Gerilla pazarlama nedir?
Markaların düşük maliyetle yüksek bilinirlik hedefine ulaşmak için kullandıkları modern pazarlama taktiğidir. 1980’li yıllarda temelleri atılmış ve zamanla geleneksel olmayan tüm pazarlama kampanyaları için kullanılan ortak bir isim haline gelmiştir.
Gerilla pazarlamanın ortaya çıkış öyküsü biraz ilginçtir. “Gerilla Marketing” adlı kitabın yazarı olan Jay Conrad Levinson 1980’lerde bir üniversitede ders verirken öğrencilerinin gerilla pazarlamayı ilgilendiren sorularıyla muhatap olur ve onlara konuyla ilgili kaynak bulup getireceğini söyler. Ancak bütün kütüphaneleri taradığı halde konuya değinen bir tane bile kitap bulamaz. Öğrencilerine karşı kendini sorumlu hisseden Levinson bunun üzerine oturup az parası olan işletmeler tanıtım için neler yapabilir? sorusuna cevaben 527 maddelik bir liste hazırlar. İşte bu liste gerilla pazarlamanın ortaya çıkış belgesi olur.
İster geleneksel olsun ister gerilla, reklam ve tanıtım faaliyetlerinin genel amacı değişmez. Yapılan tüm işlerin temel hedefi, markaların hedef kitle nezdinde bilinirliğini artırmaktır. Ancak gerilla pazarlamanın bu genel amaç dışında bir de spesifik amacı vardır ki o da, söz konusu ürüne, hizmete ilgiyi en yüksek düzeye çekmeye çalışırken harcamayı minimumda tutmaktır. Bu nedenle etkili bir gerilla pazarlama fikri yakalamak daha çok zaman, daha çok tutku, enerji ve yaratıcılık gerektirir.
Jay Conrad Levinson tarafından “bütçesi küçük hayalleri büyük girişimciler için yaratıcı pazarlama tekniği” şeklinde tanımlanan gerilla pazarlama günümüz dünyasında bu tanımdan çıkmıştır. Artık küçük, büyük demeden bütün şirketler, markalar akılda en çok kalan, viral, ağızdan ağıza yayılarak geleneksel reklam tanıtım faaliyetlerinin çok üzerinde bir etki yaratan gerilla pazarlamanın gücünden faydalanmaktadırlar.
Geleneksel pazarlamaya göre daha küçük grupları hedef alan, daha detaycı yaklaşan ve başarıyı satışta değil kârlılıkta arayan gerilla pazarlamanın hedefini vurmak için sayısız silahı vardır.
Gerilla pazarlama rakiplerin zayıf yönlerine saldırarak yıpratma stratejisi uygulamak isteyen markalar için de çok fonksiyonel bir yöntemdir.