Gezgin kitap nedir?
Gezgin kitap; orijinal adı “bookcrossing” olan, dünyada Amerika ve İngiltere başta olmak üzere birçok ülkede uygulanan, her geçen gün uygulama alanını genişleten, ilginç uygulamalardan biridir. Ülkemizde “gezgin kitap” olarak bilinen bu uygulamada amaç kitap okuma alışkanlığının artırılmasıdır.
Gezgin kitap uygulamasında, sisteme dahil olmak isteyenler konuyla ilgili web sitesi üzerinden kayıt işlemlerini gerçekleştirirler. Sisteme eklemek istedikleri kitaplarını da yine aynı kanalla kaydederler. Sistem kaydedilen her kitap için bir numara üretir. “BCID” olarak bilinen bu numara bir etiket ile kitabın ön kapağının içine yapıştırılır. Artık, kitap bir gezgin kitaptır ve kamuya açık herhangi bir alana bırakılması gerekmektedir. Bir otobüs durağı, telefon kulubesi, park, vs. gibi bir alana bırakılan kitabı bulan kişi, sistemin web sitesi aracılığı ile kitabın üzerindeki BCID numarasını girer ve karşısına çıkan bilgilere kendisi de kitabı bulduğu yer ve tarih bilgisini ekler. Kitap ile ilgili varsa düşünce ve yorumlarının da girişini gerçekleştirir. Kitabı okuduktan sonra o da yine herhangi bir kamuya açık alanan bırakır. Bu şekilde kayıtlı tüm kitaplar bir seyyah gibi dolaşır dururlar.
Oldukça yaratıcı ve amaca uygun bir yöntem olan gezgin kitap uygulaması, her geçen gün çok daha fazla geniş alanda gerçekleştirilir olmuştur. Sistem, önceleri sadece bir kitap okuma alışkanlığı teşviği uygulaması ise de günümüzde kültürler arası tanışma ve kaynaşmaya katkı sağlayan eğlenceli bir evrensel zincir haline gelmeye başlamıştır.