Gelin bohçası tatlısı nasıl yapılır?
Gelin bohçası tatlısını arzu ederseniz bayramda hazırlayabilir, isterseniz sevdiklerinize güzel bir tatlı hazırlamayı istediğiniz başka bir zamanda kısa sürede hazırlayarak tüketebileceğiniz çok lezzetli bir tatlıdır. Bu tatlı aslında bir çeşit baklavanın bir türüdür. Fakat oldukça pratik yapımıyla, güzel görüntüsüyle herkesin beğenisini kazanacaktır. Tatlıyı yaparken inanıyoruz ki, fazla zorlanmayacaksınız. Bunu iri boyda mantı yapar gibi kolay bir şekilde hazırlayacaksınız. Birlikte gelin bohçası tatlısını çok kısa sürede hazırlayacağız. İsterseniz hep birlikte tatlının hazırlıklarına başlayalım.
Gelin bohçası tatlısı için gerekli olan malzemeler
- 2 adet yumurta
- 1 su bardağından bir parmak kadar eksik sıvı yağ
- 1 su bardağı fazla sulu olmayan yoğurt
- 1 yemek kaşığı sirke
- 3 su bardağı silme un
- Yarım paket kabartma tozu
Şerbet malzemeleri
- 2,5 su bardağı toz şeker
- 2 su bardağı su
- Çeyrek limon suyu
- Bir fiske tuz
Üzeri için malzemeler
- 1 su bardağı sıvı yağ
- İri ceviz parçaları ( içine koyulacak )
- Nişasta ( açmak için kullanılacak )
Gelin bohçası tatlısının yapımı
Hamuru yoğurmak için uygun bir kabın içine yumurtaları ve yoğurdu koyup iyice karıştırın. İçerisine sıvı yağı ilave edip karıştırmaya devam edin. Daha sonra malzemenin içine sirke ve kabartma tozunu içine koyun. Unu azar azar ilave edip, tam kıvamında olacak bir hamur elde edin. Hamurdan yaklaşık olarak 36-40 adet beze hazırlayın. Bu bezeleri uygun bir yere koyarak kısa bir süre dinlenmeye bırakın. Bezeleri üst üste 8-10 kat olarak koyup açacağız. Bunun için önce her bir bezeyi ortalama fincan tabağı büyüklüğüne gelinceye kadar açın. Bunların her birinin arasına bir tatlı kaşığı kadar nişasta koyup, üst üste koyarak dizin. Dizdiğiniz bezeleri 8-10 kat kadar yükseltin. Bezeleri merdane kullanarak büyütebildiğiniz kadar açmaya çalışın. Arzu edenler hamurlar büyüdüğü zaman oklava kullanabilir. Böyle açarsanız yufka daha ince olur. Elde edeceğiniz yufkadan sanki mantı yapar gibi ortalama büyüklüğü altı cm kadar olacak kareler kesin. Bu kestiğiniz parçaların arasına iri ceviz parçalarından koyun. Yine mantı yaparken olduğu gibi hamur parçalarını köşelerinden orta tarafta birleştirip tek tek kapatıyorsunuz. Bunu yaptığınızda hamurların açılmaması için elinizle iyice bastırmayı ihmal etmeyin. Bunları hazırladıktan sonra pişireceğiniz fırın tepsisinin içine sık bir şekilde dizin. Hazırlıklarınız bittikten sonra hamurların üstlerine yemek kaşığıyla biraz sıvı yağ gezdirin. Yağ az gelirse, bu aşamada miktarını biraz arttırabilirsiniz. Bu sırada fırınınızı 200 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayabilirsiniz. Fırın tepsisini fırına ısınmış koyup tatlının pişmesini sağlayın.
Bu arada artık tatlının şerbetini hazırlamaya başlayabilirsiniz. Şerbet malzemeleri tencerenin içerisine koyun. Bunu orta ateşin üzerine şerbet kıvamına gelinceye kadar süre kaynatın. Fırında pişen tatlı pembeleşince dışarıya çıkarabilirsiniz. Tatlı dışarıda soğuduktan sonra, hazırlamış olduğunuz koyu kıvamda olan şerbeti ılık olarak tatlının üstüne dökün. Şerbetiyle birlikte yaklaşık iki saat kadar dinlenmiş olan gelin bohçası tatlısını servis için hazırlayabilirsiniz. Sevdiklerinizin tatlıyı beğeneceğini tahmin ediyoruz. Ağızda dağılan bu lezzetli tatlının çıtır çıtır lezzetiyle sevilere tüketileceğini ve bu tatlının müdavimi olacağınızı belirtelim. Tatlınızı çok bekletmeden tüketmenizi tavsiye ederiz. Çünkü çıtır lezzetini bu şekilde daha zevkli alabilirsiniz. Bekledikçe bu özelliğini kaybedebilir.
Afiyet olsun.