Gelibolu ve gezilecek yerleri nelerdir?

geliboluGelibolu, Çanakkale Boğazıyla Saros Körfezi arasında yer alan, güneye doğru uzayan bir yarımadadır. Tarihte Khersonesos olarak anılan yarımada, Avrupa’nın güney doğusunda kalan en son kara parçasıdır. Tarihi Troya kadar eski bir yerleşim yeri olan, Çanakkale şehrinin ilçesi de yarımadayla aynı ismi taşımaktadır. Trakya ve Ege iklimlerinin etkisinde kalan bölge, ilkbahar mevsimi kısa süre yaşar. Kışın sert rüzgârların etkisinde kalır, sonbaharda ılık ve yağışlı bir hava hâkimdir. Yaz aylarında ise Akdeniz ikliminde olduğu gibi ılık bir havanın etkisindedir. Kurtuluş Savaşımız sırasında büyük bir destanın yazıldığı Gelibolu’yu, yıl içinde çok sayıda yerli ve yabancı ziyaret etmektedir. Tarihiyle ve denizinin güzellikleriyle ilgi çeken yarımada da, sayısız anıt, şehitlik ve mezarlıklarıyla yılların zor bir dönemden geçtiği rahatça anlaşılmaktadır. Gelibolu yarımadası Asya ve Avrupa arasındaki geçiş noktası konumuyla, tarihi sit alanı, kültürel varlık ve arkeolojik sit alanlarıyla birlikte tescillenmiştir.

GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLERİ

İlk şehitler anıtı: Burası Cephanelik Şehitliği olarak ta anılmaktadır. Savaş sırasında ilk ölen 86 şehidimizin anısına yaptırılan anıtın arka tarafında patlayan cephaneliği sembolize eden mermerden bir kale burcu bulunmaktadır.

Çamburnu anıtı: 2,5 metre yükseklikteki şehitlikte, üç tarafında bulunan mermer kitabeler oldukça anlamlı şekilde yer almaktadır.

Havuzlar şehitliği: Kereviz ’deki savaşlarda ölen 6000 şehidin kemiklerinin bir havuza toplanıp gömülmesiyle yapılan şehitlikte, sütun ve kaidesinin dört bir tarafında kitabeler vardır.

Sığındere sargı yeri anıtı: Sığındere’de ilk yardım alanında tedavi görmekteyken düşman saldırısı sonucunda şehit edilmiş olan askerlerimizin anısına yaptırılmış bir anıttır.

Gelibolu azaplar namazgâhı: Azapların denize çıkarken namaz kılabilmesi için, Gelibolu yarımadasında boğaza karşı Fener alanında yapılan açık hava camisi tarzındaki muhteşem bir eserdir.

Hallac-ı Mansur makamı: Hamzakoy yolunda Fener kavşağında bulunan türbe, dünyadaki 7 adet Hallac-ı Mansur makamlarından birisidir.

Bayraklı baba: Şehirde Fener Meydanı girişindeki yamaçta bulunan anıt, küçük bir bahçe içindeki, Osmanlı donanmasında bayraktarlık yapmış yiğit bir denizci Karaca Bey’e ait olan mezardan oluşmaktadır. En çok ziyaret edilen türbelerden olan Bayraklı Baba türbesi, Karaca Bey’in vasiyetiyle devamlı olarak bayraklarla donatılmaktadır.

Gelibolu kalesi – Tarihi liman: Antik dönemde inşa edilen kaleden kalan sadece bir burcudur. Köprünün ikiye ayırmış olduğu liman, dar bir geçişle denize bağlanmaktadır. Köprünün alt tarafından geçen tekneler ise, iç tarafta olan havuza bağlanır. Havuzun yan tarafında bulunan kulede, Piri Reis Müzesi olarak hizmet vermektedir.

Gelibolu Mevlevi hanesi: Dünyadaki en büyük Mevlevihane olan Gelibolu, oldukça büyük bir Semahaneye sahiptir. Restorasyonu tamamlanmış olan binada, sema törenleri yapılmakta ve ziyaret edilebilir.

Gazi Süleyman Paşa Camii ve Türbesi: Gelibolu’yu fethetmiş olan kumandanlardan olan Gazi Süleyman Paşa’nın türbesi, kendi yaptırmış olduğu aynı adı taşıyan camisinin yanında yer almaktadır. Yıl boyunca çok sayıda ziyaretçiyi çeken türbe 2. Abdülhamit tarafından tekrar yapılmıştır.

Aynalı Çarşı: Aynalı Çarşı, adını kapısındaki aynalardan ve içinde cep aynalarının satılmasından almıştır. Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı eserinde de adı geçmektedir. Kurulduğu 1890 yılından beri hizmet veren bir çarşıdır.

Çimpe Kalesi: Osmanlıların Rumeli’de almış olduğu ilk kale olan Çimpe Kalesi, Balkanlarda askeri üs olarak kullanılmış olan önemli bir eserdir.

Bakkal Salim Müzesi: Bakkal Salim Mutlu tarafından Çanakkale Savaşıyla ilgili materyallerin toplanarak kurulan bu müzede savaşın izlerini görebilirsiniz.

Truva Antik Kenti: Tarihteki en ünlü arkeolojik kent olan Truva, çok sayıda medeniyete yerleşim yeri olmuştur. Dünya mirasları listesinde yer alan Truva, Karamenderes nehrinin Ege denizine döküldüğü yerde kurulmuştur. Truva savaşının olduğu kent, günümüzde Çanakkale’nin Ezine ilçesine bağlıdır.

Kilitbahir Kalesi: Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul kuşatmasında, Bizans İmparatorluğunun yardım almasını engellemek için yaptırılmış olan kale, Kilitbahir köyündedir. Kanuni ve Abdülaziz tarafından restore edilmiş ve günümüze kazandırılmıştır.

Çimenlik Kalesi: Fatih Sultan Mehmet tarafından savunma için yaptırılan kale, Çanakkale savaşı sırasında üs olarak kullanılmıştır.

Çanakkale Deniz Müzesi: Çanakkale’nin merkezinde, Çimenlik parkında olan binada bulunan müzede, 1915 yılında geçen savaşları anlatan eserler sergilenmektedir.

Gelibolu Tarihi Milli Parkı: Çanakkale Boğazında Avrupa yakasında 33.000 hektarlık bir alanda kurulu olan park, Birleşmiş Milletler Milli Parklar ve Koruma Alanlarının listesinde yer almaktadır.

Marmaros Şelalesi: Gökçeada olan şelale, dünyadaki en zengin tatlı su kaynaklarından biridir. Küçük çağlayanların eşliğinde ulaşılacak olan Marmaros şelalesi bir doğa harikasıdır. Yaz döneminde suyu azaldığı için, ziyaretçilere kapatılan şelale, diğer dönemlerde ziyaret edilebilir.

Bir Cevap Yazın