Gerçek inci nasıl anlaşılır?

gerçek inciSıcak ve ılıman bir iklim yapısına sahip olan bölgelerin denizlerindeki birçok farklı yumuşakça türünde rastlanan inci, yaklaşık olarak %92’si Kalsiyum Karbonat içeren sert yapılı bir tanedir. Küre şekliyle ve kendine has sedef rengiyle oldukça değerli bir doğal taş olarak da tanımlanan incinin içindeki Kalsiyum Karbonat, tanenin muazzam derece sert bir yapıya sahip olmasına neden olur. İnci yaptığı bilinen yumuşakçaların toplanması ve açık denizlerde oluşturulan havuzlara alınması yani inci çiftliklerinin kurulmasıyla, bu değerli taneler kültür ortamında da yetiştirilebilir hale gelmiştir. Kültür ortamının özelliklerine, deniz suyuna, yumuşakçanın türüne ve birçok diğer etmene bağlı olarak kültürle 3 ila 7 yıl içinde inci elde edilmesi mümkündür. Gerçek inciye oldukça fazla benzeyen bu kültürde yetişen incilerin ayırt edilmesi ise çok güç ve çoğu zaman da neredeyse imkansız olmaktadır. Bu bağlamda sahte inci dendiğinde genellikle kast edilen kültür ortamında yetiştirilmiş inciler değil, sıkıştırılmış plastik ya da metallerin üzeri boyanarak hazırlanan inci görünümlü taklitler kast edilmektedir.

gerçek incilerKültür ortamında yetiştirilen inciler de gerçek inci olarak kabul gördüğü için sahte inci olarak bahsi geçen taklitleri anlamak için tıpkı sahte altını tespit etmek için uygulandığı gibi kazıma yöntemine başvurulabilir. Sıkıştırılmış plastiğin küre şekline getirilmesi ile elde edilen taklit incileri rengine bakarak ayırt etmek mümkün olmadığı gibi, dokunarak da fark etmek mümkün olmayabilir. Ağırlıkları dahi aynı olabileceği için sert bir cisimle incinin üzerinin kazınması ve alttan farklı bir renk çıkıp çıkmadığına bakılması gerekir. Bu şekilde sert bir metal obje ile incinin üzeri kazındığında alttan farklı renkte bir madeni ya da plastik kaynaklı madde çıkıyorsa, inci sahte demektir. Tek renkli malzeme kullanılması ihtimaline karşı taklit incileri anlamak için yakma yöntemine de başvurulabilir. Sıcaklık karşısında çok çabuk bir şekilde eriyen yahut yanarak kararan maddeler, incinin sahte olduğunun anlaşılmasını sağlayabilir.

Gerçek incinin sert bir cisimle kazınması halinde tüm yapı yoğun miktarda Kalsiyum Karbonat içerdiği için incinin alt bölümleri de tıpkı yüzeyle aynı renk görünecektir. Kazınan gerçek incinin iç kısmı da dış bölümle aynı renk olacağından kazıma yöntemi genel olarak taklit ürünlerin ayırt edilmesinde kullanılabilir. Ayrıca yakma yöntemi ile plastik benzeri maddeler kararırken ortama verdiği kokuyla da incinin sahte olduğunun anlaşılmasını sağlar. Plastik kokusu sebebiyle yakılan incinin sahte olduğu da çok basit bir şekilde anlaşılabilir.

Bir Cevap Yazın