Gıda zehirlenmesi nasıl anlaşılır?
Gündelik yaşamda tüketilen besinler kalitesi, kullanım süresi ve hijyenine bağlı olarak insan vücudunda zehirlenme etkisine neden olabilirler. Gıda zehirlenmesinde teşhis yapılabilmesi için, hangi besinin nerede ve nasıl tükettiği araştırılıp, buna göre zehirlenme tanısı konulur.
Gıda zehirlenmesi nasıl anlaşılır?
Kişilerin yediklerinden zehirlendiğini anlayabilmesi için, yiyeceğin tüketiminden 2-3 saat içinde meydana gelen kusma sıklığıyla birlikte, devamında ishal durumu yaşanması gerekir. Bu durumda hemen en yakın doktora başvurulması gerekir. Eğer bu kusma ve karın ağrıları sadece bir defa olduysa, ikinci defa tekrarı olmadıysa kişi hemen doktora gitmeyebilir. Fakat devamlı şekilde gözetim altında olmalıdır. Gıda zehirlenmesinin genel olarak belirtilerinin arasında, karın ağrısı, kusma ve bazı özel bakterin sebep olduğu kas güçsüzlüğü bulunur. Özellikle kusma ve ishal belirtiler içinde daha ön plandadır.
Gıda zehirlenmesinde hastayı kusturma işe yarar mı?
Gıda zehirlenmesine çok farklı etkenler neden olabileceğinden, kişiye yapılacak ilk müdahale sırasında kusturmak aslında pek işe yaramaz. Çünkü gıda tüketilmesinden sonra, mideden geçerek bağırsağa kadar ulaşmıştır. Bu yüzden yapılması gereken, hastanın hemen bir hastaneye gitmesi, gıda zehirlenmesi teşhisin konması ve gecikilmeden tedaviye başlanması için fiziki muayenesinin ve laboratuvar testlerinin yapılması gerekir. Laboratuvar testlerinin sonuçlarına göre, kişinin kusma ve ishal etkisiyle su kaybedip kaybetmediği ve dışkı kültürüyle yapılan testlerine bağlı olarak hastada antibiyotik tedavisine başlanır. Birkaç gün içinde de kişinin sağlığına kavuşması mümkün olur.
Gıda zehirlenmesinde evde neler yapılabilir?
Tüm olanlara rağmen kişi, kusma ve ishal belirtilerinin olmasına rağmen doktora gitmezse, vücudun kendini toparlayabilmesi için, bol bol su tüketmesi, ishalin geçmesine yardımcı olabilmek için asitli ve gazlı içecekler tüketmesi uygundur. Bu durumda kahve ve açık çay tüketimi de faydalı bir girişim olur. Enfeksiyonlu bir hastalık olduğundan, ilaç kullanımıyla ishalin önlenmesi önerilen bir tedavi değildir. Bu enfeksiyonun vücut tarafından ishalle atması gerekir. Bu sadece doktor gözetiminde yapılabilecek bir uygulamadır. Bu nedenle gıda zehirlenmesine maruz kalan kişilerin mutlaka doktora gitmesi tavsiye edilir.
Gıda zehirlenmesine neden olabilen besinler nelerdir?
En fazla gıda zehirlenmesine sebep olan gıdaların başında yumurtayla yapılmış yiyecekler gelir. Bunların arasında, yaş pasta, dondurma ve mayonez gibi yiyecekler gelir. Bu gıdaların üretiminde yumurta kullanılmakta ve yiyecekler gerekli koşullarda saklanmadığı zaman zehirlenme etkisine neden olur. Bu besinlerin dışında tavuk tüketilmesi, uygun şekilde pişirilmemesinden ya da saklanmaması halinde özellikle toplu yemek yenilen lokanta ve yemekhane gibi ortamlarda gıda zehirlenmesine rastlanabilir. Sonuçta iyi pişirilmeyen besinler, uygun koşullarda saklanmayan besinler zehirlenmelere neden olabilir. Bunların dışında en sık zehirlenmeye neden olan yiyeceklerden biri konserve türleridir. Bu nedenle günlük tüketimde besinlere dikkat edilmeli, doğru ortamlarda saklanmamış ve zamanında tüketilmemiş olan tüm gıdalarda zehirlenme riskinin olduğu dikkate alınmalıdır.