Gebelikte gribe yakalanılırsa ne yapılmalıdır?
Gebelik döneminde gribe yakalanmış bir kadın, kendisinden çok bebeğine zarar gelip gelmeyeceği konusunda endişelenir. Grip ve soğuk algınlığı belirtileri her ne kadar gebe kadını rahatsız etse de genellikle bebeğe zarar vermez. Gebe olan bir kadının soğuk algınlığı gebe olmayan kadına göre daha uzun sürer. Gebelikte bağışık sisteminle değişiklikler olur, işte bu değişiklik de gebe kadındaki soğuk algınlığının uzun olmasına sebep olur. Gebe olan kadının griple ve soğuk algınlığı ile baş etmesinin en iyi yolu, ilaç almadan kendine en iyi şekilde bakmasıdır.
Örneğin bol bol dinlenmeli, fazla sıvı alınmalı, bulunduğu oda devamlı nemlendirilmelidir. Ortamın nemlenmesi için devamlı bir su kaynatıp buhar odaya dağıtılabilir. Hafif soğuk banyolar ateşin düşmesine yardımcı olabilir. Aslında hastalığa yakalanmadan sonra değil de önce tedbir alınması daha iyidir ve daha sağlıklıdır. Çünkü hasta olmadan önce alınan tedbirler hasta olduktan sonra gösterilen çabalardan daha etkilidir ve faydalıdır. Özellikle gebeyken, gribe yakalanmamak için çok dikkatli olunması gerekir.
Gebe iken gribe yakalanmamak için neler yapılabilir?
Örneğin kalabalık ortamdan (özellikle kasım ve mart aylarında) uzak durulmalı, yakın temaslardan (tokalaşma ve öpüşme gibi) sakınılmalı, bol miktarda sıvı alınmalı, bulunulan ortam sıcak ve havalandırılmış olmalı, sık sık dinlenilmeli ve egzersizler yapılmalıdır. Ayrıca gebeliğin ilk üç ayı tamamlanmışsa grip aşısı olunmalıdır. Eğer grip olan gebe kadının ateşi 38.2 dereceye ulaşmışsa, soluk alıp vermede güçlük varsa, göğüste ağrı ortaya çıkmışsa, şiddetli kulak ağrısı, kulakta kanama ve akıntı varsa, balgamı yeşil veya mukuslu ise, ensede sertlik ortaya çıkmışsa ve bu belirtiler yeme ve uyumayı engelliyorsa, bu durum herhangi bir iyileşme olmadan birkaç günden çok sürmüşse en kısa zamanda doktora gidilmelidir.