Gebelikte idrara sık çıkmanın sebebi nedir?
Gebelikte sık görülen rahatsızlıklardan biri de idrara çıkma hissinin çok fazla olmasıdır. Rahatsız olunmakla birlikte her ne kadar normalde (yani gebe olmayan bir kadında) idrara sık çıkma şikayeti diyabet ya da idrar yolu enfeksiyonu gibi bir hastalık olduğunu düşündürse de bu şikayet gebelikte normal kabul edilir.
Tabi idrar yapılırken yanma, genel durumda bozulma, ateş, aşırı halsizlik gibi belirtiler yok ise normal kabul edilir. Eğer bu belirtilerden herhangi biri varsa idrar yolu enfeksiyonundan şüphe edilir. Ayrıca hapşırırken, öksürürken ve gülerken de idrar kaçıma olabilmektedir. Çünkü ilk üç ayda rahmin büyüyen hacmi ile birlikte böbrekler etkili bir fonksiyon içerisindedir ve yine rahmin büyümüş olması idrar torbasına baskı yapmaktadır. Ancak dördüncü ayda rahim kasık bölgesine doğru yayılır ve mesaneye olan basınç çok fazla olmamaktadır. Neler Yapılabilir? İhtiyaç duyulduğu her an idrara çıkılmalıdır. Çünkü idrarın tutulması, idrar torbasının tam olarak boşalmamasına sebep olur. İdrar tutma idrar yollarında enfeksiyona sebep olur. Ayrıca İdrar yaparken öne doğru eğilmek gerekir ve idrar torbasının tam olarak boşalmasına yardımcı olur.
Yatmadan bir kaç saat önce su içilmemelidir. Böylece gece boyunca daha az idrara kalkılır, daha iyi uyunur. Yalnız aksi olmadıkça gebelikte sıvı alım kesilmemelidir. Çünkü gebelikte bol sıvı alınması gereklidir. Aksi halde, yani sıvı alımının az olması durumunda da gebelikte idrar yolu enfeksiyonun gelişmesi kolaylaşır. Daha çok gebeliğin ilk üç ayında sık görülen bu idrara çok çıkma ve idrar kaçırma şikâyeti dördüncü, beşinci ve altıncı aylarında azalmakla birlikte ( çünkü rahim üst karına doğru yükselir, idrar torbasına yaptığı baskı azalır) son aylarda rahmin idrar torbasına tekrardan baskı yapmasıyla şikâyet de artar.