Geniz eti ameliyatı nasıl yapılır?
Geniz eti ameliyatı burnun arka kısmında yerleşmiş ve bademcikleri andıran geniz etlerine yönelik uygulanan ameliyatlardır. Geniz etlerini boğaz bölgesine bakarak göremezsiniz. Geniz etinin büyümesi ve iltihaplanması halinde, ameliyatla alınması gerekir. Görünümü üzüm salkımını andıran ve burundan gelen virüs ve bakterileri tutan, vücudun bu etkenlerle savaşması için gerekli olan antikorları üretmesini sağlayan geniz etinin ameliyatla alınması bu görevlerin yerine getirilmesine engel olmaz. Çünkü vücutta olan başka dokularda bu görevleri yerine getirebilir.
Geniz etinin ameliyatla alınmasını gerektirecek belirtiler nedir?
- Burundan nefes alırken zorlanmak
- Devamlı olarak ağızdan nefes almaya başlamak
- Burun tıkanmasında olduğu gibi genizden konuşmak
- Nefesi sesli olarak almak
- Uyku uyurken horlamak
- Uyku uyurken kısa süreli uyku apnesi sorunu yaşamak
Bu belirtilerin bir tanesi ya da daha fazlasının bir arada görülmesi geniz etinin büyüdüğünü ve iltihaplandığına işaret eder. Bu durumda acil olarak ameliyatla alınması gerekir. Bunların tedavi edilmemesi durumunda, bazı sorunların yaşanması kaçınılmazdır. Bu sorunların arasında eklem ve böbreklerde yaşanan rahatsızlıklar, kalp kapakçıklarındaki problemler ortaya çıkabilir.
Geniz eti ameliyatına karar verilmesi nasıl olur?
Genellikle çocukların etkilendiği geniz eti büyümesinde, doktorun yapacağı fiziksel muayene sonrasında önce antibiyotik tedavisiyle büyüyen geniz eti tedavi edilmeye çalışılır. Bazı durumlarda büyümüş olan geniz eti kendiliğinden küçülebilir. Ancak nefes alma güçlüğünün devam etmesi, uyku apnesine sebep olması, geniz eti iltihabının sık aralıklarla tekrarlaması ve konuşma bozukluğunun olması gibi belirtilerin olması halinde, geniz etinin ameliyatla alınması kararı verilebilir.
Geniz eti ameliyatında neler olur?
Yapılacak ameliyat hem çocuk için, hem de anne ve baba için başlı başına bir stres kaynağıdır. Ancak anne ve babanın buna hazırlıklı olması ve çocuklarını bu ameliyata hazırlaması gerekir. Genellikle genel anestezi uygulanarak yapılan geniz eti ameliyatı yaklaşık olarak 20 dakika sürer. Ameliyat sırasında vücutta herhangi bir kesi yapılmadan, ağız içinden geniz eti alınır. Çocuğun anestezinin etkisinden uyanmasından sonra kanama ya da solunum güçlüğü yaşaması durumunda, hastanın yeniden ameliyata alınması gerekebilir. Ameliyat olan hastalar 5-10 saat arasında hastanede kalır.
Geniz eti ameliyatının komplikasyonları nedir?
Yapılan ameliyat tıbbi bir girişim olduğundan, bazı riskleri ve komplikasyonları bulunmaktadır. Öncelikle ameliyatta hastaya anestezi verildiğinden, bu açıdan bir risk taşımaktadır. Ayrıca ameliyat sonrası kanama riski her zaman vardır. Fakat hastaların takibinin düzenli olarak yapılması halinde bu risk azaltılır. Yetişkinlerde yapılan geniz eti ameliyatlarında bu risk daha fazla olur.
Geniz eti ameliyatından sonra nelere dikkat edilmelidir?
Bu ameliyattan sonra hastaların beslenmesine önem gösterilmelidir. Ameliyattan sonra 3 günde kanama riski olduğundan, yiyeceklerin çok katı ya da çok sıcak olmamasına dikkat edilmelidir. Bu süreçte daha çok muhallebi, meyve suyu, soğuk süt ve dondurma gibi gıdaların alınmasına dikkat edilmelidir. Bu dönemde kırmızı kan gelmesi halinde doktorun bundan haberdar edilmesi gerekir. Sonraki günlerde hastalar yavaş bir şekilde normal gıdalara dönebilir. Bol sıvı alınmalı, ağrı ya da ateşin olması durumunda ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar kullanılmalıdır. İyileşme sürecinde boğazda beyaz bir örtü meydana gelebilir. Bu beyaz örtü iyileşme belirtisi olarak görülmelidir. Ayrıca hastalar doktor kontrollerine gitmeyi ihmal etmemelidir.