Gebelikte folik asit kullanımının faydası nedir?
Hamilelikte folik asit kullanılması bütün anne adaylarına rutin şekilde önerilmiş olan bir vitamindir. B grubu vitaminlerinden birisi olan folik asit, vitamin B9, folacin, vitamin Bc, folasin asit, folic acid gibi isimlerle de anılmaktadır. Bu vitamin daha çok yeşil yapraklı sebzelerde, fındık, mercimek, fıstık, yumurta sarısında, ceviz, kuru fasulye gibi baklagillerde, ay çekirdeği ve ıspanakta bol miktarda bulunmaktadır. Ancak gebelik döneminde sadece bu besinlerin tüketiminden alınan folik asit miktarı bebekte olabilecek anomali riskini azaltmaya yeterli olmayacağından, mutlaka ilaç şeklinde folik asit kullanılmalıdır.
Hamilelikte folik asit kullanımı neden önemlidir?
Hamileliğin ilk haftalarında bebekte merkezi sinir sisteminde düzenleme meydana gelmektedir. Bu süreçten sonra merkezi sistemin oluşumunun etkisiyle beyin ve omurilik gelişimi olmaktadır. Bu sürecin sağlıklı bir şekilde geçirilmesi ve bebekte herhangi bir sakatlık oluşumunu engellenmesi için önemlidir. Folik asit eksikliği nedeniyle oluşan bu sakatlıklar nöral tüp defektleri olarak tanımlanmaktadır. Bu sakatlıkların arasında bulunan spina bifida yani açık omurga rahatsızlığında, bebek bedensel olarak sakat olduğu kadar, zekâ açısından gerilik meydana gelebilir. Bunun gibi doğuştan olan bir rahatsızlık ise, bebeğin beyni olmadan doğmuş olduğu anensefali sakatlığıdır. Bu şekilde doğan bebekler genellikle doğumla birlikte ya da ilk hafta içinde ölürler. Böyle doğuştan olan sakatlıkların bir kısmı folik asit kullanımı ile önlenebilir. Folik asit kullanımıyla sağlıklı bir bebeğe sahip olmak kesin olmamakla birlikte, nöral tüp defektli bebek doğma olasılığı azalmaktadır. Bebeğin sakat doğma sebepleri arasında kalıtsal faktörlerde etkili olur.
Folik asit her hamile kadın için faydalı mıdır?
Hamile kalmayı isteyen ve yeni hamile kalmış olan bütün kadınlar için folik asit kullanımı faydalıdır. Daha önceki gebeliklerinde sağlıklı bebek sahibi olan kadınların bile kullanması gereken bir vitamindir. Günlük olarak 0,4-0,5 mg miktarda folik asit kullanımının bebek ve anne adayı için zararı yoktur. Folik asidi uzun süreli kullanmanın bile zararı bulunmamaktadır. Daha önceki gebeliklerinde nöral tüp defektine sahip olan bebeği doğmuş kadınların daha sonraki bebeklerinde aynı sorunun olma riski daha fazladır. Bu kadınların doktora danışıp, gebelikten önce başlayarak, yüksek dozda yani 4-5 mg folik asit kullanmalıdır.
Hamilelikte folik asit kullanımına ne zaman başlanmalıdır?
Planlı olan hamileliklerde kadınlara gebelik olmadan önce folik asit verilir. Hamile kalmak isteyen kadınlar, doğum kontrol hapının kullanımının bırakılmasından sonra, folik asit kullanılmaya başlanabilir. Tam olarak döllenme zamanının bilinememesine rağmen, ortalama olarak döllenmeden 4 hafta önce folik asidi kullanmaya başlamak uygun olur. Bu nedenle bebeğin gelişimi için önemli olan döllenmeden sonraki 4 hafta içinde vücutta yeterli oranda folik asit bulunur. Folik asit kullanırken kadının hemen hamile kalmaması halinde, vitamini kullanmaya devam etmelidir.
Hamilelikte folik asit kullanımı ne zaman bırakılmalıdır?
Bebekte merkezi sinir sisteminden dolayı oluşan, doğumsal sakatlıkların önlenmesi için, döllenmeden 8 hafta sonrasına kadar folik asitin kullanılması gerekir. Bu 28 gün süren bir adet siklusunda, adetin ilk gününden itibaren devam eden 10 haftalık süreyi kapsamaktadır.