dolgu ve kanal tedavileri doktorunun önerisiyle gerçekleştirilebilir. Gebelikte bu dönem yapılan diş tedavileri için en uygun dönem olarak kabul edilmektedir. Ancak buna rağmen yine acil olmayan diş tedavilerinin doğumdan sonraya ertelenmesi tavsiye edilir.
Gebeliğin üçüncü üç aylık döneminde: Gebelikte son dönemde bebeğin anne karnında iyice büyümesi ve doğumun yaklaşmasıyla birlikte sadece aciliyet gerektiren diş tedavisi yapılabilir. Bu süreç aynı gebeliğin ilk üç ayında olduğu gibi hassastır. Diş tedavisinde aciliyet gerekmezse, bunun yine doğumdan sonraya ertelenmesi uygun görülür.