Gerede neresidir?
Gerede Batı Karadeniz Bölgesinde bulunan Bolu iline bağlı olan ve uluslararası bir kayak merkezi olarak ün yapmış bir ilçemizdir. Aynı zamanda Bolu’nun en büyük ilçesi olan Gerede, ortalama olarak1300 metre yüksekliktedir. İlçenin etrafı ormanlarla çevrili düz bir ova şeklinde olup, konumu sebebiyle kış sporlarına uygun bir yerdir. Sert iklim koşullarına sahip olan ilçe, kış aylarında yoğun kar yağışlarına maruz kalır. Uluslararası alanda yapılan bisiklet ve kros yarışmaları için de uygun koşulları bulunan ilçede, 2 adet kayak koşu pisti bulunmaktadır. Her sene Mart ayında Türkiye Kayak Federasyonu tarafından düzenlenmiş olan kayaklı koşu yarışmaları, dünyada birçok ülkenin katılımıyla burada gerçekleşmektedir. Gerede’nin İstanbul, Ankara ve Bolu gibi büyük şehirlere yakın olması, otoban ulaşımının olması ve kayak merkezlerine otobanla rahatça ulaşılması yüzünden ilçe kış sporları alanında bir adım öne çıkmıştır. Gerede’nin merkezine 5 km uzaklıkta olan kayak merkezi, kış sporları için cazibe merkezidir. Tarihi geçmişi ilk çağa kadar inen Gerede Frigyalılar, Lidyalılar, İranlı ve Makedonyalıları, Romalılarla Bizanslıları ağırlamıştır. Daha sonra Anadolu Selçuklu Devleti ve Osmanlılardan sonra bugünlere kadar gelmiştir. İlçede Osmanlılardan kalma eserler bulunmaktadır.
ULUSLARARASI ARKUT DAĞI KAYAK MERKEZİ: Ulaşılması son derece kolay bir yerde olan kayak merkezinde 900 metrelik ve 5 km’lik kayak pisti bulunmaktadır. Burası hem kayağı yeni öğrenenlere, hem de profesyonel kayakçılara hizmet etmektedir. Uluslararası alanda kayak ve bisiklet yarışmalarına ev sahipliği yapmış ve adını duyurmuştur. Merkez hem yurtiçinden, hem de yurtdışından çok sayıda insanı buraya çekmektedir
KEÇİ KALESİ: İpek yolu üzerinde bulunan Gerede’nin tarihinde önemli bir role sahip olan Keçi Kalesi, Arkut dağının tepesine yapılmıştır. İnşa edilmesi Ortaçağ döneminde olan kale, en son olarak 1995 yılında restore edilmiştir. Tarihi eser olarak tescil edilmiş olan bu tarihi yapı, ziyaretçilerin gözdesi haline gelmiştir.
ASAR KALESİ: İlçeye uzaklığı yaklaşık olarak 20 km olan Asar Kalesi, Bizans döneminden daha önce inşa edilmiştir. Kayalık bir tepe üstüne kurulmuş olan, kalenin yapısı buraya gelenlerin ilgisini çekecek kadar güzeldir. Kaya içinde odalar ve kayalardan oluşan doğal surlarının görülmesi gerektiğini belirtmeliyiz.
KİLİSELİ TÜCCAR HANI: Tarihi ipek yolu üstünde, zamanında tüccarların konaklaması için inşa edilmiş olan, bu eserin zamanında kilise olarak ta kullanıldığını gösteren bazı veriler bulunmaktadır.
ÇALAR SAAT VE KULESİ: Şehir merkezinde olan eser 1885 yılında inşa edilmiş, 2005 yılında ise belediye tarafından restore edilmiştir.
SALUR KÖYÜ MAĞARALARI: Mağaralarda bulunan eski insan figürleri ziyaretçileri tarafından ilgiyle gezilmektedir.
ESENTEPE: Adını Atatürk’ün vermiş olduğu Esentepe, bütün Gerede’ye hâkim olan manzarasıyla, tam bir doğa harikasıdır. Çam ve köknar ağaçlarının çevreye yayılan doğa kokusu, yazı ve kışı ayrı güzellikte yaşatmaktadır. Piknik yapanların, geziye çıkanların, kros, çim kayağı ve kış sporu tutkunlarının rağbet ettiği Esentepe, gelenlerin eğlence ve dinlenme olanağı bulacağı bir yerdir. Her sene Temmuz ayında yapılan geleneksel yağlı güreşler Esentepe’nin daha çok tanınmasına yardımcı olmuştur.
YILDIRIM BEYAZIT CAMİİ: Şehir merkezinde olan cami, Yıldırım Beyazıt tarafından yapılmış. Ancak 1944 depreminde yıkıldığından, yeniden inşa edilmiştir.
YUKARI TEKKE CAMİİ: 1267 yılında kerpiçten yapılmış olan cami, dikdörtgen planıyla oldukça dikkat çekicidir.