Geniz eti nedir?
Geniz eti, burun ve boğaz arasında kalan, küçük dilin arkasında üzüm salkımına benzeyen bir dokudur. Burundan giren virüs ve bakterileri yakalayıp, vücudun korunabilmesi için gerekli olan antikorları üretmektedir. Geniz etinde büyüme ya da iltihap olması durumunda, ameliyatla alınması gerecektir. Geniz etindeki büyümeye çocuklarda sıkça rastlanır. Büyüme sonucunda solunum yolunun üst bölümü tıkanır ya da iyice daralır. Bu orta kulağın havalanmasına neden olan östaki borusunun çalışmasını engeller, burundan nefes almaya ve salgıların akmasına engel olur. Geniz etinin ameliyatla alınmasından sonra, vücutta geniz etinin görevini yapacak yardımcı dokular nedeniyle hastalıklara karşı korunma sağlanır.
Geniz etinin büyümesi ya da iltihaplanması durumunda belirtiler nedir?
- Sürekli ağızdan nefes almak
- Burundan nefes alırken zorluk çekmek
- Burun tıkanıklığındaki gibi genizden konuşmak
- Nefes alırken ses çıkması
- Uyku sırasında horlamak
- Uyku esnasında bir kaç saniye süre nefes durması (Uyku apnesi)
- Burun, sinüs ve genizde sürekli tekrarlayan iltihaplanmalar
- Boyun bezelerinde büyümeler olması
Geniz eti nasıl muayene edilir?
Hastaların KBB muayenesi, anne ve babanın hasta hakkında vermiş olduğu bilgiler, endoskopik muayene ve radyolojik inceleme geniz etini değerlendirmek için yardımcı olur. Aileden alınacak bilgiler oldukça önemlidir. Çünkü KBB muayenesi esnasında geniz etini görmek mümkün olmaz. Horlamanın olması, ağzın sürekli olarak açık tutulması, hırıltılı solunum yapılması gibi durumlar geniz etinde sorunlar olduğunu anlatır. Endoskopik muayene ile yapılacak muayenede teşhis için oldukça faydalıdır. Radyolojik inceleme sırasında ise geniz etinin büyüklüğü görülür.
Geniz eti tedavisi ve ameliyat kararı nasıl alınır?
Geniz etinde olan iltihap önce antibiyotik ile tedavi edilmeye çalışılır. İltihabın olmadığı durumlarda, ameliyat için bir süre bekleme yapılabilir. Geniz eti her ne kadar biraz büyüse de, zamanla kendiliğinden küçülebilir. Hastada uyku apnesi olması, nefes almakta zorlanması, sıkça oluşan iltihaplanmalar ve konuşma bozukluğu gibi sorunların olması halinde ameliyata karar verilebilir.
Geniz eti ameliyatı nasıl yapılır?
Ameliyat için hazırlanan hasta, genel anestezi uygulanıp ameliyat edilir. Ameliyat süresi yaklaşık olarak 20 dakika kadardır. Ameliyat kesi yapılmadan, ağzın içinden özel bir alet ile geniz eti alınır. Hasta bundan sonra kanama problemi ve solunum yönünden kontrol altında tutularak, sorun çıkmaması durumunda, hastaneden 5-10 saat içinde taburcu edilebilir.