Girişimci çocuk nasıl yetiştirilir?
Anne ve baba olarak vazifeniz, çocuklarınıza hayatlarını idame ettirebilecekleri bir hayat sunarken, onlara balığı tutmayı öğretmeniz olacak. Ancak bizim kültürümüzde genelde anne ve baba çocuklarına kıyamaz ve ne kadar büyük olurlarsa olsunlar, onları bakma vazifelerini asla geri plana atmazlar. Tabi çocukların eğitim ve büyüme şeklide buna göre koruyucu bir mantıkta ilerlediğinden, girişimci ruha sahip olan çocukların yetişmesi ve ülkemize faydalar sağlaması pek de mümkün olmuyor. O zaman anne ve baba olarak çocuklarımıza doğru bir eğitim vermemiz ve rol model olmak içinde bilgili olmamız gerekiyor.
Çocuklarımızı nasıl girişimci yetiştiririz peki?
- Problemleri çözmeyin çözmeleri için müsaade edin: Evet çocuklarınızın problem çözme yeteneğinin gelişmesi ve olaylara bakış açısı kazanması adına bırakın problemleri kendileri çözsünler. Onlara sadece yol gösterici olun. İş bitirebilme ve sorumluluk alma duyguları bu şekilde gelişecektir. Çocuklarınızın çözümler için yol bulmasında ona yardım ederken, düşünmesini sağlayacak sorular sorun.
- Başarısızlığın anlamını öğretin: Çocuklarınız başarısız olduğunda hayattan küsmesinler. Ya da bunun tam tersine umursamaz bir tavır halinde yaşamlarına devam etmesinler. Onlara başarısızlıklarından ders alma, ve nedenleri konusunda analiz yapmaları gerektiğini öğretin. Bir sonraki adımda başarılı olmak için başarısızlıklardan ders alınması gerektiğini bilmelerini sağlayın. Girişimcilerin deneme ve yanılma yeteneklerinin gelişmesi adına bu durum önemlidir.
- Karar alma özgürlüklerini törpülemeyin: Bizim çocuk yetiştirirken en çok yaptığımız hatalardan birisi budur. Çocukların seslerine kulak vermemek. Yemeklerde dahi çocuklarınıza yemleri konusunda sürekli ısrarlarda ve zorlamalarda bulunmak, onların kararlarına saygı duymamak, çocukların yanlış eğitilmesine sebep oluyor. Yemeyeceğim dedikten sonra çocuklara yemek yedirmenin veya baskı kurmanın bir anlamı yok.
- Disiplinli ve otoriter olmalarını sağlayın: karar vermek, kararı uygulamaktan kolay. Bu nedenle verilen kararların uygulanması ve disiplinli şekilde yerine getirilmesi lazım.buda otoriter bir kimliğe ihtiyaç duyulmasını gerektiriyor. Çocuklarınızın aldıkları kararlara sadık kalmalarını öğretin.