Girişimcilik fikriniz ne kadar değerli?
Bir fikir üretme yarışı içersindeyseniz, bunun para eden ve yatırımcılar tarafından desteklenen bir fikir olmasını istersiniz. Haberlere ve televizyon programlarına baktığınızda, aklınıza gelen bazı fikirlerin başkaları tarafından yerine getirildiğini ve paraya dönüştüğünü de görebilirsiniz. Bu durumda ben neden daha önce bunu yapmadım diye hayıflanabilirsiniz. Aslında bu durumun sebebi, fikrinize güvenmemeniz değil, fikrinizin iş değeri oluşturması için kuluçka döneminden geçirilmemiş olması. Yani yürürken aklınıza gelen bir fikrin değer yaratıp, yaratmayacağını düşünmek, ortaya büyük bir değersizlik çıkarır. Çünkü değer yaratacak olan fikir, üzerinde çalışılmış ve getirisi ispatlanmış bir fikri ifade eder.
Her ne kadar bir fikir sahibi olmuş olsanız da, yapacak olduğunuz çalışmalar sonucunda ilk andaki fikirden daha farklı bir değerin ortaya çıktığını göreceksiniz. Fikirlerin değerli olduğunu almak için yapacak olduğunuz çalışmadan birisi, hangi sorunu çözdüğü ve insanlara ne gibi fayda sağladığı olacak. Ama üzerinde düşünülmemiş bir fikrin bu gibi hususiyetlerinin olup olmadığı anlaşılamaz. Bunun ince bir şekilde araştırılması ve sağladığı faydanın ortaya konulması, gerçekte bir çözüm sunup, sunmadığının belirlenmesi gerekir. Bu noktada fikriniz üzerinde bir kuluçka döneminin geçirilmesi elzem niteliğindedir.
Fikirlerin değerlenmesi noktasında tartışmaya açıksa, daha değerli bir fikrin ortaya konulması sağlanabilir. Ancak bazı girişimci kafalarının fikirleri üzerinde eleştiri kabul etme gibi bir lüksleri yok. bu durum girişimlerinin kısırlaşmasını ve gelişiminin durmasını sağlayan kötü bir durum. Eğer ortağınızın fikriniz hususunda bir eleştiri yapmasına dayanamıyorsanız, gerçekten fikrinizin ne kadar değerli olduğunu kendi açınızdan yeniden değerlendirmek durumundasınız. Ayrıca fikrinizle para kazanma modelinin ortaya konulmuş olması da önemli bir durum ifade ediyor. Maişetinizi kazanamayacağınız bir fikir üzerinde odaklanmak söz konusu olmayabilir.