Genel sağlık sigortası GSS prim borçları nasıl sorgulanır?
5510 sayılık Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 60. Maddesi gereği genel sağlık sigortası sayılan kişiler belirlenmiştir. Bu sigortalılığın temek koşulu Türkiye’de yerleşik olmaktır. Bu zorunlu genel sağlık sigortasına 1.1.2012 tarihi itibarıyla geçilmiştir. Türkiye’de yaşan Türk vatandaşlar zorunlu olarak bu kapsamda yer alırken, yabancı ülke vatandaşları talep doğrultusunda bu sigorta kapsamına alınır.
Genel sağlık sigortası (GSS) kapsamında olan kişilerin yapılan gelir testi ile belirlenmiş olan gelir sınıflarına karşılık gelecek sigorta primlerini her ay düzenli şekilde ödemeleri gerekir. Bu sigorta primlerinin ödenmemesi halinde ise sağlık hizmetlerinin ücretsiz şekilde alınmasında aksaklıklar yaşanabilir.
Genel sağlık sigortası primlerinin bu şekilde ödenmemesi halinde, ödenmemiş olan prim gün sayısı 60 olduğu zaman, sigortalı kişi sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak faydalanamaz. Bu durumdaki kişilerde sağlık kuruluşlarında yapılacak muayene ve tetkikler için prim borcu olan sigortalıdan ücret talep edilir. Bunun gibi olumsuz bir durumla karşılaşmamak için prim borçlarının zamanında ödenmesi gerekir. Zamanında ödenmeyen ya da ödenemeyen primlerin ise takibi yapılarak, sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanmak için prim borcunun 60 güne çıkmamasına özen gösterilmelidir.
Genel Sağlık Sigortası GSS Borç Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Genel sağlık sigortasında prim borcunun sorgulanması için, kişinin e-devlet sistemini kullanması gerekir. Bunun için önce herhangi bir PTT şubesine giderek, kimlik ile başvurulmalı ve cüzi ücreti karşılığında kişiye özel e-devlet şifresinin alınması gerekir. Daha sonra bir bilgisayar, akıllı telefon ya da tablet gibi internete bağlanan teknolojik cihazların herhangi birinden (www.turkiye.gov.tr) web adresine girilmelidir. Bu şekilde internet adresine girildiğinde, T.C. kimlik numarası ve e-devler şifresi ile bu sisteme giriş yapmalısınız. E-devlet sistemine bunun dışında mobil imza ve elektronik imza ile de girilebilir. Fakat mobil imza kullanılabilmesi için önce GSM şirketine başvuru yapmanız ve bu şekilde mobil imza hizmetinin başlatılması gerekir. Elektronik imza kullanabilmek içinde önce Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun onay verdiği elektronik sertifika hizmet sağlayıcılarından herhangi birine başvuru yapmanız gerekir. E-devlet şifresi ile ya da diğer yöntemler arasından herhangi biriyle sisteme giriş yaptıktan sonra, e-hizmetler bölümüne gidin ve Sosyal Güvenlik Kurumu başlığının altında yer alan “Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama” bağlantısına tıklayarak buradan prim borcu sorgusunu yapabilirsiniz.
Genel sağlık sigortası GSS prim borcu sorgusunu bunun dışında (https://onlinetahsilat.sgk.gov.tr) adresinden de yapabilirsiniz. Fakat bu adresten sorgulama yapabilmek için sistem önce www.turkiye.gov.tr adresine yönlendirme yapmanız ve e-devlet sistemine giriş yapmanız istenir. Sisteme giriş yaptıktan sonra sistemde açılan sayfada “SGK Borç Sorgulama” bölümüne gidilmeli, “Sorgu Türü” bölümüne girip “Diğer Ödemeler”, “Sorgu Tipi” bölümünün içinden “GSS Prim” bölümü seçilmelidir. En son olarak ilgili alanlara sicil numarasını ve güvenlik kodunu yazarak borç sorgulaması yapabilirsiniz.
İnternetin dışında Genel sağlık sigortası GSS borç sorgusunu, banka şubesinden de yapabilirsiniz. Prim borcunuzu ödemek içinde vezneden işlem yaparken, eski borçlarınız da sistemde görünür. Bunun dışında SGK şubelerinden de GSS prim borcu sorgusu yaptırabilirsiniz.